Material realizat de Miruna Toma și Ioana Mănăilă
Agenția Europeană a Medicamentului a aprobat vaccinul împotriva COVID-19 produs de compania Moderna, al doilea astfel de vaccin aprobat până acum în Uniunea Europeană, relatează Al Jazeera. Această acțiune vine în contextul creșterii ratei de infectare în mai multe țări din UE, în timp ce țările încearcă să gestioneze situația cauzată de apariția noilor tulpini descoperite în Marea Britanie și Africa de Sud. Studiile inițiale confirmă faptul că vaccinul este sigur și oferă o protecție completă împotriva virusului. UE a comandat deja 80 de milioane de doze, având opțiunea de a comanda încă 80 de milioane, la care se vor adăuga cele 300 de milioane de doze comandate din vaccinul celor de la Pfizer și BioNTech. Anunțul a fost făcut pe fondul unei campanii de vaccinare începută cu stângăcie în statele europene, creându-se discrepanțe puternice în abordările statelor membre. În prima săptămână a campaniei de vaccinare inițiate, Germania a reușit vaccinarea a aproximativ 200 de mii de persoane, în timp ce în Franța au fost vaccinate doar 500 de persoane. Olanda a fost ultimul stat din UE ce a început vaccinarea, în cursul zilei de miercuri. Moderna a anunțat că va mări producția de vaccinuri în 2021 de la 500 de milioane de doze la 600 de milioane, sperând ca prin investiții ulterioare să ajungă la un miliard. Ambele vaccinuri sunt produse cu ajutorul unor tehnologii revoluționare, siguranța lor fiind dată de faptul ca nu conțin coronavirus, ci doar o bucată de material genetic ce antrenează sistemul imunitar să lupte împotriva virusului real.
Sudanul a semnat „Acordurile Abraham” cu Statele Unite, în ciuda faptului că înțelegerea a fost respinsă de partidele politice sudaneze atunci când a fost anunțată pentru prima dată, în octombrie anul trecut, anunță Al Jazeera. Miercuri, ministrul Justiției, Nasredeen Abdulbari, a semnat acordul cu secretarul Trezoreriei SUA, Steven Mnuchin, care se afla în vizită în statul african. Decizia se așteaptă să permită Sudanului accesul la o finanțare anuală de peste 1 miliard de dolari din partea Băncii Mondiale, pentru prima dată în 27 de ani. De asemenea, ambasada SUA din capitala Khartoum a declarat că acordul „va ajuta Sudanul să își continue calea către obținerea unui nivel ridicat de stabilitate și securitate, precum și către facilitarea mai multor oportunități economice. Semnarea a venit la puțin peste două luni după ce președintele american Donald Trump a anunțat că Sudanul va începe să normalizeze legăturile cu Israelul. Partidele politice sudaneze au respins decizia guvernului de a normaliza relațiile cu Israelul, oficialii spunând că vor forma un front de opoziție împotriva acordului, la momentul anunțării acestei intenții.
Activistul Julian Assange, va rămâne în închisoarea de maximă securitate în care este reținut în Marea Britanie, din motive medicale, până la judecarea apelului de extrădare cerut de Statele Unite ale Americii, menționează BBC. Conform judecătorului districtual, Vanessa Baraitser, fondatorul organizației Wikileaks nu poate fi extrădat deoarece există temeri privind un comportament suicidal din partea lui Assange. Acesta este în închisoare din anul 2019 după ce s-a ascuns timp de șapte ani în interiorul Ambasadei Ecuadorului, pentru a evita extrădarea. Procurorii americani îl acuză pe Assange pentru dezvăluirea de informații secrete, fiind inclusă și identitatea informatorilor care ajutau agențiile de informații din Afganistan, Irak și din alte zone. Avocatul său, Ed Fitzgerald QC, a declarat că i s-a oferit clientului o locuință în Londra. Deși este constrâns de condițiile stricte de cauțiune, Assange poate sta împreună cu familia. Fitzgerald a declarat că „ar fi mai sigur să se izoleze cu familia sa în comunitate, sub rezerva unor restricții severe, decât dacă ar fi fost în penitenciarul Belmarsh, care a avut, foarte recent, un focar sever de coronavirus”.
