Home / A fost azi în lume / 2017 / A fost 5 iunie în lume – Patru state importante din lumea arabă rup legăturile diplomatice cu Qatar, numele a doi dintre autorii atentatului de la Londra au fost anunțate de poliție, iar cel puțin 100.000 de copii sunt prinși în prezent în zona de conflict din Mosul

A fost 5 iunie în lume – Patru state importante din lumea arabă rup legăturile diplomatice cu Qatar, numele a doi dintre autorii atentatului de la Londra au fost anunțate de poliție, iar cel puțin 100.000 de copii sunt prinși în prezent în zona de conflict din Mosul

Lumea arabă a fost zguduită în urma deciziei a patru state influente din regiune – Arabia Saudită, Egipt, Emiratele Arabe Unite și Bahrain – de a rupe relațiile diplomatice cu Qatar, stat pe care-l acuză de destabilizarea regiunii, sprijinirea terorismului și a intereselor Iranului în regiune, informează The Guardian. Decizia coordonată a celor patru state a presupus notificarea diplomaților din Qatar pentru a părăsi teritoriul acestora, provocând tototadă și haos în privința transportului aerian, naval și terestru rezultat în urma blocadei. La puțin timp după anunțul grupului celor patru state, Yemen, Maldive și guvernul din estul Libiei au anunțat că se alătură inițiativei de rupere a relațiilor diplomatice cu Qatar, informează Reuters. Printre cei mai grav afectați actori economici ai acestei măsuri se numără compania aeriană Qatar Airways, una dintre cele mai mari din lume, care își baza o mare parte din activitate pe zboruri în regiune, spre și dinspre statele care au rupt legăturile diplomatice. Cetățenii din Qatar din statele care au anunțat ruptura au primit două săptămâni de timp pentru a părăsi statele în care se află fie care rezidenți, fie ca turiști sau în vizită. Singura graniță terestră pe care o are Qatarul, cea cu Arabia Saudită, a fost închisă de autoritățile de la Riad. Decizia izolării Qatarului survine pe fondul amplificării tensiunilor dintre Arabia Saudită și Iran, două state cu o puternică influență asupra celor mai importante confesiuni ale Islamului – sunni, respectiv shia. Qatar este un stat de mici dimensiuni, cu o populație de doar 2,5 milioane, aflat în estul peninsulei Arabia, însă rezervele sale de gaze naturale au transformat regatul într-un jucător cu mare influență atât în regiune, cât și în Europa, prin sume masive de bani investite în afaceri, în special în Marea Britanie și Franța. De asemenea, compania aeriană Qatar Airways și trustul media Al Jazeera, reprezintă alte două afaceri importante susținute direct de regimul de la Doha.

Numele primilor doi autori ai atacului terorist din noaptea de sâmbătă, de la Londra, au fost date publicității de către poliție, aceștia fiind identificați drept Khuram Shazad Butt și Rachid Redouane, informează CNN. Butt, în vârstă de 27 de ani, era un cetățean britanic născut în Pakistan, în timp ce Redouane avea 30 de ani și avea origini marocane și libiene. Cel de-al treilea atacator a fost la rândul său identificat, însă numele său nu a fost încă dat publicității. Butt era cunoscut serviciilor de securitate britanice, însă poliția nu avea indicii că acesta ar urma să comită un atac terorist. Între timp, peste 130 de imami din Marea Britanie au anunțat că refuză să presteze serviciile funerare pentru cei trei atacatori, care au ucis șapte persoane și au rănit alte 48 după ce au intrat cu o camionetă în pietonii de pe London Bridge, apoi au înjunghiat mai multe persoane de pe stradă. ”Nu vom realiza rugăciunile tradiționale funerare pentru autorii acestor atacuri și îi îndemnăm pe ceilalți imami și autorități religioase să își retragă oferirea acestui privilegiu”, au declarat lideri musulmani într-o declarație transmisă mass-media.

