Home / A fost azi în lume / 2023 / A fost 6 iunie în lume – Acuzații privind o campanie de purificare etnică, respinse de guvernul etiopian, Adunarea Generală a ONU a ales 5 membri noi pentru a face parte din Consiliul de Securitate, iar secretarul de stat al SUA a sosit în Arabia Saudită pentru o întâlnire cu prințul moștenitor
Sursă foto: Reuters

A fost 6 iunie în lume – Acuzații privind o campanie de purificare etnică, respinse de guvernul etiopian, Adunarea Generală a ONU a ales 5 membri noi pentru a face parte din Consiliul de Securitate, iar secretarul de stat al SUA a sosit în Arabia Saudită pentru o întâlnire cu prințul moștenitor

Material realizat de Anna Iosif 

Armata din Coreea de Sud a lansat mai multe aeronave militare, după ce patru avioane chineze și patru rusești au intrat în zona sa de apărare aeriană, relatează Deutsche Welle. Potrivit agenției coreene de presă, Yonhap, avioanele celor două state au intrat în zona de apărare aeriană sud-coreeană fără vreo notificare prealabilă. Ca răspuns, Ministerul chinez al Apărării a declarat că patrula făcea parte dintr-un plan anual de cooperare cu Rusia, exercițiile urmând a avea loc după exercițiile comune ale Coreei de Sud cu Statele Unite ale Americii. Zonele de apărare aeriană sunt zone în care statele cer ca aeronavele străine să ia măsuri speciale pentru a se identifica înainte de a intra. Zonele de apărare aeriană se deosebesc de spațiul aerian național, pentru cele dintâi neexistând reglementări concrete la nivel internațional. 

Un raport al Organizației Națiunilor Unite a dezvăluit că peste 2,3 miliarde de oameni folosesc combustibili poluanți pentru a găti și 675 de milioane nu au electricitate, conform Associated Press. Raportul ONU a estimat că, la tarifele actuale, 660 de milioane de oameni vor rămâne fără energie electrică și 1,9 miliarde nu vor avea oportunități de gătit curat și în anul 2030. Potrivit raportului, accesul global la energie electrică a crescut de la 84% în 2010 la 91% în 2021, dar că ritmul de creștere a încetinit în perioada 2019-2021. De asemenea, raportul a constatat că până la 2,3 miliarde de oameni încă mai folosesc combustibili și tehnologii poluante, inclusiv lemnul de foc. Potrivit estimărilor Organizației Mondiale a Sănătății din 2019, 3,2 milioane de decese premature în fiecare an au fost atribuite poluării aerului din gospodărie din cauza combustibililor și tehnologiilor poluante.

Autoritățile din Etiopia au respins acuzațiile comunității internaționale potrivit cărora o campanie de purificare etnică este în curs de desfășurare, relatează Al Jazeera. Organizația pentru drepturile omului, Human Rights Watch (HRW), a dezvăluit într-un raport procesul de purificare etnică desfășurat în regiunea Tigray din Etiopia, acuzând guvernul de crime de război și crime împotriva umanității. Guvernul etiopian a respins aceste acuzații, declarând că acuzațiile nu sunt susținute de dovezi și că sunt menite să submineze pacea în stat. Războiul din Etiopia, care a izbucnit în noiembrie 2020, luând viețile a  mii de civili, se desfășoară între forțele regionale din Tigray și forțele guvernamentale etiopiene. Raportul HRW a demonstrat că, în ciuda acordului de pace semnat în 2022 pentru încetarea conflictului, procesul de purificare etnică din regiunea Tigray nu a încetat. 

Adunarea Generală a Organizației Națiunilor Unite a ales cinci membri noi în Consiliul de Securitate, informează Reuters. Consiliul de Securitate al ONU, însărcinat cu menținerea păcii și securității internaționale, este format din 15 membri, dintre care 5 state membre permanente. Noile mandate, care vor începe de la data de 1 ianuarie 2024, au fost primite de Algeria, Guyana, Sierra Leone, Coreea de Sud și Slovenia. Algeria, Guyana, Sierra Leone și Coreea de Sud au candidat fără opoziție pentru un loc în corpul de 15 membri. În singura cursă competitivă, Slovenia a învins Belarus. Cele cinci state alese vor înlocui Albania, Brazilia, Gabon, Ghana și Emiratele Arabe Unite. Cu toate acestea, chiar și în lipsa opoziției, candidații trebuie să câștige sprijinul a mai mult de două treimi din Adunarea Generală a ONU. 

Secretarul de stat al Statelor Unite ale Americii, Antony Blinken, a sosit în Arabia Saudită, pentru o întâlnire cu prințul moștenitor, Mohammed bin Salman, conform Associated Press. Cea de-a doua vizită a lui Blinken în Arabia Saudită a venit pe fondul relațiilor tensionate dintre cele două state. SUA și Arabia Saudită au avut dispute în ceea ce privește probleme precum furnizarea de țiței pe piețele globale sau disponibilitatea SUA de a colabora cu Rusia în cadrul OPEC. Cu toate acestea, Arabia Saudită se bazează în continuare pe SUA pentru a fi garantul securității în Orientul Mijlociu, din cauza tensiunilor legate de dezvoltarea programului nuclear al Iranului din ultimii ani. Oficialii de la Riad și Washington au mai colaborat, de asemenea, pentru a încerca să încheie conflictul din Sudan.

Despre PoliticALL

Vezi și

A fost 2 septembrie în lume- Partidul de extremă-dreapta din Germania, AfD, a obținut o victorie la alegerile din Turingia, Zeci de mii de israelieni au protestat în Tel Aviv din cauza eșecului autorităților de a recupera ostaticii din Gaza, Un mandat de arestare a fost emis pentru candidatul opoziției din Venezuela, Edmundo Gonzalez

Material realizat de Diana Dumitrescu Un mandat de arestare a fost emis pentru candidatul opoziției …