Material realizat de Anca-Maria Barbu și Dora Timar
Papa Francisc a declarat că a fost de datoria lui să demareze vizita “emblematică” în Irak pentru că cetățenii au suferit foarte mult din cauza violenței și a extremsimului, conform Al Jazeera. Papa Francisc a fost întâmpinat la aterizarea sa în aeroport de către prim-ministrul Mustafa al-Kadhemi, iar mai târziu, s-a întâlnit cu președintele Barham Salih, cel din urmă oferindu-i invitația pentru a vizita țara încă din 2019. Papa a declarat într-un discurs în prima sa vizită în Irak, necesitatea opririi “violenței și extremsimului” din țară. Papa Francisc a cerut oficialilor din Irak să combată corupția și abuzul de putere, Irak fiind în topul unora din cele mai corupte țări din lume, fapt ce favorizează existența grupărilor extremiste și a violenței între comunități. Vizita pontifului a inclus Catedrala “Doamna Noastră a Mântuirii” din capitala Bagdad, unde a onorat și s-a rugat pentru victimele masacrului din 2010, când în timpul unui atac în catedrală, persoane înarmate au ucis 58 de creștini catolici.
Directorul Organizației Mondiale a Sănătății a declarat că raportul cu privire la investigațiile echipei OMS din Wuhan, China va fi publicat luna aceasta, informează Al Jazeera. Conform declarației lui Tedros Adhanom Ghebreyesus, director OMS, raportul investigației internaționale cu privire la originile virusului COVID-19 va fi publicat în săptămâna 15-21 martie. O echipă de oameni de știință au petrecut 4 săptămâni în Wuhan vizitând locurile asociate cu primele cazuri de infecții cu virusul COVID-19 sesizate în China. Experții sunt de părere că virusului a provenit de la lilieci și a fost transmis la oameni printr-un alt mamifer. Deși misiunea în Wuhan a eșuat în a identifica sursa viruslui, experții au declarat în cadrul unei conferințe de presă din China că nu iau în considerare teoria care presupune că virusul provine dintr-un laborator de virologie, afirmație pe care Tedros Ghebreyesus a infirmat-o declarând că “toate ipotezele rămân deschise”. Nikolai Petrovsky, expert în vaccinuri la Univesitatea Flinders din Australia, a declarat că oamenii de știință stagnează în descoperirea originii virusului, adăugând că în misiunea din China echipajul OMS “nu a avut mandatul, independența sau accesul necesar pentru a demara o investigație completă și fără restricții”.
Datele preliminare ale unui studiu efectuat de către oamenii de știință de la Universitatea Oxford au indicat că vaccinul COVID-19 realizat de către AstraZeneca este eficient în combaterea mutației virusului din Brazilia, relatează Reuters. Datele preliminare au arătat eficacitate în combaterea mutației apărute pe teritoriul Braziliei și din informațiile expuse vaccinul creat de AstraZeneca nu necesită modificări în combaterea noii tulpini. Rezultate anterioare ale studiilor efectuate în cadrul Universității Oxford au sugerat că vaccinul AstraZeneca nu este eficient în combaterea mutațiilor apărute în Africa de Sud. În prezent în Brazilia există un număr record de decese în urma infecției cu coronavirus, miercuri cifra ajungând la 1.910 morți.
Ministrul sănătății din Franța a declarat că țara ar putea să urmeze deciziile luate de către guvernul italian, și să oprească exportul de vaccinuri, conform CNN. Comisia Europeană a permis țărilor membre din Uniunea Europeană să exporte vaccinuri în afara granițelor europene sub anumite circumstanțe. În urma disputei dintre UE și compania farmaceutică AstraZeneca, dar și pe fondul ascensiunii naționalismului, guvernul Italiei a decis oprirea expedierii de vaccinuri către Australia, unul dintre argumentele expuse fiind acela că guvernul Australian nu se află într-o situație vulnerabilă. Ministrul sănătății din Franța, Olivier Veran, a declarat că este în avantajul UE să stopeze exportul a 250.000 de doze de vaccin anti COVID-19 în Australia, luând în considerare faptul că doar 5.5% din populația Uniunii a primit prima doză de vaccin. Olivier Veran a adăugat faptul că este responsabilitatea liderilor UE să protejeze populația din Uniune.
Mii de refugiați se află în riscul de a rămâne fără locuințe în Grecia după ce programul de sprijin pentru aceștia finanțat de Uniunea Europeană a luat sfârșit, informează The Guardian. Programul creat pentru refugiați din fonduri europene, care oferea sprijin financiar și adăpost temporar pentru aceștia, se va încheia, lăsând 2000 de oameni destituiți. Imogen Sudbery, director al politicii în Europa din cadrul Comitetului Internațional de Salvare a declarat “Este extrem de îngrijorător faptul că refugiații din Grecia vor rămâne pe străzi în timpul unei pandemii globale. Fără documentația necesară, accesul la informație, cunoașterea limbii sau alte criterii esențiale pentru realizarea independenței, refugații vor ajunge fără locuință și șomeri”. Familiile obligate să părăsească adăposturile instituționale s-au retras în parcuri și piețe publice pentru a dormi. Încă 750 de persoane vor urma să părăsească azilul temporar oferit de către guvernul din Grecia. Sub noua lege propusă pentru eliberarea insulelor grecești, refugiații au avut o lună timp la dispoziție pentru a găsi soluții după părăsirea adăposturilor aferente. Reprezentanții Națiunilor Unite au exprimat îngrijorare cu privire la oprirea programului in mod prematur. Manos Logothetis, reprezentant al Ministerului pentru migrare din țară a declarat că “Programul Filoxenia urma să ia sfârșit. Am primit aporbare și felicitări din partea Uniunii Europene nu doar pentru finalizarea programului dar și pentru alegerea timpului potrivit de finalizare.”,
Cel puțin 20 de persoane au fost ucise și 30 rănite în urma unui accident cauzat de un șofer sinucigaș în Mogadishu, capitala Somaliei, conform echipajelor de intervenție, raportează Reuters. În urma exploziei autoturismului, cerul a fost acoperit de fum și s-a recurs la tragerea focurilor de armă, conform martorilor de la fața locului. Conform stației radio Mogadishu, coordonată de statul somalian, s-au produs și distrugeri de proprietate, iar forțele de poliție locale au intervenit și au încercuit zona. Nicio organizație teroristă nu și-a asumat atacul de lângă restaurantul Yuul, de specific yemenit din capitala Mogadishu, însă gruparea islamică al Shabaab inițiază frecvent astfel de atacuri, în încercarea de a elimina de la putere actualul guvern central și de a-și impune propriul model de conducere bazat pe legea sharia.
