Home / A fost azi în lume / 2022 / A fost 6 iulie în lume – Premierul britanic a declarat că își va continua mandatul, Liderii CIA și MI5 s-au reunit în cadrul unei conferințe fără precedent, Prim-ministrul Franței îndeamnă opoziția la cooperare
Sursă foto: REUTERS

A fost 6 iulie în lume – Premierul britanic a declarat că își va continua mandatul, Liderii CIA și MI5 s-au reunit în cadrul unei conferințe fără precedent, Prim-ministrul Franței îndeamnă opoziția la cooperare

Material realizat de Lara Popescu și Mircea-Andrei Cuciureanu 

Premierul etiopian Abiy Ahmed și grupul rebel “Armata de Eliberare Oromo” s-au învinovățit reciproc pentru un aparent masacru civil, informează CNN. Un număr neconfirmat de civili au fost uciși în regiunea Oromia din Etiopia. Incidentul pare a fi un atac direcționat către un grup etnic, potrivit unei declarații a Comisiei Etiopiene pentru Drepturile Omului (EHRC), instituție desemnată de guvernul etiopian. Acest presupus masacru reprezintă al doilea atac împotriva civililor din regiunea Oromia în mai puțin de o lună. În urma primului atac, EHRC a raportat că cel puțin 200 de civili au fost uciși de către forțele grupului rebel. Cu toate acestea, armata de eliberare a negat acuzațiile și a învinuit milițiile guvernamentale pentru masacru.

Poliția turcă a întrerupt marșul Pride LGBTQ din Ankara, arestând 30 de persoane, conform Euronews. Autoritățile turce au interzis evenimentele Pride din întreaga țară din motive de securitate. Cu toate acestea, aproximativ 50 de oameni care țineau steaguri curcubeu au mărșăluit spre un parc din capitala Turciei. Polițiștii au oprit grupul și au reținut cel puțin 30 de persoane, potrivit organizatorilor. Unele persoane dintre cele arestate au fost forțate să cadă la sol, în timp ce poliția ar fi folosit gaze lacrimogene și spray cu piper. O contrademonstratie a fost ținută în apropiere de către un grup religios conservator, care privește comunitatea LGBTQ ca pe o amenințare.

Guvernatorul regiunii Donețk, Pavlo Kyrylenko, a îndemnat cei peste 350.000 de locuitori să fugă, drept urmare a escaladării ofensivei ruse, relatează Euronews. Donețk reprezintă ultima provincie estică a Ucrainei care a rămas parțial sub controlul Kievului. Kyrylenko a declarat reporterilor că este necesar ca oamenii să iasă din Donețk pentru a salva vieți și pentru a permite armatei ucrainene să apere mai bine orașele de avansul trupelor ruse. Guvernatorul a susținut că „destinul întregii țări va fi decis de soarta regiunii Donețk.” Acesta a mai adăugat și că „odată ce vor fi mai puțini oameni, vom putea să ne concentrăm mai mult asupra inamicului nostru și să ne îndeplinim sarcinile principale.”

Premierul britanic Boris Johnson a informat parlamentarii că își va continua mandatul, în ciuda unei liste tot mai mari de miniștri conservatori și diverși oficiali care au demisionat, conform Al Jazeera. Tot mai mulți politicieni care fac parte din partidul conservator au decis să demisioneze în semn de protest față de modul în care a fost gestionat cazul unui înalt oficial acuzat de abuz sexual. Johnson a declarat că „slujba unui prim-ministru în circumstanțe dificile când ți s-a înmânat un mandat colosal este să continui. Și asta este ceea ce am de gând să fac.” David Davis, un politician conservator care i-a cerut anterior liderului britanic să demisioneze, a declarat parlamentului că îi solicită din nou premierului Johnson „să facă lucrul onorabil, să pună interesele națiunii înaintea propriului interes.”

Mai mulți militanți înarmați au atacat o închisoare din apropierea capitalei Nigeriei, unde locuitorii au raportat că au auzit mai multe explozii, informează Al Jazeera. Autoritățile au susținut că centrul de securitate Kuje Medium de la periferia orașului Abuja a fost atacat. Shuaib Belgore, secretar permanent al Ministerului de Interne, a declarat jurnaliștilor din afara închisorii, care are 900 de deținuți, că un ofițer de securitate a fost ucis în timpul raidului și alți trei au fost răniți. El a adăugat că presupușii militanți ai grupării teroriste Boko Haram au venit pentru a elibera membrii ai organizației deja deținuți în închisoare.

Prim-ministrul Franței, Elisabeth Borne, a îndemnat opoziția să susțină demersurile de micșorare a costurilor de trai, rezultatul nefavorabil de la alegerile parlamentare din luna iunie limitând puterea decizională a coaliției președintelui Macron, conform Reuters. Premierul a menționat posibilitatea unor inițiative legislative ce ar avea ca scop naționalizarea companiei energetice EDF, reforma pensiilor și reducerea riscului de inflație. Borne a declarat că „dezordinea și instabilitatea nu sunt opțiuni […] francezii se așteaptă să comunicăm între noi mai mult, mai bine și să construim împreună”. Deoarece coaliția centristă a președintelui Macron a pierdut majoritatea absolută din legislativul francez, prim-ministrul se confruntă cu o situație în care fiecare proiect de lege poate fi disputat și negociat individual.

