Home / A fost azi în lume / 2017 / A fost 5 aprilie în lume – Coreea de Nord a lansat o rachetă balistică în pragul reuniunii dintre președinții SUA și Chinei, iar emisarul american la ONU afirmă că SUA ar putea lua măsuri ”unilaterale” împotriva Siriei

A fost 5 aprilie în lume – Coreea de Nord a lansat o rachetă balistică în pragul reuniunii dintre președinții SUA și Chinei, iar emisarul american la ONU afirmă că SUA ar putea lua măsuri ”unilaterale” împotriva Siriei

Material realizat de Papurica Ionela și Mitran Cristiana

Coreea de Nord a a lansat o rachetă balistică în largul coastei de est în cursul zilei de miercuri, chiar înaintea summitului dintre liderii SUA şi Chinei, care are ca scop discutarea programului de arme din ce în ce mai sfidător al Phenianului, relatează Reuters. Racheta a zburat la aproximativ 60 km (40 mile) de la locul său de lansare din Sinpo, un oraş port de pe coasta de est a Coreei de Nord. Lansarea a avut loc cu doar o zi înainte de începerea unui summit între preşedintele american Donald Trump şi preşedintele chinez Xi Jinping, unde se va discuta mai ales despre realizarea unor presiuni asupra Coreei de Nord pentru a renunţa la dezvoltarea sa privind armamentul. Racheta a ajuns la o altitudine de 189 km (117 mile). Orice lansare de obiecte folosind tehnologia rachetelor balistice este o încălcare a rezoluţiilor Consiliului de Securitate ale ONU. Coreea de Nord a sfidat interdicţia, declarând că aceasta încalcă drepturile suverane la auto-apărare. Trump vrea ca China să facă mai mult pentru a exercita influenţă economică asupra imprevizibilului Phenian pentru a restrânge programele sale. Înaintea summitului nuclear al SUA-China, Trump a ameninţat să folosească legăturile comerciale cruciale cu China pentru a face presiuni la Beijing în acţiunile sale asupra Coreei de Nord.

Reprezentantul SUA la ONU a declarat că America ar putea fi „obligată să ia propriile măsuri“ în Siria, în cazul în care organismul mondial nu reacţionează ca urmare a unui presupus atac cu arme chimice asupra civililor, relatează The Independent. Ambasadorul SUA la ONU, Nikki Haley a declarat că preşedintele sirian Bashar al-Assad nu are nici un stimulent pentru a opri utilizarea armelor chimice cu excepţia cazului în care Rusia se opreşte îl a-l proteja. Preşedintele Donald Trump a descris atacul ca fiind „oribil, de nedescris“ şi un „afront teribil pentru omenire.“ Peste 70 de persoane au murit în atacul chimic din Khan Sheikhoun, acolo unde activiştii şi salvatorii au găsit supravieţuitori îngroziţi ascunzându-se în adăposturi în apropierea locului atacului. Damascul şi Moscova au negat implicarea lor în atac. Ministerul Apărării din Rusia a declarat că agenţii toxici au fost eliberaţi atunci când un atac aerian sirian a lovit un arsenal rebel. Ambasadorul britanic Matthew Rycroft a declarat că Marea Britanie nu a găsit dovezi care ar sugera că rebelii „au arme chimice, care sunt în concordanţă cu efectele atacului care a avut loc.“

Spitalele din provincia Idlib, deţinută de rebelii din Siria sunt pline cu răniţi de la un atac chimic care a ucis zeci de oameni şi a rănit alte câteva sute, relatează Al Jazeera. Atacul care a avut loc la primele ore marţi dimineaţă în Khan Sheikhoun a atras condamnarea internaţională pe scară largă, ONU declarând că va investiga bombardamentul ca pe o posibilă crimă de război. Munzir Khalil, şeful Direcţiei de Sănătate din Idlib a declarat miercuri că lucrătorii medicali se lupta să facă faţă numărului mare de victime care este posibil să crească. „Putem confirmă numele a 74 de persoane ucise“, a spus el, „dar spitalele se aşteaptă ca numărul să crească la 107, deoarece mulţi au dispărut şi bănuim că au fost ucişi în atac.“ Khalil a spus că cel puţin 557 de persoane au fost rănite în atac şi transferate la centre medicale şi spitale de teren din Idlib. Rusia, un aliat al preşedintelui sirian Bashar al-Assad, a declarat miercuri, că aeronava siriană a efectuat un raid, dar că substanţele chimice au fost parte dintr-un stoc de „substanţe toxice“ terorist, care a fost lovit pe teren.

Un înalt oficial al Casei Albe a declarat că Președintele Statelor Unite, Donald Trump l-a retras pe strategul-șef, Steve Bannon, din Consiliul Național de Securitate, miercuri, după ce a decis că nu mai era nevoie de grupul cheie de politică externă, informează Reuters. Îndepărtarea lui Bannon de la CNVM, care include membrii de rang înalt ai echipei de politică externă a lui Trump, a fost considerată drept un impuls la consilierul de securitate națională H.R. McMaster, care a declarat că s-a străduit să lucreze împreună cu Bannon oficiali. Un înalt oficial al Casei Albe, care a dorit să își păstreze anonimatul, a afrmat că prezența lui Bannon la CNVM nu mai presupunea o necesitate după plecarea primului consilier de securitate națională al lui Trump, Michael Flynn. Cel din urmă a fost forțat să demisioneze în februarie peste contactele sale cu ambasadorul Rusiei în Statele Unite, Serghei Kisylak. Oficialul a spus Bannon a fost plasat la NSC inițial descoperindu-se că a participat doar la una dintre reuniuni periodice CNVM.

Numărul turiștilor care își manifestă intenția de a vizita Statele Unite ale Americii a scăzut substanțial după preluarea mandatului de către noul șef de la Casa Albă, care ar fi declanșat o adevărată ”criză Trump” în turism, informează The Independent. Potrivit datelor companiei turistice ForwardKeys, călătoriile internaționale în SUA au scăzut cu 6,5% în cele opt zile de interdicție de călătorie, propusă de președinte pe 27 ianuarie, în comparație cu aceeași perioadă din 2016. Președintele biroului din Dubal al companiei aeriene Emirates, Sir Tim Clark, a confirmat în martie că interdicția de călătorie, care a încercat să oprească cetățenii din șapte țări, în principal cei musulmani să călătorească în Statele Unite, a declanșat imediat o scădere a rezervărilor din Dubai cu peste o treime. Asociația Global Business Travel a calculat că toate acestea au dus la o pierdere estimată de 185 de milioane $ în rezervările de călătorii de afaceri între 28 ianuarie și 4 februarie.

Despre PoliticALL

Vezi și

A fost 12 noiembrie în lume- La COP29, președintele Azerbaidjanului, Ilham Aliyev, a declarat că petrolul și gazele naturale sunt „un dar de la Dumnezeu” și a criticat „știrile false occidentale” despre emisiile țării, Guvernul slovac a propus o modificare a legislației referitoare la limbile oficiale ale statului, care ar restricționa utilizarea limbilor minorităților, inclusiv a limbii maghiare, în spațiile publice, Prim-ministrul Noii Zeelande, Christopher Luxon, a adresat în Parlament scuze oficiale, victimelor abuzurilor din instituțiile de protecție, după o anchetă care a dezvăluit unul dintre cele mai mari scandaluri de abuz din țară

La COP29, președintele Azerbaidjanului, Ilham Aliyev, a declarat că petrolul și gazele naturale sunt „un …