Home / A fost azi în lume / 2022 / A fost 6 aprilie în lume – A fost documentată desfășurarea unui proces de purificare etnică în Etiopia, Administrația Statelor Unite ale Americii a impus sancțiuni mai multor persoane apropiate de președintele rus, Oficialii Marii Britanii au anulat conferința globală LGBT+
Sursă: Nariman El-Mofty / AP file

A fost 6 aprilie în lume – A fost documentată desfășurarea unui proces de purificare etnică în Etiopia, Administrația Statelor Unite ale Americii a impus sancțiuni mai multor persoane apropiate de președintele rus, Oficialii Marii Britanii au anulat conferința globală LGBT+

Material realizat de Lara Popescu și Doina Bulearcă

Desfășurarea unui proces de purificare etnică în Etiopia a fost documentat în vestul regiunii Tigray, relateză BBC. O anchetă comună a decoperit că tigraienii sunt vizați într-o campanie de purificare etnică într-o parte a regiunii Tigray din nordul Etiopiei, regiune grav afectată de conflicte. Investigația condusă de Amnesty International și Human Rights Watch acuză oficialii și forțele de securitate ale regiunii din vecinătate, Amhara, de comiterea de crime de război și de crime împotriva umanității în vestul Tigrayului, acuzații respinse de guvernul regional al Amharei. Partea de vest a regiunii Tigray a fost în mare parte inaccesibilă jurnaliștilor și agențiilor de ajutor încă de la izbucnirea războiului din Tigray, în noiembrie 2020, de când și toate liniile de comunicare au fost blocate.

Administrația Statelor Unite ale Americii a impus sancțiuni mai multor persoane apropiate de președintele rus, Vladimir Putin, inclusiv împotriva fiicelor acestuia, raportează BBC. Lista include băncile ruse majore și pe ministrul de externe rus, Sergei Lavrov. Măsura survine după ce au apărut dovezi în spațiul public asupra atrocităților comise de armata rusă în orașul Bucha din Ucraina. Administrația de la Kremlin neagă acuzațiile, sub pretextul că fără dovezi concludente, imaginile apărute în spațiul public sunt înscenate de guvernul de la Kiev. Un oficial al administrației Biden a adăugat că „avem motive să credem că Putin, mulți dintre apropiații săi și oligarhii își ascund averile cu ajutorul familiilor lor în sistemul financiar american.”

Secretarul adjunct de stat al Statelor Unite ale Americii, Wendy Sherman, a avertizat că statul chinez ar putea fi sancționat în cazul în care ar susține războiul Rusiei în Ucraina, informează Reuters. Sherman a declarat că sancțiunile impuse Rusiei pentru războiul său din Ucraina ar trebui să îi ofere Chinei „o bună înțelegere” a consecințelor cu care s-ar putea confrunta dacă ar oferi sprijin material Moscovei. Aceasta a adăugat că „gama largă de sancțiuni” și controalele la export coordonate între aliații și partenerii americani împotriva președintelui rus Vladimir Putin, economiei țării și oligarhiilor ar trebui să servească drept exemplu pentru liderul chinez XI Jinping. În plus, secretarul adjunct de stat a explicat că Beijingul ar trebui să înțeleagă din răspunsul coordonat al Occidentului asupra Ucrainei că orice mișcare a Chinei de a invada insula Taiwanului, guvernată democratic, nu ar fi acceptabilă.

Administrația chineză a făcut un apel pentru investigarea crimelor din orașul ucrainean Bucha, relatează Reuters. De asemenea, au mai adăugat că nu ar trebui emise acuzații înainte de finalizarea investigației. Purtătorul de cuvânt al ministerului de externe chinez a declarat: „China susține toate inițiativele și măsurile menite să atenueze criza umanitară din țară și este pregătită să continue să lucreze alături de comunitatea internațională pentru a preveni orice daună adusă civililor. Adevărul și cauza incidentului trebuie verificate. Toate părțile ar trebui să exercite reținere și să evite acuzațiile nefondate înainte ca investigația să fie finalizată.”

Oficialii Marii Britanii au anulat conferința globală LGBT+ din cauza disputei legate de terapia de conversie a oamenilor transexuali, conform Reuters. Marea Britanie a abandonat miercuri planurile de a organiza conferința sa emblematică menită să promoveze drepturile LGBT+ în întreaga lume în urma unei dispute asupra terapiei de conversie pentru persoanele transgender care a determinat organizațiile de caritate să boicoteze evenimentul. Regatul Unit a decis în urmă cu câteva zile să interzică terapia de conversie pentru persoanele gay sau bisexuale din Anglia și țara Galilor, dar nu și pentru persoanele transexuale, astfel determinând organizațiile de caritate să se retragă din evenimentul numit „Safe To Be Me.” Din cauza numărului mare de de parteneri care s-au retras din conferință, unul dintre reprezentanții acesteia a declarat că „nu va fi posibil să continuăm cu conferința Safe To Be Me.”

