Home / A fost azi în lume / 2021 / A fost 6 iulie în lume – Trupele americane din Afganistan au părăsit baza aeriană Bagram în miezul nopții, fără a anunța noul comandant al bazei, Mary Simon a devenit prima persoană de origine indigenă desemnată guvernator general din istoria Canadei, Viktor Babaryko a fost condamnat la 14 ani de închisoare în Belarus

A fost 6 iulie în lume – Trupele americane din Afganistan au părăsit baza aeriană Bagram în miezul nopții, fără a anunța noul comandant al bazei, Mary Simon a devenit prima persoană de origine indigenă desemnată guvernator general din istoria Canadei, Viktor Babaryko a fost condamnat la 14 ani de închisoare în Belarus

Material realizat de Theodora Cristea

Trupele americane din Afganistan au părăsit baza aeriană Bagram în miezul nopții, fără a anunța noul comandant al bazei, stârnind furia aliaților afgani și lăsând locația vulnerabilă pentru jefuire, afirmă The Guardian. Baza Bagram găzduiește în jur de 5,000 de prizonieri, majoritar talibani, și este vitală pentru securitatea capitalei Kabul, iar în urma retragerii subite a trupelor americane, aceasta a fost jefuită aproape în totalitate, urmând a fi evacuată. În ultimele doua saptamani, o bună parte din nordul Afganistanului a fost cucerită de talibani, grupul având aproape jumătate din cele 400 de districte sub control. În contextul securității în deteriorare a Afganistanului, mișcarea trupelor americane a stârnit dubii cu privire la cooperarea dintre cele două state, și a stabilității guvernului afgan în fața talibanilor fără susținerea forțelor militare americane.

Mary Simon, o lideră a poporului inuk, a devenit prima persoană de origine indigenă desemnată guvernator general din istoria Canadei, urmând să reprezinte Regina, informează The Guardian. Justin Trudeau, primul-ministru al Canadei, a descris alegerea drept ,,un pas istoric” pentru viitorul statului, în contextul în care relația dintre guvernul canadian și comunitățile indigene necesită solidaritate în urma descoperirilor recente a mai mult de o mie de morminte nemarcate, o consecință a sistemului de școli rezidențiale care a funcționat în Canada timp de peste 100 de ani. Simon este un avocat al drepturilor comunității inuite, având experiență atât ca președinte al organizației de activism Inuit Tapiriit Kanatami, cât și drept ambasadoare a Canadei în Danemarca. Deși funcția de guvernator general este una în mare simbolică, Simon a afirmat că acesta ,,este un moment istoric și inspirațional pentru Canada și un pas important înainte pe drumul lung către reconciliere.”

Viktor Babaryko, un contracandidat pentru președinție și unul din cei mai mari critici ai președintelui Lukashenko, a fost condamnat la 14 ani de închisoare în Belarus, conform BBC. Fostul bancher a fost găsit vinovat pe baza unor acuzații de luare de mită și spălare de bani, acesta susținând că motivele incriminării au fost inventate pentru a-l împiedica din a concura împotriva președintelui Lukashenko în cadrul alegerilor din august 2020. Guvernul britanic și cel american au contestat sentința, exprimându-și dezacordul cu decizia motivată politic în declarații publice. În urma protestelor ce au izbucnit anul trecut ca urmare a realegerii lui Lukashenko, care este la putere din 1994, acesta a pornit o represiune masivă a publicului din Belarus, sfârșind adesea cu critici ai regimului politic fie în exil, fie în închisoare – Babaryko este cel mai recent dintr-o serie lungă de astfel de cazuri.

Parlamentul israelian nu a reușit să adopte o extindere a legii controversate care le interzice palestinienilor din regiunile ocupate Cisiordania și Gaza să primească cetățenie în urma căsătoriei cu locuitori israelinei, raportează BBC. În urma urma unei dezbateri care s-a extins în timpul nopții, votul a fost 59 la 59, legislația numită de mulți discriminatorie expirând la finalul zilei de marți și reprezentând primul mare eșec al noului guvern instaurat de primul-ministru Naftali Bennett. Acesta spera ca parlamentul să accepte compromisul sugerat de noul guvern divers ideologic, anume o extensie de 6 luni a legii, în loc de un an, și oferindu-le unui număr de aproximativ 1,600 de palestinieni dreptul de rezidență. Întrucât votul a fost stabilit ca un vot de încredere, iar guvernul israelian este unul divizat, extinderea a eșuat.

Ministrul de externe al Rusiei, Sergei Lavrov, a declarat că statul susține planul diplomatic al ASEAN de abordare a crizei din Myanmar, anunță Reuters. În cadrul vizitei sale în Jakarta, ministrul și-a exprimat angajamentul față de planul ASEAN și a declarat că această încredere a fost comunicată și liderilor militari din Myanmar în timpul numeroaselor contacte dintre aceștia și statul rus. Planul ASEAN cere un dialog între toate părțile incluse în conflict, delegarea unui emisar special, mai mult acces umanitar și stoparea violenței. Cu toate acestea, Indonezia, Singapore și Malaezia, cei mai vocali membrii ASEAN, sunt în continuare frustrați de lipsa de acțiuni concrete și cooperare a forțelor militare din Myanmar, care nu par intenționate să urmeze planul de restaurare a democrației. Rusia este printre puținele state care a recunoscut conducerea juntei drept legitimă și a continuat să furnizeze arme și pregătire militară, în ciuda faptului că și-a exprimat îngrijorarea cu privire la natura violentă a acestui regim.

Credit foto: Alexandros Michailidis / Shutterstock

Despre PoliticALL

Vezi și

A fost 17 decembrie în lume – Generalul-locotenent Igor Kirillov a fost ucis într-o explozie declanșată de un dispozitiv amplasat pe un scuter electric în fața unei clădiri de apartamente, Membri Senatului Filipinez au ratificat un nou pact de apărare cu Japonia, Autoritățile din Marea Britanie și Danemarca au promis „perturbarea și descurajarea” flotei de umbră rusești

Material realizat de Luca Coșa și Miruna Constantinescu Președintele francez Emmanuel Macron a pus presiune …