Material realizat de Paula Gănuci și Luca Coșa
Reprezentanți din industria modei londoneze au anunțat că se confruntă cu probleme financiare post-Brexit, declară Politico. Londra și-a pierdut influența în industria modei, afectată de Brexit și de eliminarea cumpărăturilor fără TVA, ceea ce a determinat tot mai mulți designeri și cumpărători să se îndrepte spre Paris. Helen Anthony și-a prezentat colecția în cadrul London Fashion Week, însă criticii remarcă scăderea impactului acestui eveniment. După Brexit, finanțarea pentru tinerii creatori s-a redus, iar taxele și birocrația au îngreunat comerțul internațional. Între timp, Parisul beneficiază de politici guvernamentale favorabile, atrăgând branduri de prestigiu și cumpărători din întreaga lume, consolidându-și statutul de capitală a modei.
Două eurodeputate italiene din grupul S&D au demisonat în urma acuzaților din cazul Qatargate, anunță Politico. Alessandra Moretti și Elisabetta Gualmini, s-au retras din partid în urma unei investigații privind implicarea lor în scandalul de corupție Qatargate. Autoritățile belgiene au cerut ridicarea imunității acestora pentru a putea continua ancheta, iar Parlamentul European va anunța oficial solicitarea pe 10 martie. Cele două au fost suspectate că au încercat să blocheze rezoluții critice la adresa Qatarului și să faciliteze un acord de călătorie fără vize cu Doha. Procesul de ridicare a imunității implică mai multe etape, iar un vot final în plen va decide soarta celor două eurodeputate.
Ursula von der Leyen, a anunțat un plan de împrumuturi de 150 miliarde € pentru investiții în apărare, confirmă Politico. Banii vor fi alocați pentru creșterea cheltuielilor militare și sprijinirea Ucrainei. Decizia a venit ca răspuns la retragerea SUA din angajamentele sale de securitate față de Europa și la suspendarea ajutorului militar pentru Ucraina de către Donald Trump. Anunțul a fost făcut înaintea summitului de criză al liderilor UE, desfășurat la Bruxelles. Inițiativa, trebuie să fie aprobată de statele membre, și a făcut parte din strategia „Rearm Europe”, menită să întărească securitatea europeană.
Opoziția din Serbia a perturbat desfășurarea ședinței a Parlamentului în încercarea de a bloca adoptarea unor noi măsuri, indică Politico. Aceștia au aprins torțe și bombe de gaz în parlamentul de la Belgrad, încercând să blocheze adoptarea unor legi propuse de guvernul demisionar. Radomir Lazovic, membru al Frontului Verde-Stânga, a susținut că un guvern care pleacă nu ar trebui să propună legi. Fumul dens a umplut sala, iar confruntările dintre parlamentari au dus la rănirea a doi deputați. Între timp, protestatarii din fața parlamentului au aruncat cu ouă în clădire. Tensiunile vin pe fondul demisiei premierului Milos Vucevic, după tragedia din Novi Sad, și al protestelor masive conduse de studenți, care cer responsabilitate politică.
Oficialii UE au declarat că noile tarife impuse de Trump reprezintă o amenințare pentru comerțul internațional, susține Politico. Comisia Europeană a condamnat noile tarife impuse de Donald Trump asupra Canadei și Mexicului, considerându-le o amenințare la adresa comerțului global. Noile măsuri au inclus tarife de 25% pe bunurile mexicane și canadiene și 10% pe importurile de energie din Canada. Oficialii de la Bruxelles a exprimat solidaritate cu cele două țări, subliniind impactul negativ asupra lanțurilor de aprovizionare. Canada a răspuns cu tarife de 25% asupra a 30 miliarde de dolari din importurile americane. China a anunțat, de asemenea, taxe asupra produselor agricole din SUA. UE a avertizat că războiul comercial va afecta toți actorii economici.
