Home / A fost azi în lume / 2017 / A fost 6 aprilie în lume – Donald Trump anunță că SUA ar putea bombarda Siria, autoritățile turce confirmă folosirea armelor chimice în provincia siriană Idlib, iar în Venezuela au avut loc noi ciocniri violente între protestatari și forțele de ordine

A fost 6 aprilie în lume – Donald Trump anunță că SUA ar putea bombarda Siria, autoritățile turce confirmă folosirea armelor chimice în provincia siriană Idlib, iar în Venezuela au avut loc noi ciocniri violente între protestatari și forțele de ordine

Material realizat de Ioana Vințeler și Roxana Zafiu

În urma unor investigații amănunțite, autoritățile turce au atestat folosirea armelor chimice în cadrul atacului din provincia siriană Idlib, relatează Al Jazeera. Atacul a fost îndreptat împotriva orașului sirian Khan Sheikhoun, iar conform ultimelor estimări aproximativ 80 de persoane au fost ucise în urma masacrului chimic. Bilanțul se află încă în creștere, întrucât decesele persoanelor rănite grav continuă încă. Rezultatul autopsiilor certifică prezența armelor chimice, fapt ce demonstrează complexitatea armamentului deținut de coaliția ce a inițiat raidul aerian. „Autopsiile au fost efectuate pe corpurile a 3 victime după ce au fost aduse din Idlib. Rezultatele autopsiei confirmă folosirea armelor chimice”, a declarat ministrul Justiției Bekir Bozdag. Blamarea regimului de guvernământ condus de Bashar al-Assad, precum și condamnarea internațională a raidului aerian au determinat Națiunile Unite să pledeze pentru etichetarea asaltului drept crimă de război. Un raport întocmit de Societatea Medicală Siriană-Americană dovedește faptul că simptomele victimelor indică prezența agenților organofosforici în organism. Prezentul atac chimic este unul dintre cele mai sângeroase atacuri din istoria Siriei.

După ce un cuplu gay a fost atacat pe stradă de un grup de bărbați consternați de imaginea celor doi ținându-se de mână, sute de olandezi au ieșit în stradă în semn de solidaritate, notează The Guardian. Protestatarii au mărșăluit pentru egalitatea drepturilor indiferent de orientarea sexuală, precum și pentru a sublinia faptul că repulsiile față de imaginea a doi bărbați ținându-se de mână ar trebui să dispară. Sprijinul venit din partea politicianului olandez Alexander Pechtold, lider al partidului democratic, a solidificat opoziția față de atacurile nejustificate venite din partea bărbaților heterosexuali. „În Olanda, credem că este normal să verbalizăm cine suntem…trebuie să demonstrăm că astfel de lucruri sunt perfect normale”, a declarat Pechtold după ce și-a arătat solidaritatea ținăndu-l de mână pe unul dintre colegii de partid. Perpetuarea imaginilor din cadrul protestului în care bărbații se țineau de mână a creat un bastion puternic al comunității LGBT. Aliatul cel mai de seamă al comunității constă în această perpetuare. Făcându-și vocea auzită, comunitatea reușește să stabilească un progres al egalității și o corectare a opiniei publice.

Astronomii din Australia au confirmat faptul că o serie de semnale radio misterioase înregistrate de aceștia provin din afara galaxiei noastre, spun cei de la The Telegraph. Primul semnal a fost descoperit în 2007, iar începând de atunci cercetătorii au încercat să investigheze fenomenul. Speculațiile care afirmau că semnalele sunt rezultatul interferențelor cu alte semnale de pe planeta noastră au fost îndelung analizate. Exploziile undelor sonore interceptate de telescopul din zona Canberra au stârnit controverse în domeniul științei, întrucât posibilitatea emiterii acestora de către o civilizație extraterestră a început să fie luată în calcul. „Datorită caracteristicilor telescopului, suntem absolut convinși că exploziile undelor sonore vin din spațiu. Încercarea de a înțelege de unde provin ar putea clarifica modul în care asemenea explozii sunt produse”, a declarat Manish Caleb, un cercetător ce lucrează la Universitatea Swinburne. Cercetătorii plănuiesc monitorizarea atentă a exploziilor pentru a elucida misterul.

Conform Franței, negocierile diplomatice primează în detrimentul acțiunilor militare în cadrul perimetrului sirian, relatează Reuters. Atacul chimic îndreptat asupra Siriei a mobilizat forțele franceze, întrucât s-a cerut o întrunire a partenerilor pentru a aborda tema Consiliului de Securitate. „Prima etapă constă în obținerea votului rezoluției, și mai presus de toate reînceperea negocierilor de pace în Geneva”, a declarat Jean-Marc Ayrault, ministrul de Externe. Franța a afirmat că regimul Bashar al-Assad nu reprezintă o soluție credibilă pentru angrenarea acestuia în cadrul discuțiilor de pace, iar împreună cu Marea Britanie a propus eliminarea lui Assad din fruntea țării.

Operațiunile speciale desfășurate în Brazilia contribuie la distrugerea Amazonului, relatează The New York Times. Conform estimărilor, 80% din toate despăduririle care s-au făcut pe planetă nu depășesc amploarea defrișărilor din zona amazoniană. Exploatarea lemnului a devenit una dintre cele mai mari probleme în ultimele decenii. Amazonia e o regiune extrem de importantă pentru întreaga lume, întrucât joacă un rol fundamental în procesul de reglare a temperaturii globale, iar tăierea ilegală a copacilor amenință echilibrul emisiilor de carbon ce reglează temperatura planetei.