Corpul Gărzilor Revoluţionare Iraniene a reținut mai mulți străini, printre care și al doilea cel mai important diplomat al Marii Britanii la Teheran, pe fondul unor presupuse acuzații de spionaj, relatează televiziunea de stat iraniană, raportat de Reuters. Conform mass-mediei locale „acești spioni au fost prinși luând mostre din deșertul central al Iranului, unde sunt desfășurate exercițiile cu rachete aerospațiale ale Gărzii Revoluționare”. Doi dintre străinii care au fost acuzați de spionaj sunt Giles Whitaker, diplomat englez, și Maciej Walczak, soțul atașatului cultural al Austriei de la Teheran și profesor universitar în Polonia. Grupurile internaționale pentru drepturile omului au acuzat Iranul de reținerea diplomaților pentru șantajarea statelor de care aparțin.

Curtea Supremă a Marii Britanii a hotărât ca diplomații să nu beneficieze de imunitate în cazul acuzațiilor de sclavie modernă, informează BBC. În general diplomații beneficiază de imunitate în fața posibilelor acuzații penale și a proceselor civile din statele în care sunt detașați. Cu toate acestea, Curtea Supremă a Marii Britanii l-a găsit vinovat pe Khalid Basfar de exploatarea unei lucrătoare filipineze, ignorându-i imunitatea diplomatică. Josephine Wong, lucrătoarea în cauză, l-a dat în judecată pe Basfar pentru neonorarea salariului pentru mai mult de șapte luni, pentru remunerarea cu sume mult mai mici decât stabilite în contractul de muncă și pentru muncă forțată de la ora 7:00 până la 23:00, în fiecare zi. Acesta este primul caz și, respectiv, prima decizie de acest fel din lume, stabilind un precedent important la nivel internațional.

Liderii CIA și MI5 s-au reunit în cadrul unei conferințe fără precedent pentru a accentua faptul că un posibil atac al Chinei asupra Taiwanului va provoca dezechilibre geopolitice pe toată scena internațională, relatează BBC. Această primă apariție publică a celor doi directori a avut loc la sediul MI5, din Londra. Cei doi au subliniat faptul că Partidul Comunist Chinez a demarat pregătirile pentru scenariul în care ar fi nevoit să apere economia statului de sancțiuni internaționale, venite în urma unei posibile invazii. Cei doi directori au declarat că posibila cucerire a Taiwanului ar reprezenta „cea mai îngrozitoare perturbare a afacerilor” la nivel internațional, avertizând că „nici măcar cei mai sofisticați oameni de afaceri” nu ar putea prevesti magnitudinea acestei crize. Christopher Wray, directorul FBI, a atras atenția asupra programului de spionaj cibernetic al Beijingului, catalogându-l drept cea mai mare operațiune de hacking din lume, în timp ce Ken McCallum, directorul MI5, a confirmat faptul că agenția britanică de securitate derulează de șapte ori mai multe operațiuni legate de Partidul Comunist Chinez ca în 2018.

Foametea la nivel global a afectat 828 de milioane de oameni pe parcursul anului 2021, una din zece persoane confruntându-se cu această problemă, relatează cel mai recent raport al Organizației Națiunilor Unite, conform Politico. Studiul a fost realizat prin intermediul cooperării dintre Organizația pentru Alimentație și Agricultură, Programul Alimentar Mondial, Fondul Internațional pentru Dezvoltarea Agricolă, UNICEF și Organizația Mondială a Sănătății. Numărul persoanelor care se confruntă cu foametea a crescut cu 350 de milioane în 2021, studiile indicând și că în ultimii doi ani aproximativ 207 milioane de oameni s-au confruntat cu insecuritate alimentară severă, neavând acces la produse nutritive pentru perioade îndelungate de timp. Cercetarea mai subliniază faptul că diferența de gen continuă să crească, numărul de femei care se confruntă cu această problemă fiind mai ridicat ca cel al bărbaților. Reprezentanții organizațiilor ce au luat parte la acest studiu avertizează că fără acțiuni concrete și rapide obiectivul ONU de a elimina foametea la nivel global până în 2030 nu va fi atins, aproximând că 8% din populația lumii la acel moment încă se va confrunta cu această problemă.

Despre PoliticALL

Vezi și

A fost 17 decembrie în lume – Generalul-locotenent Igor Kirillov a fost ucis într-o explozie declanșată de un dispozitiv amplasat pe un scuter electric în fața unei clădiri de apartamente, Membri Senatului Filipinez au ratificat un nou pact de apărare cu Japonia, Autoritățile din Marea Britanie și Danemarca au promis „perturbarea și descurajarea” flotei de umbră rusești

Material realizat de Luca Coșa și Miruna Constantinescu Președintele francez Emmanuel Macron a pus presiune …