Liderul Coreei de Nord, Kim Jong-un, a admis public faptul că planul său economic întins pe 5 ani a eșuat în „ aproape fiecare sector” pe care îl viza, conform BBC. Această afirmație a fost făcută în cadrul celui de-al optulea congres al Partidului Muncitoresc. Închiderea granițelor în luna ianuarie a anului 2020 pentru a împiedica răspândirea coronavirusului a răcit relația statului nord-coreean cu China. Comerțul dintre cele două state a scăzut cu aproximativ 80%, în contextul în care așezările și recoltele Coreei de Nord au fost devastate de numeroase taifunuri și inundații. „Nu este ceva neobișnuit pentru el să recunoască anumite greșeli” a relatat reporterul BBC, Laura Bicker. Filmări televizate din capitala Phenian au arătat o sală de conferințe plină cu mii de reprezentanți ai partidului, ignorând măsurile de distanțare socială și nepurtând măști de protecție, aplaudând în picioare intrarea liderului în încăpere. După recunoașterea greșelilor din ultimii 5 ani, acesta i-a îndemnat pe oameni să aibă „încredere” și a felicitat muncitorii partidului pentru combaterea amenințării reprezentate de virusul COVID-19.
Președintele ales Joe Biden l-a nominalizat pe Merrick Garland, judecătorul șef al Curții de Apel a Statelor Unite ale Americii din Washington DC, pentru funcția de procuror general, relatează Politico. Garland a fost nominalizat de Barack Obama pentru a ocupa un loc vacant la Curtea Supremă a Statelor Unite, după decesul judecătorului Antonin Scalia în 2016. Cu toate acestea, republicanii de la acea vreme, conduși de Mitch McConnell, au refuzat să inițieze audierile pentru confirmarea în funcție, argumentând că nominalizarea venea prea aproape de alegerile prezidențiale din noiembrie 2016. În ciuda poziției menținute de republicani în 2016, Amy Coney Barret a fost instalată în funcția de judecător al curții supreme cu mai puțin de o luna înaintea alegerilor prezidențiale din 2020, fiind nominalizată de Donald Trump pentru a o înlocui pe judecătoarea Ruth Bader Ginsburg. Poziția de procuror general, aflată la conducerea Departamentului de Justiție, era ultima funcție importantă care a rămas neocupată, în contextul în care Joe Biden a început nominalizările pentru ,,una dintre cele mai diverse administrații” în urmă cu câteva săptămâni. Atât procurorul general, câți și alți oameni-cheie nominalizați de Biden vor avea nevoie de confirmarea Senatului, care a fost decis marginal în favoarea democraților, după turul II al alegerilor pentru Senat din Georgia. Ambele locuri din Senat ale Statului Georgia au fost câștigate de democrații Jon Ossoff și Raphael Warnock.
Guvernul Indiei intensifică eforturile anti-fumat, confruntându-se cu obiecții din partea industriei tutunului din cauza modificărilor propuse în lege, relatează Reuters. Industria tutunului din India se opune propunerii referitoare la interzicerea anumitor zone pentru fumat, cât și interzicerii de anunțuri publicitare în magazinele în care se vinde și tutun. India a introdus de-a lungul anilor controale, cât și campanii pentru descurajarea utilizării acestuia. Conform Organizației Mondiale a Sănătății, aproape 1,35 milioane de persoane mor în fiecare an în India din cauza consumului de tutun. Propunerea făcută de guvern este de a crește vârsta minimă legală de fumat de la 18 la 21 de ani. Dacă aceste propuneri vor fi aprobate, vânzările în cadrul companiilor precum ITC, Godfrey Phillips India și o unitate a Phillips Morris International vor fi afectate. În anul 2015 au mai fost făcute propuneri care includeau măsuri radicale privind controlul tutunului, însă acestea nu au fost aprobate din cauza protestelor cauzate de industria tutunului.
Irlanda de Nord se confruntă cu întreruperi masive ale aprovizionării cu alimente, deoarece furnizorii din Marea Britanie nu dispun de documentele legale necesare pentru a trimite bunuri în regiune, în urma Brexitului, informează The Guardian. Camioanele de aprovizionare sosesc în porturile Marii Britanii cu o documentație incorectă sau absentă, fapt ce provoacă o întârziere importantă a trecerii acestora peste Marea Irlandei, au declarat miercuri mai mulți parlamentari. Mulți operatori din Marea Britanie nu au conștientizat faptul că începând cu ora 23, în noaptea de revelion, Irlanda de Nord va aplica regulile vamale ale Uniunii Europene în porturile sale, ceea ce înseamnă că mărfurile care traversează Marea Irlandei din alte zone ale Regatului Unit au fost supuse controalelor vamale. Un producător important care urma să aprovizioneze Irlanda de Nord a sfârșit prin a avea 15 camioane cu alimente blocate, deoarece acestea nu aveau declarații vamale. O altă companie care a trimis circa 285 de camioane în Marea Britanie, dar numai 100 s-au întors, ceea ce a dus la întreruperea și discontinuitatea lanțurilor de aprovizionare. Aodhán Connolly, directorul consorțiului de vânzări din Irlanda de Nord, a declarat parlamentarilor că autoritățile din Belfast și Londra trebuie să ia măsurile necesare pentru ca furnizorii să înțeleagă noile reguli.