Cel puțin 100.000 de copii sunt prinși în condiții extrem de vitrege în interiorul unei zone pe care Statul Islamic încă o controlează în orașul Mosul din Irak, au anunțat surse ale Organizației Națiunilor Unite, potrivit Reuters. Insurgenții îi folosesc pe copii drept scuturi umane, iar alții au fost obligați de membrii ISIS să lupte alături de aceștia. De asemenea, civili printre care se numără și minori, au fost loviți de gloanțe în timp ce încercau să fugă în urma schimbului de focuri dintre militanții islamiști și forțele guvernamentale irakiene. ”Primim rapoarte alarmante privind civilii, inclusiv copii, care sunt uciși în zona de vest a orașului”, a precizat UNICEF într-un comunicat. ”Unii dintre ei au fost uciși în timp ce încercau să fugă din zonele unde luptele s-au intensificat puternic de la o oră la alta”, a mai precizat organizația pentru protecția copiilor din cadrul ONU.

Statele Unite ale Americii au avertizat că este foarte posibil să anunțe retragerea din Consiliul ONU pentru Drepturile Omului dacă nu vor fi asumate reforme în urma cărora să fie înlăturată ”atitudinea anti-israeliană”, au anunțat surse diplomatice și activiste, potrivit Reuters. Ambasadorul SUA la ONU, Nikki Haley, a anunțat săptămâna trecută că Washingtonul se va decide asupra retragerii din Consiliul pentru Drepturile Omului în urma sesiunii de trei săptămâni care se desfășoară în cursul acestei luni la Geneva. Atitudinea critică a consiliului ONU privind Israelul a reprezentat și în trecut o problemă delicată în relațiile SUA-ONU, în condițiile în care și sub administrația ultimului președinte republican, George W Bush, Washingtonul a boicotat consiliul timp de trei ani, pentru a reveni în componența acestuia în 2009, în timpul mandatului lui Barack Obama. Posibilitatea retragerii SUA din cadrul consiliului a alarmat comunitatea internațională, iar mai multe organizații privind drepturile omului i-au cerut ambasadorului Nikki Haley să infirme aceste zvonuri și să ia în calcul că această inițiativă ar putea provoca ”un tratament și mai incorect acordat Israelului”, fără prezența americanilor în componența consiliului.

India s-a alăturat unui club select de state care pot revendica lansarea unor ”obiecte de mare tonaj” în spațiu, după ce a reușit lansarea unui satelit cu greutatea de peste trei tone, informează CNN. Premierul Narendra Modi a salutat succesul inginerilor indieni într-o postare pe Twitter, descriind că acesta reprezintă un moment de mândrie pentru țara sa. Până acum, doar Statele Unite ale Americii, Rusia, China, Japonia și Agenția Europeană Spațială au reușit să lanseze cu succes în spațiu așa-zișii sateliți ”cu greutate”, care cântăresc mai mult de trei tone. Racheta Geosynchronous Satelite Launch Vehicle Mark-III (sau GSLV Mk-III), cel mai puternic vehicul produs vreodată de India, a avut loc de la Centrul Spațial Satish Dhawan, marcând astfel un succes al dezvoltării programului spațial al Indiei, care până acum își lansa sateliții de mare tonaj din afara țării.

Discuțiile pentru reunificarea Ciprului se vor relua după ce recent acestea au intrat în impas după neînțelegerile apărute între taberele care au împărțit teritoriul insulei în urmă cu peste patru decenii în două zone populate de etnicii greci în vest, respectiv de cei turci, în estul acesteia, informează The Guardian. Secretarul general al ONU, Antonio Guterres, a anunțat în urma unei întâlniri la New York cu liderii celor două grupuri etnice din Cipru, grecul Nicos Anastasiades și turcul Mustafa Akinci, că negocierile vor fi reluate în cursul acestei luni. Negocierile vor fi reluate pentru a stabili detaliile capitolului privind securitatea și atribuțiile fiecăreia dintre tabere în acest proces, un capitol asupra căruia cei doi lideri nu au reușit să cadă de acord până acum, fapt care l-a determinat recent pe emisarul ONU care a mediat discuțiile, norvegianul Espen Barth Eide, să anunțe că procesul negocierilor a fost suspendat.

Despre Adrian Călugăru

Vezi și

A fost 13 noiembrie în lume – Marine Le Pen a fost acuzată de deturnare de fonduri ale Parlamentului European, Donald Trump și Joe Biden s-au întâlnit la Casa Albă iar Liderii principalelor partide din Germania au stabilit organizarea alegerilor federale anticipate pe 23 februarie 2025

Material realizat de Mihai Turcu. Curtea Supremă a Indiei a decis că demolările de proprietăți …