În Gambia au fost organizate primele alegeri parlamentare după ce fostul lider Yahya Jammeh a părăsit puterea, conform Al Jazeera. Oamenii au așteptări ridicate având în vedere că au avut loc primele alegeri libere după ce fostul președinte a părăsit puterea. Mai mult de 880.000 de gambioți au fost eligibili să voteze în mica țară din Africa de Vest după 22 de ani sub conducerea autoritată lui Jammeh. Prezența la vot a fost scăzută potrivit Comisiei Electorale Independente. Baboucarr Kebbeh un observator local din municipiul Kanifing a spus că „mă așteptam la o prezență ridicată datorită înțelegerii necesității unei Adunări Naționale.“ Kebbeh crede că prezența scăzută la vot ar putea fi cauzată de lipsa de educație a alegătorilor, mai ales într-o țară în care gambioții știau întotdeauna care va fi rezultatul chiar înainte de alegeri.

Donald Trump sugerează o acțiune militară în Siria, conform Al Jazeera. Președintele american Donald Trump a făcut aluzie la o posibilă acțiune militară împotriva președintelui sirian Bashar al-Assad în care preciza că administrația lui a organizat un atac cu arme chimice care a ucis mai mult de 80 de persoane. „Cred că ceea ce s-a întâmplat în Siria este o rușine pentru omenire și el este acolo și cred că el conduce lucrurile, așa că ar trebui să se întâmple ceva“ a declarat Trump reporterilor Air Force One la întâlnirea cu președintele Chinei Xi Jinping la un summit din Florida. În timp ce Trump l-a sunat pe Assad spunându-i să plece de la conducerea țării, președintele SUA adoptând o atitudine mai fermă împotriva lui Assad. Secretarul de stat al SUA Rex Tillerson a declarat reporterilor că „ nu are sens ca Assad să guverneze poporul sirian“.

Protestatarii au intrat în conflict cu forțele de securitate din Caracas, conform Al Jazeera (foto). Conflicte sporadice au avut loc în capitala Venezuelei pentru a treia zi când zeci de mii de manifestanți au protestat împotriva tentativei de lovitură de stat a președintelelui socialist Nicolas Maduro. Mulți protestatari purtau pancarte pe care era scris „Nu Dictaturii!“ înfruntând căldura sufocantă pe drumul principal. Protestatarii au aruncat cu pietre în polițiștii care au tras cu gaze lacrimogene și tunuri de apă provocând haos. Nu au existat rapoarte în ceea ce privesc leziunile suferite de oameni.

Opt persoane au fost arestate fiind suspecte de plănuirea atacului cu bombă care a avut loc luni la Sankt-Petersburg relatează CNN. Comitetul pentru Investigații Rusești a declarat că ,,paisprezece persoane au fost ucise și alte câteva zeci rănite luni când o bombă a fost detonată în metroul orașului. Joi, anchetatorii au arestat șase persoane din Sankt-Petersburg și alte două la Moscova, a precizat Comitetul. Trei dintre cei care au fost arestați la Sankt Petersburg sunt din Asia Centrală şi au avut contact cu bombardierul Akbarjon Djalilov a spus Vladimir Gaidei, administratorul adjunct al districtului Nevsky al orașului pentru CNN. ADN-ul lui Djalilov un cetățean rus de 22 ani născut în Kârgâzstan s-a potrivit cu cel lăsat pe bomba de la a doua stație de metrou care a fost dezamorsată de către autorități, potrivit oficialilor ruși. În timpul arestării o bombă identică a fost găsită la adresa unde locuia suspectul.

ISIS a ucis 33 de persoane în Siria și 22 într-un atac în Irak potrivit CNN. Observatorul Sirian pentru Drepturile Omului a raportat că organizația teroristă ISIS a executat uciderea în masă a unor oameni în deșertul al-Mayadin lângă orașul strategic Deir Ezzor, spunând că activiștii săi au fost „capabili să monitorizeze“ incidentul. Grupul de monitorizare a numit-o „cea mai mare operațiune de execuție efectuată de ISIS în 2017.“ Raportul preciza faptul că oameni cu vârste cuprinse între 18 și 25 și au fost „uciși de unelte ascuțite.“ Acesta a menționat că nu se cunoaște dacă victimele aparțin forțelor guvernamentale siriene, miliții sau grupuri de rebeli. De asemenea, raportul din Irak relevă că ISIS a ucis cel puțin 22 de persoane în Tikrit tot în aceaşi zi. Terorişti ai ISIS au deschis focul asupra poliției și civililor fără să țină seama de nimic înainte de a se aruncat în aer. Cel puțin 31 de persoane au fost rănite în atac. Mai multe sinucigași ISIS îmbrăcați în uniforme militare au atacat punctele de control ale poliției și patrulele de poliție pe o stradă comercială. ISIS a revendicat într-o declarație pe Twitter atacul. Tikrit, locul de naștere al fostului lider irakian, Saddam Hussein a fost recucerit de către trupele irakiene de la ISIS în martie 2015. Statul Islamic 2.0: Pe măsură ce califatul se fărâmiță, ISIS evoluează.

Despre PoliticALL

Vezi și

A fost 18 decembrie în lume – Președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, a fost prezent la Bruxelles pentru discuții privind garanțiile de securitate, Președinta Georgiei, Salomé Zourabichvili, a solicitat sprijin urgent din partea Uniunii Europene, Curtea Supremă din Ghana a respins două cereri legale de blocare a unui proiect de lege privind comunitatea LGBTQ+

Material realizat de Mihai Turcu și Luca Coșa Președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, a fost prezent …