Home / A fost azi în lume / A fost 4 mai în lume – o nouă zi sângeroasă în Siria, cu dificultăți pentru negocierile acordului UE-Turcia și un anunț ”revoluționar” pentru cercetarea medicală

A fost 4 mai în lume – o nouă zi sângeroasă în Siria, cu dificultăți pentru negocierile acordului UE-Turcia și un anunț ”revoluționar” pentru cercetarea medicală

Material realizat de Adrian Călugăru și Marilena Veronica Ene

Eliminarea vizelor UE pentru cetățenii turci ar putea fi pusă în curând în aplicare ca urmare a negocierilor reluate în cursul acestei săptămâni în contextul implementării acordului de gestionare a fluxului de migranți negociat între Bruxelles și Ankara. Între timp, UE anunță un plan de sancțiuni financiare pentru statele care nu sunt de acord cu cotele de migranți alocate fiecărui membru, pentru a contracara pornirile anti-imigrație ale unor guverne din interiorul blocului comunitar. În Siria, ostilitățile de la Aleppo au continuat pentru a doua zi consecutiv, iar fragilul armistițiu încheiat în urmă cu câteva săptămâni parte tot mai amenințat. În schimb, cercetătorii britanici de la Cambridge au făcut un anunț pe care l-au caracterizat drept revoluționar – menținerea în viață a unui embrion fertilizat în laborator pentru o durată de timp de 2 ori mai mare decât cea obișnuită, fapt care ar putea deschide noi oportunități de cercetare în cercetarea medicală. În sfârșit, nu trebuie trecut cu vederea faptul că ceea ce părea foarte probabil a devenit o certitudine, anume victoria republicanului Donald Trump în alegerile preliminare pentru desemnarea candidatului partidului la președinția SUA, după retragerea ultimilor săi rivali aflați în cursă, Ted Cruz și John Kasich. Am selectat 10 subiecte ale actualității internaționale, al căror rezumat vi-l prezentăm în continuare.

TITLURILE ZILEI

1. Circa 50 de persoane au fost ucise într-o confruntare armată între forțele guvernamentale și rebeli, în orașul sirian Aleppo, anunță Reuters. Forțele rebele au fost nevoite să se retragă după ce au avut loc o serie de atacuri aeriene cu bombe. Asaltul insurgent a izbucnit în zona Jamiyat al-Zahraa a orașului Aleppo, amenințând liniile defensive ale armatei siriene care deține controlul asupra unei părți din oraș. Acest incident este primul care încalcă armistuțiul de încetare a focului, de ambele părți. Miniștrii de externe ai Franței și Germaniei au declarat că încheierea unui acord de armistițiu între cele două părți este critică pentru stabilirea păcii. Observatorul Sirian pentru Drepturile Omului a declarat că luptele s-au soldat cu zeci de decedați de ambele părți și că forțele guvernamentale siriene au fost sprijinite de aliații din Liban, Hezbollah. Conform unor surse, 40 de soldați ai trupelor guvernamentale și 10 rebeli au fost uciși, în cea mai sângeroasă luptă ce a avut loc în acest an în regiunea Aleppo.

ue turcia viza cetateni turci2. Comisia Europeană se confruntă cu dificultatea de a oferi dreptul la circulație liberă, fără viză, în cadrul UE pentru cetățenii turci, aceasta fiind una din prevederile acordului încheiat cu Turcia cu privire la situația migranților, informează The Guardian. Noile măsuri cu privire la acordarea de azil și la acordarea de vize se dovedesc a fi problematice, mai multe state central-europene acuzând Turcia de șantaj. Măsurile se aplică doar pentru statele din Spațiul Schengen, exculzând Marea Britanie și Irlanda. Comisia a fost de acord cu acest prevederi doar în condițiile în care statul turc își va actualiza legile anti-corupție, anti-terorism și legile cu privire la protecția datelor, în următoarele săptămâni.

3. Un embrion uman crescut în laborator a supraviețuit o perioadă dublă față decât era anterior posibil, marcând o performanță științifică descrisă drept ”revoluționară”, dar care ridică noi semne de întrebare cu privire la etica în domeniul cercetării medicale. Performanța cercetătorilor Universității Cambridge a reprezentat-o menținerea în viață pentru 13 zile a unui embrion, care a depășit durata de viață de 7 zile înregistrată până acum în istoria fertilizărilor în afara unui corp uman, începută în 1969, scrie The Independent. Procesul a fost suspendat pentru a nu depăși un termen legal de 14 zile. Potrivit cercetătorilor, abilitatea observării unui embrion uman în timp ce acesta se dezvoltă în timpul ”celor mai enigmatice și misterioase ale vieții” într-un laborator ar putea oferi informații prețioase cu privire la dizabilitățile și afecțiunile genetice, acesta putând ajuta totodată la îmbunătățirea ratei de fertilizare in vitro – care actualmente are o rată de succes de doar 30% – și să ofere o înțelegere mai profundă a avorturilor spontane.