Președintele peruvian, Pedro Castillo, a ridicat ordinul stării de asediu în urma unor manifestări publice violente de proporții , raportează Reuters. Castillo a emis un ordin prin care le interzicea cetățenilor să iasă din case între orele 2:00 AM și 11:59 PM. Scopul ordinului era descurajarea cetățenilor din a ieși la proteste din cauza prețurilor în creștere. Oficialii guvernamentali au declarat în repetate rânduri că limitările impuse au fost necesare pentru a descuraja jefuirile, dar nu au susținut declarațiile cu dovezi. Castillo a declarat, despre ridicarea interdicțiilor, că „trebuie să anunț că din acest moment vom anula ordinul. Facem apel la poporul peruvian să își mențină calmul”.

Legiuitorii din statul american Oklahoma au adoptat un proiect de lege care ar impune o interdicție aproape totală asupra avorturilor în stat, conform BBC. Proiectul de lege ar incrimina efectuarea unui avort în aproape toate cazurile, cu excepția cazului în care ar putea „salva viața unei femei gravide într-o urgență medicală.” Profesioniștii din domeniul medical condamnați conform acestor legi se pot confrunta cu amenzi de până la 100.000 de dolari și zece ani în închisoare. Acest proiect de lege a apărut în contextul în care Curtea Supremă a Statelor Unite ale Americii analizează un caz care ar putea răsturna drepturile de avort în SUA până la sfârșitul acestui an. Pentru a fi implementat, proiectul de lege va fi prezentat guvernatorului statului, Kevin Stett, pentru aprobare. Republicanul și-a asumat deja angajamentul să semneze orice legislație care restricționează drepturile la avort.

Zeci de mii de protestatari au sfidat conducerea militară prin marșuri masive în Sudan, informează Reuters. În ciuda temperaturilor ridicate, a gazelor lacrimogene și a postului Ramadanului, zeci de mii de sudanezi au protestat atât în capitala Khartoum, cât și în alte multe orașe din întreaga țară pentru a marca a treia aniversare a căderii fostului președinte Omar al-Bashir, respingând preluarea puterii de către generalii care l-au alungat. Protestele, conduse de comitetele de rezistență din vecinătate, au loc în a șasea lună a unei campanii împotriva loviturii de stat ce a fost orchestrată de armată pe 25 octombrie. De atunci, armata nu a numit un nou prim-ministru, iar economia s-a deteriorat pe fondul suspendării ajutorului extern.

Administrația Biden a luat decizia de a extinde moratoriul creditelor pentru studenți cu patru luni, relatează Politico. Președintele Joe Biden a declarat că extinde moratoriul pentru majoritatea plăților pentru creditele studenților până la sfârșitul lunii august pentru a permite debitorilor să aibă mai mult timp „pentru a se pune înapoi pe picioare după doi dintre cei mai grei ani pe care i-a avut această națiune. Timpul suplimentar acordat va ajuta debitorii să atingă o securitate financiară mai mare să va susține eforturile departamentului de educație pentru a îmbunătăți programele de creditare a studenților.” Biden de asemenea a anunțat acțiuni suplimentare de a scoate milioane de debitori din imposibilitate de plată.

Președintele tunisian, Kais Saied, a anunțat schimbări asupra mecanismului de vot înaintea alegerilor parlamentare, relatează Al Jazeera. Conform noului mecanism, vor fi două runde de vot iar cetățenii vor vota pentru indivizi, în contrast cu voturi pentru liste cum era anterior. De asemenea, procesul de vot va fi supravegheat de de Comisia Electorală independentă, componența căreia probabil va suferi modificări. Încă nu există un consens asupra noilor modificări asupra mecanismului de vot. După ce Saied a preluat puterea și a anunțat dizolvarea parlamentului, a fost acuzat că dorește întoarcerea la conducerea statului de către o singură persoană, acuzații care au fost negate de președinte, adăugând că noile măsuri sunt necesare pentru a scăpa țara de corupție.

Despre PoliticALL

Vezi și

A fost 12 noiembrie în lume- La COP29, președintele Azerbaidjanului, Ilham Aliyev, a declarat că petrolul și gazele naturale sunt „un dar de la Dumnezeu” și a criticat „știrile false occidentale” despre emisiile țării, Guvernul slovac a propus o modificare a legislației referitoare la limbile oficiale ale statului, care ar restricționa utilizarea limbilor minorităților, inclusiv a limbii maghiare, în spațiile publice, Prim-ministrul Noii Zeelande, Christopher Luxon, a adresat în Parlament scuze oficiale, victimelor abuzurilor din instituțiile de protecție, după o anchetă care a dezvăluit unul dintre cele mai mari scandaluri de abuz din țară

La COP29, președintele Azerbaidjanului, Ilham Aliyev, a declarat că petrolul și gazele naturale sunt „un …