Material realizat de Mădălina Robu
Reprezentanții Emiratelor Arabe Unite (EAU) s-au angajat să ofere 15 milioane de dolari pentru a ajuta la reconstruirea taberei de refugiați Jenin, după cea mai intensă operațiune militară israeliană din Cisiordania, teritoriu ocupat de aproape două decenii, relatează ABC News. Promisiunea de finanțare survine după ce ofensiva de două zile a distrus drumurile și aleile înguste ale taberei. Operațiunea, menită să reprime militanții palestinieni după o serie de atacuri recente asupra israelienilor, a forțat mii de oameni să-și părăsească locuințele. Doisprezece palestinieni și un soldat israelian au fost uciși în lupte. Agenția de știri WAM, aflată în administrare de către stat, a raportat că banii vor fi acordați Agenției Organizației Națiunilor Unite de Ajutorare și Lucrări pentru Refugiații Palestinieni din Orientul Apropiat (UNRWA), agenția ONU care ajută refugiații palestinieni, pentru a-și reconstrui casele și afacerile distruse. Membrii UNRWA au făcut eforturi să strângă fondurile de care au nevoie pentru a-și menține operațiunile de zi cu zi, ajutând milioane de oameni din Orientul Mijlociu.
Cel puțin 951 de migranți au murit în încercarea de a ajunge în Spania pe mare în primele șase luni ale anului 2023, a anunțat o organizație spaniolă pentru drepturile migranților, informează ABC News. Reprezentanții Caminando Fronteras (Walking Borders) au declarat că totalul include 112 femei și 49 de copii. Organizația își întocmește cifrele pe baza familiilor migranților și statisticilor de salvare. Conform raportului publicat, cifrele oficiale arată că au sosit mai puține bărci în primele șase luni, dar că au decedat cu 13 mai multe persoane decât în primele șase luni ale anului trecut. Oficialii Ministerului de Interne al Spaniei susțin că 12.192 de persoane au sosit cu barca în primele șase luni, cu 4% mai puține decât în aceeași perioadă a anului trecut. Reprezentanții Caminando Fronteras au acuzat țări precum Spania și Maroc pentru lipsa de coordonare și nerespectarea operațiunilor de salvare la timp.
Președintele Franței, Emmanuel Macron, a amenințat că va întrerupe funcționarea rețelelor de socializare în timpul protestelor, relatează Euronews. Macron susține că protestatarii folosesc platforme precum Snapchat, TikTok și Telegram pentru a filma evenimente violente și pentru a organiza adunări ilegale. Președintele francez a discutat posibilitatea interzicerii accesului la anumite funcționalități ale rețelelor de socializare într-o întâlnire cu primarii locali din orașele în care au avut loc proteste violente. Macron le-a comunicat celor aproximativ 300 de lideri locali că „trebuie să reflectăm asupra utilizării rețelelor de socializare de către cei tineri și asupra interdicțiilor pe care trebuie să le impunem”. „Când lucrurile scapă de sub control, poate că trebuie să te pui în poziția de a le reglementa sau reduce” a adăugat acesta. Cu toate acestea, purtătorul de cuvânt al guvernului, Olivier Véran, a încercat să asigure publicul că în acest timp se vor include doar „suspendări funcționale”.
Forțele militare israeliene au declarat că au răspuns cu foc de artilerie după ce o rachetă a fost lansată din sudul Libanului, informează BBC. Un comunicat de presă a a fost menționat faptul că racheta „a explodat în apropierea Liniei Albastre pe teritoriul israelian”, referindu-se la frontiera stabilită de ONU între cele două state. Agenția de știri de stat a Libanului a raportat că peste 15 obuze israeliene au lovit periferia satelor libaneze Kfar Shouba și Halta. Până în prezent, nicio grupare militantă nu a pretins că ar fi fost responsabilă de lansarea respectivei rachete. Reprezentanții misiunii de menținere a păcii a Națiunilor Unite din Liban, UNIFIL, au îndemnat toate părțile implicate să „manifeste reținere și să evite orice acțiune care ar putea provoca o escaladare suplimentară” în zona frontierei, unde tensiunile au crescut în ultimele luni. În aprilie, forțele militare israeliene au efectuat atacuri aeriene asupra unor ținte pe care le-au identificat ca aparținând grupării militante palestiniene Hamas din sudul Libanului, după ce au fost lansate peste 30 de rachete dinspre acea zonă către teritoriul israelian.
Cel puțin cinci persoane au fost ucise după ce o rachetă rusească a lovit un bloc de apartamente în Lviv, vestul Ucrainei, relatează BBC. Alte 34 de persoane au fost rănite în atacul descris de primarul din Lviv ca fiind drept „unul dintre cele mai mari atacuri” asupra infrastructurii civile a orașului. Conducătorul regional din Lviv, Maksym Kozytskyi, a declarat că peste 30 de locuințe au fost distruse. Televiziunea de stat rusă a afirmat că respectiva clădire era o academie de apărare și a descris rapoartele ucrainene privind lovitura unei clădiri rezidențiale ca fiind „propagandă”. Anterior, Ministerul rus al Apărării a eliberat un comunicat în care a afirmat că punctele de desfășurare temporară ale trupelor ucrainene și depozitele pentru vehicule blindate străine au fost lovite cu ajutorul unor arme de precizie cu „rază lungă” de acțiune, amplasate pe mare. Președintele Volodymyr Zelenski a promis un răspuns că va reveni cu un răspuns pentru asaltul petrecut în timpul nopții de către „teroriștii ruși”.