O curte de judecată din Germania a suspendat supravegherea partidului de extremă dreapta Alternativ für Deutschland de către serviciul de informații german, după ce au apărut date în presă conform cărora întreg partidul fusese plasat sub monitorizare, relatează Deutsche Welle. Motivul pentru care serviciul de informații își dorește să plaseze partidul sub monitorizare este bazat pe posibilele legături ale acestuia cu radicalismul de extremă dreapta, însă această inițiativă a fost blocată în instanță până la pronunțarea deciziei definitive. Reprezentanții Alternativ für Deutschland (AfD), cel mai mare partid din opoziție, au argumentat că o astfel de supraveghere le-ar încălca dreptul de a participa la alegeri pe picior de egalitate cu contracandidații, afectându-le performanța electorală la scrutinul din septembrie. Curtea de la Köln a argumentat că decizia de a suspenda supravegherea este menită să oprească ,,intervențiile nejustificate” și că fiecare informație dezvăluită cu privire la monitorizarea acestui partid îi diminuează popularitatea în rândul electoratului.
Uniunea Europeană și-a exprimat nemulțumirea cu privire la reforma electorală propusă în Hong Kong, pe baza ipotezei că aceasta ar pune în pericol statutul semi autonom al teritoriului, conform Deutsche Welle. Reforma formulată de Beijing își propune să se asigure că ,,doar patrioții’’ vor guverna Hong Kong-ul, introducând, simultan, un sistem de verificare al candidaților, mișcare văzută drept menită să limiteze și mai mult activitatea taberei pro-democrație din Hong Kong. ,,Odată implementată, o astfel de măsură ar avea efecte deosebit de grave asupra principiilor democratice și asupra reprezentanților aleși în mod democratic în Hong Kong. De asemenea, s-ar afla în contradicție cu reforme anterioare ale legii electorale, anulându-le obiectevele”, a declarat Biroul European pentru Relații cu Hong Kong și Macau. ,,Uniunea Europeană solicită guvernului chinez să ia în considerare implicațiile politice și economice ale unei astfel de reforme, care ar submina libertățile fundamentale, pluralismul politic și principiile democratice”. Departamentul de stat american și-a exprimat susținerea pentru inițiativa europeană de a pune presiune pe guvernul chinez, condamnând ,,atacul continuu al Chinei asupra instituțiilor democratice din Hong Kong.”
Reținerea și acuzarea de viol a principalului reprezentant al opoziției din Senegal a dus la izbucnirea unor proteste în rândul susținătorilor acestuia, care pretind că acuzația este motivată politic și menită să suprime opoziția, relatează RFI. Ousmane Sonko, o personalitate populară în rândul tinerilor, a fost dus în fața unei curți de judecată, unde a primit acuzația de viol, însă nu a beneficiat de asistență legală, conform declarațiilor propriului avocat, Abdoulaye Tall. Arestul său a dus la izbucnirea unor proteste violente în capitala Dakar și în sudul țării, în special în zona Universității Cheikh Anta Diop din Dakar, unde forțele de ordine au folosit tunuri de apă și gloanțe de cauciuc pentru a dispersa mulțimea, iar protestatarii au retaliat aruncând pietre. În urma acestor proteste, autoritățile au impus măsuri de limitare a traficului în Dakar, în special pe motorete și motociclete, mișcare menită probabil să limiteze mobilitatea tinerilor. Reprezentantul ONU pentru Africa de Vest a apelat la toți actorii implicați să dea dovadă de calm, solicitându-le autorităților să asigure dreptul constituțional la protest.
Papa Francisc și-a început vizita de 3 zile în Irak, fiind prima dată în care autoritatea papală vizitează țara din Golful Persic, unde își propune să îndemne la unitate și pace, conform RFI. Potrivit informațiilor prezentate de RFI, liderul catolic își dorește să se adreseze în principal creștinilor din Irak, îndemnându-i să se alăture celorlalte confesiuni pentru a reconstrui comunitatea tulburată de război și persecuții. Ministerul de externe irakian a fost foarte deschis cu privire la vizita Papei, atât datorită atenției globale acordate evenimentului, cât și dovezii îmbunătățirii condițiilor de siguranță care permit realizarea unei astfel de vizite. Evenimentul principal al șederii de 3 zile este reprezentat de întâlnirea Papei Francisc cu cel mai înalt cleric siit al țării, Ayatollah Ali al-Sistani.