Home / A fost azi în lume / 2023 / A fost 5 octombrie în lume – Președintele Statelor Unite ale Americii a aprobat construcția unui nou segment de zid la granița cu Mexic, oficialii britanici au avertizat că Rusia se pregătește să atace navele civile care transportă cereale ucrainene în Marea Neagră, iar autoritățile din Japonia au început a doua deversare de apă contaminată de la centrala nucleară de la Fukushima în ocean

A fost 5 octombrie în lume – Președintele Statelor Unite ale Americii a aprobat construcția unui nou segment de zid la granița cu Mexic, oficialii britanici au avertizat că Rusia se pregătește să atace navele civile care transportă cereale ucrainene în Marea Neagră, iar autoritățile din Japonia au început a doua deversare de apă contaminată de la centrala nucleară de la Fukushima în ocean

Material realizat de Mihai Marco Percă  și Teodora Anca

Senatul Kazahstanului a ratificat un acord cu China în privința schimbului de date personale al cetățenilor, conform Radio Free Europe. Potrivit susținătorilor tratatului, implementarea acestuia va contribui la reglementarea călătoriilor fără viză pentru cetățenii celor două state vecine. Cu toate acestea, activiștii pentru drepturile omului au atras atenția că datele personale schimbate între autoritățile de la Astana și cele de la Beijing ar putea fi folosite de către autoritățile chineze în represiunea împotriva grupurilor etnice indigene din regiunea Xinjiang, precum uigurii, kazahii sau kârgâzii. Oficialii din China au fost acuzați de încălcarea drepturilor omului și chiar de genocid împotriva minorităților turcice din nord-vestul țării.

Reprezentanții Ministerului Forțelor Armate din Franța au anunțat începerea retragerii celor 1500 de soldați staționați în Niger, anunță Politico. Măsura retragerii până la finalul anului a fost luată în septembrie de către președintele Emmanuel Macron, după ce timp de două luni autoritățile de la Paris au refuzat să se conformeze cererilor reprezentanților juntei militare care a preluat puterea la Niamey în urma loviturii de stat din iulie. Armata Franței se confruntă cu provocarea logistică a evacuării pe cale rutieră a echipamentului militar. Nigerul a devenit a treia țară din regiunea Sahelului din care sunt retrase trupele franceze, după Burkina Faso și Mali, unde puterea este deținută tot de junte militare.

Președintele Statelor Unite ale Americii, Joe Biden, a aprobat construcția unui nou segment de zid la granița cu Mexic, informează BBC. Măsura, care reprezintă o premieră pentru actuala administrație și care contravine celor susținute de către actualul șef de stat în campania electorală pentru alegerile prezidențiale din 2020, a fost luată drept urmare a creșterii numărului de imigranți ilegali care au intrat în SUA. Potrivit oficialilor Departamentului pentru Securitate Internă, finanțarea va fi asigurată din fonduri aprobate în timpul președinției lui Donald Trump, care a susținut puternic ridicarea unei bariere la granița sudică. Construcția noului segment de zid a fost criticată de activiștii de mediu, care au atras atenția cu privire la consecințele asupra habitatelor plantelor și animalelor aflate în pericol.

Președintele Azerbaidjanului, Ilham Aliyev, a lipsit de la cel de-al treilea summit al Comunității Politice Europene, relatează Euronews. Potrivit unui oficial de la Baku, decizia a fost luată din cauza unei „atmosfere anti-azere“. Absența sa a fost criticată de Înaltul Reprezentant al Uniunii pentru Afaceri Externe și Politică de Securitate, Josep Borrell. În cadrul summit-ului de la Granada, Ilham Aliyev ar fi trebuit să aibă o întâlnire alături de președintele Consiliului European, Charles Michel, premierul Armeniei, Nikol Pashinyan, președintele Franței, Emmanuel Macron, și cancelarul Germaniei, Olaf Scholz, cu scopul de a preveni noi escaladări în conflictul dintre cele două state caucaziene după operațiunea militară azeră din luna septembrie.

Parlamentul European a adoptat o rezoluție prin care a condamnat atacul Azerbaidjanului asupra Nagorno-Karabakh, conform Politico. În cadrul documentului au fost menționate „încălcarea gravă a drepturilor omului și a dreptului internațional“ și „atacul militar nejustificat“. Europarlamentarii au cerut Uniunii Europene și statelor sale membre să reevalueze relațiile cu Azerbaidjan și să suspende importurile de petrol și gaze naturale din această țară în cazul unui atac militar asupra integrității teritoriale a Armeniei. În urma invadării Ucrainei de către Rusia și a reducerii importurilor de gaze din această țară, președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a semnat în 2022 un acord cu Azerbaidjanul, prin care importurile de gaz din această țară se vor dubla până în 2027.

