Material realizat de Mădălina Robu
Poliția israeliană a luat cu asalt moscheea al-Aqsa din Ierusalim și a arestat peste 350 de persoane, relatează CNN. Incidentul s-a petrecut la doar câteva zile după ce un palestinian a fost ucis în afara lăcașului de cult. Scene violente din interiorul moscheii încărcate pe rețelele de socializare înfățișează forțele israeliene fluturând lanterne și părând să lovească oamenii care țipă cu bastoanele în interiorul clădirii întunecate. Materialele video distribuite de poliția israeliană înfățișează ofițeri intrând cu forța în moschee, cu scuturile ridicate, în timp ce focuri de artificii sunt lansate asupra lor, ricoșând de pe pereți. Într-o declarație, poliția israeliană a susținut că polițiștii au intrat în moschee după ce „mai mulți tineri ce au încălcat legea și protestatari mascați au adus în moschee artificii, bastoane și pietre”. Conform declarațiilor oferite de Semiluna Roșie Palestiniană din Ierusalim, cel puțin 12 persoane au fost rănite în timpul conflictelor, iar cel puțin trei dintre persoanele rănite au fost transferate la spital.
Președintele ucrainean Volodimir Zelenski și soția sa au fost întâmpinați cu onoruri militare în Polonia, la începutul unei vizite de stat menite ca gest de mulțumire pentru sprijinul crucial oferit în privința apărării Ucrainei împotriva invaziei Rusiei, informeaza ABC News. Respectiva vizită este o incursiune rară a președintelui Zelenski în afara Ucrainei de când Rusia a invadat statul în februarie 2022. De asemenea, este neobișnuit ca președintelui să i se alăture prima doamnă, Olena Zelenska, transformând această călătorie în prima vizită de acest gen de la începutul războiului, potrivit șefului biroului de politică externă al președintelui polonez, Marcin Przydacz. Președintele polonez Andrzej Duda i-a acordat lui Zelenski cea mai veche și mai înaltă distincție civilă a Poloniei, Ordinul Vulturului Alb, declarând că este acordată atât cetățenilor remarcabili din Polonia, cât și în ceea ce privește bunele relații internaționale ale statului.
Un ordin al talibanilor a interzis femeilor afgane să lucreze pentru Națiunile Unite, relatează BBC. Reprezentanții Organizației Națiunilor Unite (ONU) au declarat că talibanii au oferit informația pe cale verbală, dar încă nu există o comunicare scrisă cu privire la respectivul ordin. De asemenea, liderii ONU au instruit personalul afgan (atât bărbații, cât și femeile) să nu se prezinte la locul de muncă timp de 48 de ore, până când nu va exista claritate asupra problemei în cadrul întâlnirilor cu talibanii. Din momentul în care talibanii au preluat puterea în Afganistan în 2021, au existat restricții din ce în ce mai mari în privința libertăților femeilor. Liderii ONU au numit ordinul taliban drept „inacceptabil și de neconceput”. Dacă respectiva interdicție va fi implementată, acesta ar reprezenta cel mai semnificativ test al viitorului operațiunilor ONU în Afganistan și al relației dintre organizație și guvernul taliban.
Președintele francez Emmanuel Macron a sosit în China pentru o vizită de stat de trei zile, în timpul căreia speră să-l descurajeze pe Xi Jinping cu privire la sprijinirea invaziei ruse în Ucraina, dezvoltând, de asemenea, legăturile comerciale europene cu Beijingul, conform The Guardian. La scurt timp după sosirea în capitala chineză, Macron a declarat că dorește să contribuie la descurajarea ideii conform căreia există o „spirală inevitabilă a tensiunilor crescânde” între China și Occident. Conform declarațiilor unui oficial al biroului președintelui francez, „China este singura țară din lume capabilă să aibă un impact imediat și radical asupra conflictului, într-o direcție sau alta”. Emmanuel Macron a mai susținut că dorește „relansarea unui parteneriat strategic și global cu China”, cu scopul de a stimula legăturile comerciale ale Franței cu a doua cea mai mare economie din lume.