Premierul Ungariei, Viktor Orbán a anunțat că se va întâlni cu Emmanuel Macron pentru discuții despre Ucraina, anunță Politico. Premierul Ungariei, va avea o vizită diplomatică la Paris pentru a discuta despre războiul din Ucraina cu președintele francez Emmanuel Macron, înaintea unui summit de urgență al UE. Întâlnirea are loc în contextul încercărilor lui Macron de a consolida unitatea europeană în fața reducerii sprijinului militar american, după ce autoritățile americane au suspendat luni ajutorul pentru Kiev. Reprezentanții maghiari au a blocat în repetate rânduri eforturile comune ale membrilor UE privind sprijinirea Ucrainei, iar Orbán a susținut poziția lui Donald Trump, cerând negocieri directe cu Vladimir Putin.
Rebelii M23 au răpit peste 130 de pacienți din spitale în estul RDC, relatează Euronews. Gruparea M23, susținută de Rwanda, a luat cu forța cel puțin 130 de pacienți din două spitale din Goma, estul Republicii Democrate Congo, acuzându-i că sunt soldați congolezi sau membri ai miliției Wazalendo, au anunțat reprezentanții Națiunilor Unite. Rebelii au pătruns în spitalele CBCA Ndosho și Heal Africa, mutând pacienții în locații necunoscute. Autoritățile ONU au cerut eliberarea imediată a acestora. De la începutul anului, M23 a capturat orașe de importanță strategică, inclusiv Goma și Bukavu, intensificând cel mai grav conflict din regiune din ultimul deceniu. Rebelii sunt sprijiniți de aproximativ 4.000 de soldați din Rwanda, iar violențele au provocat aproape 3.000 de victime.
Două atentate sinucigașe la o bază militară din Pakistan au provocat cel puțin 9 morți și 25 de răniți, susține Associated Press. Atacatorii au detonat două bombe la zidul unei baze militare din Bannu, Pakistan, înainte ca alți militanți să încerce să pătrundă în clădire, fiind înlăturați de forțele de securitate. Cel puțin 9 persoane au murit și 25 au fost rănite, potrivit angajaților spitalului districtual. Printre victime se numără și patru copii, iar acoperișul unei moschei s-a prăbușit în urma exploziilor. Gruparea Jaish Al-Fursan, afiliată talibanilor pakistanezi, a revendicat atacul, susținând că a folosit vehicule încărcate cu explozibili. Premierul Shehbaz Sharif a condamnat atentatul, iar autoritățile locale au deschis o anchetă.
Autoritățile taiwaneze au declarat că este „imposibil ca reprezentanții SUA să abandoneze Indo-Pacificul”, titrează Deustche Welle. Ministrul taiwanez al Apărării, Wellington Koo, a declarat că retragerea SUA din regiunea Indo-Pacifică este „imposibilă”, deoarece face parte din interesele sale naționale strategice. Declarația vine în urma temerilor privind angajamentul american față de aliații săi, după o întâlnire tensionată între Donald Trump și Volodimir Zelenski. Reprezentanții taiwanezi au anunțat creșterea bugetului pentru apărare, însă fără a oferi detalii. În paralel, membrii guvernului sprijină extinderea producătorului de cipuri TSMC în SUA, menținând însă cele mai avansate tehnologii pe teritoriul național. Trump a criticat anterior dominația Taiwanului în industria semiconductorilor și a sugerat creșterea cheltuielilor militare din Taiwan la 10% din PIB.
Liderii arabi și-au asumat susținerea unui plan alternativ pentru reconstrucția Fâșiei Gaza, declară BBC. Reprezentanții statelor arabe sunt pe cale să aprobe un plan de reconstrucție a Fâșiei Gaza, în opoziție cu propunerea președintelui Donald Trump de a reloca populația palestiniană. Inițiativa, coordonată de autoritățile egiptene, pune accent pe drepturile palestinienilor și stabilitatea regională, avertizând că orice încercare de strămutare ar escalada conflictul. Planul, elaborat cu sprijinul membrilor Băncii Mondiale și al ONU, propune crearea unui „Comitet de Administrare a Gazei” sub autoritatea membrilor guvernului palestinian. Reprezentanții țărilor arabe au declarat că sunt dispuși să finanțeze proiectul, estimat la 50 de miliarde de dolari, dar ezită din cauza riscului unui nou conflict.