Președintele Abkhaziei, Aslan Bzhania, a anunțat construcția unei baze navale rusești în regiunea separatistă, potrivit BBC. Anunțul a fost condamnat de către reprezentanții Ministerului de Externe al Georgiei. Oficialii Ministerului Apărării din Marea Britanie au sugerat că navele Flotei Mării Negre a Rusiei sunt relocate spre est datorită atacurilor ucrainene asupra Crimeii ocupate. Noua bază, care va fi înființată în districtul Ochamchire, se va afla la 550 de km spre sud-est de Novorossiysk, un port rusesc care a fost printre țintele atacurilor armatei Ucrainei. Abkhazia este o regiune din nord-vestul Georgiei care s-a desprins de aceasta în urma unui război între 1992 și 1993. Independența sa, proclamată în 1999, nu a fost recunoscută de către comunitatea internațională. Totuși, în urma Războiului Ruso-Georgian din 2008, autoritățile de la Moscova au recunoscut regiunea drept stat independent.

Președinta Kosovo, Vjosa Osmani, a refuzat să se întâlnească cu președintele Serbiei, Aleksandar Vučić, și a cerut Uniunii Europene să adopte sancțiuni împotriva statului vecin, anunță Politico. Declarația a fost făcută în cadrul celui de-al treilea summit al Comunității Politice Europene, care a avut loc în orașul spaniol Granada. Tensiunile dintre cele două state balcanice au crescut în urma atacului de pe 24 septembrie al unor etnici sârbi puternic înarmați asupra unor polițiști albanezi, care a fost urmat de o luptă cu forțele speciale din Kosovo. Drept consecință, oficialii NATO au anunțat creșterea numărului de trupe din cadrul misiunii de menținere a păcii din regiune, iar autoritățile din Statele Unite ale Americii au cerut Serbiei să își retragă trupele de la granița cu fosta sa regiune.

Oficialii din Marea Britanie au avertizat că Rusia se pregătește să atace navele civile care transportă cereale ucrainene în Marea Neagră, conform Al Jazeera. Conform declarațiilor britanice, forțele armate din Rusia intenționează să atace navele folosind mine. Avertismentul a venit în urma faptului că marina ucraineană a transmis că 12 nave de margă erau pregătite de a intra în coridorul de transport maritim al Mării Negre în drumul spre porturile ucrainene, ceea ce reprezintă o creștere semnificativă a transportului maritim către Ucraina, în ciuda blocării de facto a porturilor țării de către Rusia.

O jurnalistă de origine rusă a fost condamnată la 8 ani și 6 luni de închisoare după ce a protestat live la televizor, conform CNN News. Marina Ovskyannikova a fost condamnată la închisoare, după ce a susținut un protest împotriva acțiunilor Rusiei în Ucraina, în timp ce apărea live la o televiziune rusească de stat. Jurnalista a fost găsită vinovată de diseminare conștientă de informații false. Într-un interviu acordat pentru CNN, Ovskyannikova a declarat că această sentință are la bază motivații politice.

Autoritățile din Japonia au început a doua deversare de apă contaminată de la centrala nucleară de la Fukushima în ocean, conform Deutsche Welle. Compania care deține centrala nucleară afectată, TEPCO, a declarat că angajații săi au activat o pompă de diluare cu cantități mari de apă de mare a apei contaminate, trimițând ulterior acest amestec în ocean. Noua deversare va avea o durată de 17 zile, timp în care se va elibera în ocean 7,8 tone de apă contaminată. Purtătorul de cuvânt al guvernului japonez, Hirokazu Matsuno, a declarat că prima deversare a fost efectuată în condiții de siguranță și că guvernul va continua să comunice într-un mod transparent orice modificări observate.

Autoritățile din Statele Unite ale Americii au propus impunerea de sancțiuni asupra a 25 de firme chineze implicate în producerea de fentanil, conform BBC News. Fentanilul, un opioid puternic utilizat ca analgezic sau sedativ, joacă un rol major în criza drogurilor din Statele Unite. Acesta poate fi aprovizionat cu o rețetă, însă creșterea dramatică a dependenței de opioide în Statele Unite a dus la creșteri în producerile ilegale. Autoritățile din China s-au opus sancțiunilor impuse de către SUA entităților sau persoanelor de origine chineză, conform afirmațiilor ministrului chinez de externe. 

Oficialii din Azerbaidjan au declarat că fostul președinte separatist, Harutyunyan, din regiunea Karabakh, a fost deținut, conform France 24.  Ministrul de externe armean a condamnat statul azer pentru arestarea mai multor lideri separatiști din Karabakh. Autoritățile din Azerbaidjan au declarat că Harutyunyan a fost deținut pe motivul implicării în război împotriva Azerbaidjanului. Ministrul de externe armean a transmis faptul că vor fi depuse eforturi în vederea drepturilor reprezentanților regiunii Nagorno-Karabah arestați ilegal.

Despre PoliticALL

Vezi și

Retrospectiva 2024: Conflicte Armate, Crize  de Securitate și Drepturile Omului

Autor: Rus Andrei-Vasile   Anul 2024 a reprezentat o perioadă marcată de numeroase conflicte și …