Sistemul de sănătate din Zimbabwe se confruntă cu noi provocări din cauza numărului ridicat de infecții cu coronavirus, determinând un lockdown pe o perioadă de 30 de zile, informează CNN. După sărbătorile de Crăciun, Zimbabwe a înregistrat o creștere a numărului de infecții, cât și a deceselor. Guvernul le-a cerut cetățenilor să respecte noile prevederi incluzând și restricții cu privire la circulație. Din punctul de vedere al sistemului de educație, s-a stabilit ca redeschiderea școlilor să fie amânată, iar magazinele să fie deschise zilnic până la ora 15:00. În noaptea de Revelion a fost încălcată interdicția cu privire la numărul persoanelor în cadrul adunărilor. Gazdele unui concert sunt cele care nu au respectat restricțiile, fiind închise pentru șase luni. Din cauza lipsei echipamentelor de protecție personală, aproape 1000 de persoane din prima linie au fost infectați cu COVID-19.
Poliția din Myanmar a arestat aproximativ 100 de etnici rohingya pe baza acuzațiilor în care aceștia au atacat o casă din capitala Yangon, informează Reuters. Jurnalul local Tomorrow News Jurnal a publicat fotografii în care bărbați desculți și femei care purtau eșarfe colorate erau adunați într-o curte. Poliția din Myanmar reține frecvent membrii minorității musulmane, deoarece călătoresc ilegal, părăsindu-și statul natal din Rakhine. Șeful poliției din comuna Shwe Pyi Thar a confirmat arestarea persoanelor și a refuzat să ofere detalii suplimentare. Thar a menționat că „ancheta este încă în desfășurare” și că persoanele vor fi trimise la un centru de carantină pentru a preveni răspândirea coronavirusului. John Quinley, specialist în drepturilor omului la Fortify Rights a declarat că „grupul arestat în Yangon ar trebui eliberat imediat și necondiționat”. Aproximativ 600.000 de etnici rohingya trăiesc în Myanmar, fiind privați de accesul la sistemul medical și cel al educației.
Administrația Trump continuă demersurile necesare în vederea efectuării primei vânzări de contracte de închiriere de petrol în Refugiul Național pentru Fauna Sălbatică din Arctica (ANWR), potrivit BBC. Întinderea uriașă din Alaska găzduiește un număr important de specii unice precum ursul polar, renul canadian cunoscut și sub denumirea ,,karibu”, precum și diverse exemplare de lupi. După zeci de ani de dispută, drepturile de foraj pentru petrol pe aproximativ 5% din refugiu vor continua. Oponenții au criticat procedura grăbită a vânzării, care are loc cu doar câteva zile înainte de încheierea mandatului președintelui Trump. Acoperind aproximativ 78.000 km pătrați, Arctic National Wildlife Refuge este considerat ultimul teren pustiu și sălbatic al Americii, fiind spațiul în care multe animale își desfășoară întregul parcurs al vieții. Pe măsură ce temperaturile au crescut și gheața marină a devenit mai subțire, urșii au început să își construiască vizuini pe uscat. Câmpia de coastă a ANWR are acum cea mai mare concentrație a acestor vizuini întâlnită pe teritoriul statului. În timp ce estimările sugerează că aproximativ 11 miliarde de barili de petrol se află sub refugiu, acesta nu are drumuri sau alte infrastructuri, ceea ce face ca procesul de forare să fie unul foarte costisitor. Mai multe instituții bancare importante din SUA au declarat că nu vor finanța explorarea petrolului și a gazelor din zonă. Există, de asemenea, problema schimbării conducerii în Casa Albă. Echipa noului președinte ales, Joe Biden, a nominalizat-o pe Deb Haaland ca secretar de interne, aceasta fiind cunoscută ca fiind o opozantă vehementă față de forajul din ANWR.
Mii de credincioși ortodocși din Bulgaria și Grecia au ignorat avertismentele și restricțiile împotriva coronavirusului, respectând tradițiile din ziua de Bobotează, relatează Al Jazeera. Zeci de bărbați îmbrăcați tradițional, în cămăși albe brodate, au intrat în râul Tundzha, în orașul montan Kalofer din centrul Bulgariei. Ei au intrat fluturând steaguri naționale și cântând cântece populare. Primarul orașului Kalofer a oferit cetățenilor un exemplu prin care a arătat că regulile trebuie respectate. Acesta era cel care conducea în trecut dansul, însă astăzi a ales să nu se alăture. Ofițerii de poliție au încercat să împiedice oamenii să intre în râu, amenințându-i cu primirea de amenzi, însă eforturile acestora au fost ignorate. În Grecia, bisericile au ținut slujbe, sfidând restricțiile impuse de guvern prin care adunările publice, inclusiv ceremoniile religioase, sunt interzise.