Home / A fost azi în lume / 2024 / A fost 4 noiembrie în lume – În urma alegerilor prezidențiale din Moldova, Maia Sandu a fost aleasă pentru un al doilea mandat, Inundațiile din regiunea Valencia, Spania, au ucis cel puțin 214 persoane, numărul fiind așteptat să crească, Forțele navale ale Indoneziei și Rusiei au desfășurat pentru prima dată exerciții militare comune
Sursa foto: Reuters

A fost 4 noiembrie în lume – În urma alegerilor prezidențiale din Moldova, Maia Sandu a fost aleasă pentru un al doilea mandat, Inundațiile din regiunea Valencia, Spania, au ucis cel puțin 214 persoane, numărul fiind așteptat să crească, Forțele navale ale Indoneziei și Rusiei au desfășurat pentru prima dată exerciții militare comune

Material realizat de Mihai Turcu

 

În urma alegerilor prezidențiale din Moldova, Maia Sandu a fost aleasă pentru un al doilea mandat, confirmă The Guardian. Rezultatul scrutinului consolidează orientarea pro-europeană a țării. Oficialii europeni și președintele american Joe Biden au salutat victoria ei ca un triumf al democrației, în ciuda eforturilor Rusiei de a interveni. Bombardamente Alerte false de atentate și amenințări la secțiile de votare pentru diaspora moldovenească din Germania și Marea Britanie au fost raportate, ceea ce ministrul german de externe, Annalena Baerbock, a calificat drept o încercare “masivă” de intimidare a alegătorilor. Liderii UE, precum Ursula von der Leyen și Emmanuel Macron, au subliniat sprijinul pentru drumul european al Moldovei. Ucraina, prin președintele Volodimir Zelenski, a exprimat și ea sprijinul pentru această alegere. În același timp, Rusia a respins acuzațiile de interferență, iar oficiali ruși au pus sub semnul întrebării legitimitatea votului. Victoria Maiei Sandu reprezintă o înfrângere pentru influența Kremlinului în Moldova, iar autoritățile europene plănuiesc să ofere sprijin economic și reforme pentru a ajuta Moldova în procesul de integrare în UE.

 

Inundațiile din regiunea Valencia, Spania, au ucis cel puțin 214 persoane, numărul fiind așteptat să crească, confirmă The Guardian. Echipele de intervenție continuă căutările pentru a identifica alte victime posibile în parcările subterane și centrele comerciale. Ploile torențiale au inundat străzile, garajele și zonele de coastă, blocând accesul în multe arii. Guvernul central a mobilizat 10.000 de soldați și polițiști pentru a ajuta în operațiunile de salvare și distribuirea de provizii. Cu toate acestea, publicul este indignat de reacția întârziată a autorităților, mai ales a administrației regionale din Valencia, care nu a emis o alertă de urgență la timp. În timpul unei vizite oficiale în orașul afectat Paiporta, prim-ministrul Pedro Sánchez, regele Felipe și alți oficiali au fost întâmpinați cu furie de locuitori, mulți aruncând cu noroi și strigând acuzații de neglijență. Regele a subliniat că înțelege furia oamenilor, iar Sánchez a promis că guvernul va aloca toate resursele necesare pentru a sprijini comunitățile afectate.

 

Forțele navale ale Indoneziei și Rusiei au desfășurat pentru prima dată exerciții militare comune, anunță Deutsche Welle. Exercițiile au avut loc pe fondul încercărilor președintelui indonezian, Prabowo Subianto, de a întări legăturile militare cu Moscova. Exercițiile, care au durat cinci zile, au implicat participarea a trei nave de război rusești, un tanc mediu, un elicopter militar și un remorcher. Potrivit comandantului marinei indoneziene, Denih Hendrata, aceste manevre au rolul de a facilita schimbul de cunoștințe între cele două flote. Deși Indonezia a avut o politică externă neutră, evitând să ia partea în conflicte internaționale precum cel din Ucraina, Prabowo Subianto a subliniat recent dorința de a aprofunda cooperarea cu Rusia, descriind relația ca fiind una de „prietenie profundă.” Totuși, potrivit DW, această colaborare nu alterează poziția de neutralitate a Indoneziei, având în vedere că țara continuă să participe la exerciții și cu alte națiuni, precum Germania și SUA.

 

În cadrul audierii de confirmare pentru funcția de Comisar European pentru Comerț și Securitate Economică, Maroš Šefčovič a apărat Acordul de Liber Schimb UE-Mercosur,  declară Euronews. Comisarul a insistat că acordul poate fi echitabil pentru fermierii europeni și că sunt necesare asigurări de mediu. Negociat de aproape două decenii, acordul urmărește crearea unei zone de liber schimb între UE și statele  Mercosur (Argentina, Brazilia, Paraguay și Uruguay), eliminând barierele comerciale și facilitând schimburile economice. Šefčovič a mai declarat că UE trebuie să fie fermă față de China, acuzată de practici comerciale neloiale, inclusiv subvenționarea excesivă a vehiculelor electrice. Totodată, a promis susținere pentru relațiile comerciale cu Taiwan. În paralel, Glenn Micallef, candidat maltez pentru postul de Comisar pentru Cultură, Sport și Echitate Intergenerațională, a subliniat importanța reprezentării tinerilor în politică și a promis sprijin pentru sectorul cultural european, inclusiv în combaterea intimidării online și în promovarea competitivității culturale.

 

Vietnamul a trecut printr-o perioadă de tranziție politică marcată de numirea lui Luong Cuong, un general de armată, în funcția de președinte, după luni de instabilitate, publică Deutsche Welle. Deși rolul prezidențial în Vietnam este mai mult ceremonial, numirea lui Cuong a fost percepută ca o încercare de a stabiliza țara și de a restabili echilibrul de putere într-un context politic complex. Cuong, cu o carieră îndelungată în armată și în structurile de conducere ale partidului comunist, va fi un deputat pentru To Lam, secretarul general al Partidului Comunist, considerat cel mai puternic lider din Vietnam. Numirea lui Cuong evidențiază ascensiunea liderilor militari și de securitate în politica vietnameză, trei dintre cei patru oficiali principali având experiență în armată sau poliție. Această consolidare a influenței militare și de securitate reflectă preocupările regimului pentru securitatea internă. Analistul Zachary Abuza susține că Vietnamul menține un model de conducere partajată, iar Lam ar putea căuta să-și asigure sprijinul prin atragerea de noi aliați în structurile de conducere înainte de viitorul congres al partidului din 2026.

Despre PoliticALL

Vezi și

A fost 15 noiembrie în lume – Cancelarul Germaniei, Olaf Scholz, și președintele Rusiei, Vladimir Putin, au avut prima conversație directă din ultimii doi ani, Rusia va întrerupe livrările de gaz prin Ucraina către Austria, Două avioane de luptă au fost trimise să intercepteze un avion de recunoaștere rusesc care zbura în apropierea spațiului aerian britanic

Material realizat de Andrei Rus   Cancelarul Germaniei, Olaf Scholz, și președintele Rusiei, Vladimir Putin, …