- Summit-ul liderilor G20 de la Hamburg a provocat proteste anti-capitaliste, la care au participat aproximativ 12.000 persoane, relatează The Guardian. Poliția germană a folosit tunuri cu apă și spray cu piper pentru a dispersa protestatarii anti-capitaliști, după izbucnirea conflictelor între aceștia și protestatari, în contextul summit-ului liderilor G20 de la Hamburg, unde au fost prezenți lideri precum Donald Trump, Xi Jinping și Recep Tayyip Erdoğan. Poliția a declarat că 74 polițiști au fost răniți în decursul serii. Organizatorii protestelor au declarat că există protestatari răniți, dar nu au specificat un număr. Protestatarii au fost îmbrăcați în costume de zombi și aveau pancarte cu sloganul „Bine ați venit în Iad!”
- Președintele SUA Donald Trump și președintele Rusiei Vladimir Putin urmează să se întâlnească pentru prima dată la summit-ul G20 de la Hamburg, potrivit Reuters. Liderii de la Washington și Kremlin urmează să se întâlnească pentru prima dată vineri la Hamburg. Trump a declarat că ar vrea să găsească modalități de a lucra împreună cu Putin, lucru îngreunat de acțiunile Rusiei în Ucraina și Siria, dar și de presupusa implicare a Rusiei în alegerile prezidențiale din SUA din 2016. Moscova a negat orice acuzație în ceea ce privește alegerile prezidențiale din SUA, iar Trump a negat că ar fi colaborat în timpul campaniei cu Rusia. În timpul campaniei prezidențiale, Trump a lăudat abilității de lider ale lui Putin și a declarat în repetate rânduri că ar vrea să colaboreze cu acesta. La rândul său, liderul de la Kremlin și-a exprimat și el dorința de colaborare cu Trump în acea perioadă.
- Theresa May, prim-ministrul al Marii Britanii, a fost acuzată de standarde duble în ceea ce privește finanțarea terorismului, din cauza poziției acesteia față de Arabia Saudită, informează The Guardian. Theresa May urmează să insiste în cadrul negocierilor G20 că prioritatea principală în momentul de față este stoparea accesului grupărilor teroriste la finanțare. Cu toate acestea, poziția prim-ministrului Marii Britanii a trezit critici din cauza relației acesteia cu Arabia Saudită și a faptului că May nu pare să-și pună întrebări în ceea ce privește rolul Arabiei Saudite în finanțarea terorismului. Înainte de summit, May a declarat că pericolele terorismului evoluează „astfel trebuie să combatem amenințarea din orice perspectivă.”
- Într-o altă ordine de idei, Theresa May urmează să aibă sâmbătă o întrevedere cu președintele SUA Donald Trump, pentru a discuta despre probleme precum amenințările survenite din partea Coreii de Nord, ambii lideri având aceeași poziție în ceea ce privește încălzirea globală, conform The Independent. Theresa May a inclus în lista de patru obiective pentru summit-ul G20 a Marii Britanii lupta împotriva terorismului, migrația, sclavagismul modern și economia. Prin urmare, prim-ministrul britanic a declarat că problema încălzirii globale nu este o prioritate pentru Marea Britanie. Theresa May va mai avea întâlniri bilaterale și cu președintele Chinei, Xi Jinping, și cu prim-ministrul Indiei, Narendra Modi.
- Președintele SUA Donald Trump a declarat că vestul este într-un pericol existențial în discursul său naționalist în timpul vizitei în Polonia, relatează The Guardian. Înainte de a merge la summit-ul G20, Trump a făcut o vizită împreună cu Prima Doamnă Melania Trump și fiica sa Ivanka Trump în Polonia. În cadrul unui discurs naționalist, liderul de la Casa Albă a declarat că supraviețuirea vestului este pusă în pericol, punând în același timp accentul pe amenințări precum terorismul islamist și acțiunile Rusiei. Trump a declarat că „întrebarea fundamentală a timpurilor noastre este dacă vestul va supraviețui.” Acesta a adăugat că vestul înfruntă dificultăți existențiale încercând să „ne apere civilizația” de terorism, birocrație și eroziunea tradițiilor. Trump a sugerat că lipsa unei determinări colective ar putea duce la destrămarea unei alianțe care de altfel a rezistat Războiul Rece, făcând referință la alianța dintre SUA și Polonia.