4. Presiunea creată de avansarea armatei irakiene susținută de americani, la sud de orașul Mosul devine tot mai problematică pentru Statul Islamic, conform Reuters. Imediat după ce forțele irakiene au ajuns în regiunea Makhmour, în luna februarie jihadiștii au început să restricționeze accesul la televiziune pentru aproximativ 1 milion de rezidenți. Având un acces limitat la internet și rețelele mobile, civilii din Mosul depind de televiziunea prin satelit pentru a afla informații din exterior, orașul fiind sub controlul ISIS de aproximativ doi ani. Experții și analiștii declară că acțiunile ISIS denotă teama pe care aceștia o au față de o posibilă răzvrătire a populației.

5. Comisia Europeană a propus o serie de reforme pentru schimbarea legislației erupene pentru oferirea azilului printre care și aplicarea unor sancțiuni financiare pentru statele care refuză să accepte cota lor de solicitanți de azil, conform BBC. Sancțiunile ar putea fi de 250 000 euro de persoană. Oficilalii europeni speră ca acordul cu Turcia și aceste modificări să reducă tensiunile dintre statele europene cu privire la imigranți.

sua donald trump nominalizare presedintie6. Donald Trump a rămas singurul candidat republican în cursa pentru nominalizarea la alegerile prezidențiale în SUA, după ce rivalii săi Ted Cruz și John Kasich și-au anunțat suspendarea campaniilor după aflarea rezultatelor alegerilor primare din statul Indiana, scrie The Guardian. Nominalizarea lui Donald Trump drept candidat din partea republicanilor la alegerile prezidențiale din noiembrie a devenit o formalitate, după ce singurii săi rivali rămași în cursă au eșuat în tentativa de a reduce diferența numărului de delegați obținuți în urma alegerilor preliminare din statele americane. Aceștia au rămas în cursă convinși de oportunitatea de a-l împiedica pe Trump să obțină un număr de delegați echivalent cu cel puțin 50%+1 pentru a fi nominalizat drept candidat la președinție la convenția partidului republican ce urmează să aibă loc în vară. Cruz și Kasich au făcut anunțul în condițiile eșecului conducerii republicane de a ajunge la un consens pentru a-l combate pe Trump, dar și în urma anunțului acestuia care și-a manifestat intenția de a unifica părerile divergente ale conducerii republicane pentru a obține sprijinul total al partidului în campania electorală.

7. Rusia a anunțat că va crea trei noi divizii militare destinate apărării granițelor din sud și vest, la câteva zile după ce liderii militari ai SUA și NATO au dezvăluit planurile de a distribui în Europa de Est forțe militare reprezentând 4.200 de soldați, pentru a contracara recenta escaladare a agresiunii Moscovei în regiune, anunță Washington Post. Ministrul Apărării Serghei Shoigu a anunțat că cele trei divizii, care vor fi alcătuite din circa 30.000 de soldați, vor fi pregătite pentru a intra în acțiune până la sfârșitul anului. Majoritatea acestora vor fi repartizate în Districtul Militar Vestic al Rusiei, în special de-a lungul granițelor cu Ucraina, Belarus, statele baltice și Finlanda.

8. O unitate combatant formată doar din femei dorește să se răzbune pentru faptele comise de Statul Islamic, titrează Reuters. Atunci când ISIS a invadat orașul irakian Sinjar în 2014, un grup de tinere yazidi au luat armele în propriile mâini pentru a se apăra. Grupul s-a extins de atunci, fiind actualmente fromat din 30 de femei atât yazidi cât și kurde din Irak și Siria.

iran sua stramtoarea hormuz9. Iranul amenință cu blocarea accesului în strâmtoarea Hormuz, un punct de trecere strategic pentru transportul de petrol, dacă SUA și aliații săi nu încetează să amenințe Teheranul, a declarat un comandant militar iranian, conform Al Jazeera. Fără a elabora prea mult cu privire la ce percepe ca amenințare, brigadierul general Hossein Salami a declarat că americanii ar trebui să învețe din istoria recentă. Liderul suprem ayatollahul Ali Khamenei a criticat și el acțiunile SUA în Golful Arabiei.

10. Procurorul General al Braziliei, Rodrigo Janot, a cerut Curții Supreme să autorizeze o investigație împotriva fostului președinte Luiz Inacio Lula da Silva pentru presupuse fapte de corupție, scrie BBC. Janot îl acuză pe Lula da Silva că a deținut un rol-cheie într-un imens scandal de corupție legat de compania petrolieră de stat Petrobras. Acesta susține că actele de corupție nu ar fi putut avea loc fără cunoștința fostului președinte, care a deținut această funcție între 2003 și 2011. De asemenea, Janot a cerut investigarea și actualului președinte, Dilma Rousseff, care i-a succedat lui Lula da Silva, fiind sprijinită de acesta. Atât Rousseff, cât și Lula da Silva, neagă acuzațiile de corupție și de obstrucționare a anchetei.

Despre PoliticALL

Vezi și

A fost 17 decembrie în lume – Generalul-locotenent Igor Kirillov a fost ucis într-o explozie declanșată de un dispozitiv amplasat pe un scuter electric în fața unei clădiri de apartamente, Membri Senatului Filipinez au ratificat un nou pact de apărare cu Japonia, Autoritățile din Marea Britanie și Danemarca au promis „perturbarea și descurajarea” flotei de umbră rusești

Material realizat de Luca Coșa și Miruna Constantinescu Președintele francez Emmanuel Macron a pus presiune …