- Miniștrii de externe ai Rusiei, Sergei Lavrov, și Egiptului, Sameh Shoukry, au discutat problema Qatarului, potrivit Reuters. Shoukry a discutat joi la telefon cu Lavrov despre ruptura dintre Arabia Saudită, Emiratele Arabe Unite, Egipt și Bahrain cu Qatar, conform declarațiilor unui purtător de cuvânt al ministrul egiptean de externe. Cele patru state arabe au încetat relațiile diplomatice și de transport cu Qatar luna trecută din cauza acuzațiilor aduse Qatarului că ar finanța terorismul. Doha neagă acuzațiile. Miniștrii de externe a celor patru state arabe s-au întâlnit miercuri la Cairo pentru a discuta despre răspunsul negativ al Qatarul la lista cu 13 cerințe nenegociabile ce i-a fost prezentată. Cu toate acestea, cele patru state nu au anunțat nicio nouă măsură ce ar intenționa să o întreprindă în ceea ce privește Qatarul.
- Un solicitant de azi din El Salvador a dat în judecată Canada pentru faptul că legea sa îi interzice să intre în Canada pe cale terestră, informează Reuters. Este prima dată când curtea este martoră a unei obiecții în ceea ce privește legea, cu un caz actual în centrul problemei. Femeia, a cărei avocat a cerut ca aceasta să fie identificată ca solicitant de azi de grad E, a fost refuzată în concordanță cu Acordul privind o țară terță sigură dintre Canada și SUA când a ajuns la hotarul dintre Canada și SUA miercuri. În contextul în care solicitanta de azil a început procesul juridic împotriva Canadei, un judecător de la Toronto i-a permis acesteia, fiicei sale și soțului să rămână pe teritoriul canadian până se încheie procesul juridic.
- Cel puțin 28 persoane au decedat în urma unei lupte într-o închisoare din Mexic, relatează Reuters. Cel puțin 28 deținuți au decedat în urma unei lupte ce a izbucnit joi în închisoarea mexicană Acapulco, aceasta fiind una dintre cele mai teribile izbucniri de violență în sistemul penal cu multe probleme al statului mexican.
- Sancțiunile impuse Qatarului de către Țările din Golf au stârnit mișcări patriotice în micul stat arab, conform Reuters. Tinerii din Qatar s-au adunat în fața casei unei importante familii din Doha pentru a scanda slogane patriotice și pentru a instala un panou gigant cu poza emirului Qatarului. De o lună Arabia Saudită, Emiratele Arabe Unite, Egipt și Bahrain au întrerupt relațiile diplomatice și de transport cu Qatarul din cauza acuzațiilor aduse acestuia că ar finanța terorismul. Ruptura diplomatică are o influență negativă profundă asupra economiei Qatarului, deoarece statul bogat în petrol și gaze naturale depinde de import pentru a asigura nevoile de bază ale cetățenilor.
- O victimă a unui viol din El Salvador a fost condamnată la închisoare după ce a născut copilul mort, relatează The Guardian. Evelyn Beatriz Hernandez Cruz, 19, o adolescentă de liceu din comunitatea Cuscatlán, estul El Salvadorului, a fost condamnată la 30 ani de închisoare pentru omor după ce nu a cerut asistență medicală prenatală și a născut într-o baie în 2016, în urma unui viol. Hernandez a născut într-o baie după ce a avut un atac de dureri de spate și abdominale. Adolescenta se afla în al treilea trimestru al sarcinii, dar nu a realizat că era însărcinată. Aceasta a fost violată în repetate rânduri de un membru al unei grupări pe durata a câteva luni. Medicii nu au putut determina momentul în care fătul a decedat, dacă a făcut-o când era în uter, în timpul sau după naștere.
Home / A fost azi în lume / 2017 / A fost 6 iulie în lume – Summit-ul liderilor G20 de la Hamburg a provocat proteste anti-capitaliste, Theresa May a anunțat că Marea Britanie are aceeași poziție ca SUA în ceea ce privește încălzirea globală, iar sancțiunile impuse Qatarului de către Țările din Golf au stârnit mișcări patriotice
Vezi și
A fost 12 noiembrie în lume- La COP29, președintele Azerbaidjanului, Ilham Aliyev, a declarat că petrolul și gazele naturale sunt „un dar de la Dumnezeu” și a criticat „știrile false occidentale” despre emisiile țării, Guvernul slovac a propus o modificare a legislației referitoare la limbile oficiale ale statului, care ar restricționa utilizarea limbilor minorităților, inclusiv a limbii maghiare, în spațiile publice, Prim-ministrul Noii Zeelande, Christopher Luxon, a adresat în Parlament scuze oficiale, victimelor abuzurilor din instituțiile de protecție, după o anchetă care a dezvăluit unul dintre cele mai mari scandaluri de abuz din țară
La COP29, președintele Azerbaidjanului, Ilham Aliyev, a declarat că petrolul și gazele naturale sunt „un …