Home / A fost azi în lume / 2021 / A fost 4 mai în lume – Junta militară din Myanmar a anunțat interzicerea receptoarelor de televiziune prin satelit, Costul emisiei de carbon a atins recordul de 50 de euro per tonă în Europa, Tribunalul din Nanterre a achitat-o pe lidera extremei dreapta din Franța, Marine Le Pen, infirmând acuzațiile de discurs al urii

A fost 4 mai în lume – Junta militară din Myanmar a anunțat interzicerea receptoarelor de televiziune prin satelit, Costul emisiei de carbon a atins recordul de 50 de euro per tonă în Europa, Tribunalul din Nanterre a achitat-o pe lidera extremei dreapta din Franța, Marine Le Pen, infirmând acuzațiile de discurs al urii

Material realizat de Theodora Cristea și Mircea-Andrei Cuciureanu

Junta militară din Myanmar a anunțat interzicerea receptoarelor de televiziune prin satelit, informează Reuters. Motivul citat este că transmisiunile externe pun în pericol siguranța națională, statul de drept și ordinea publică, iar pedeapsa pentru nerespectarea noii reguli este o amendă de 320 de dolari (500.000 kyat) și un an de închisoare. Alături de restricționarea accesului la internet și răspunsul violent la protestele împotriva loviturii de stat care au loc încă din luna februarie, decizia este un alt pas luat de către autoritățile din Birmania spre restaurarea regimului militar care a precedat ultimii 10 ani de tentative democratice. Conform grupului Assistance Association for Political Prisoners (AAPP), peste 760 de civili au fost omorâți până acum în cadrul protestelor împotriva juntei. 

Costul emisiei de carbon a atins recordul de 50 de euro per tonă în Europa datorită regulilor stricte de poluare, anunță Al Jazeera. Contractele pe piața carbonului din regiune au depasit 50 de euro pe tonă pentru prima dată, iar prețurile în creștere fac eliberarea dioxidului de carbon în aer din ce în ce mai scump pentru industrie, forțând alternative curate, semn că politicile de climă mai stricte ale Europei încep să dea roade. Ulf Ek, director de investiții al London hedge fund Northlander Commodity Advisors LLP, susține că valoarea contractelor este așteptată să urce la 75 de euro pe tonă metrică până la finalul anului. Liderii europeni urmează să discute implementarea unor obiective mai stricte împotriva poluării în cadrul unui summit la Bruxelles, pe 23 mai. 

Tribunalul din Nanterre a achitat-o pe lidera extremei dreapta din Franța, Marine Le Pen, infirmând acuzațiile de discurs al urii care au fost aduse asupra omului politic francez în luna februarie a acestui an, conform BBC. Acuzațiile au fost fondate pe baza a trei imagini pe care Le Pen și un coleg de partid le-au postat pe Twitter în decembrie 2015, fotografiile conținând crime înspăimântătoare, comise de Statul Islamic. Curtea judecătorească din vestul Parisului a decis că aceste postări ale liderului politic de pe rețeaua de socializare se încadrează în dreptul la liberă exprimare și dreptul la protest politic. Marine Le Pen este principala contracandidată a lui Emmanuel Macron la alegerile prezidențiale din Franța, declarând că acest proces a fost „motivat politic de la bun început”.

Foto: FRANCK PENNANT/AFP/Getty Images

Statele Unite ale Americii a confirmat angajamentul de a pune presiuni, în continuare, pe președintele venezuelean, Nicolas Maduro, în scopul de a asigura revenirea pașnică la democrație, relatează Reuters. Secretarul de stat al SUA, Antony Blinken, a declarat implicarea Washingtonului, alături de parteneri locali, pentru rezolvarea conflictului din statul din America de Sud, totodată continuând și criticile dure la adresa crizei „reprimării drepturilor omului” din Cuba. Scopul comunicatului oficial a fost infirmarea speculațiilor privind relaxarea măsurilor aplicate de Casa Albă, acestea fiind stârnite de noua înțelegere dintre liderii de la Caracas și Programul Alimentar Mondial. În cadrul conferinței de presă, Blinken a declarat: „Regimul brutal Maduro a reprimat în mod sistematic drepturile cetățenilor”, mai adăugând că această criză umanitară a fost stârnită din pricina corupției și abuzurilor.

Marea Britanie și India au anunțat pacturi de investiții și migrație, conform Reuters. Un miliard de lire sterline a fost promis pentru investiții în sectorul privat, iar cele două state și-au luat angajamentul de a forma un acord al comerțului liber, în contextul în care Marea Britanie consideră India drept una din alianțele sale necesare post-Brexit. Anunțul a venit odată cu un acord pentru un ,,Parteneriat Comercial Consolidat”, conform căruia cele două state vor să dubleze comerțul bilateral până în 2030. India face parte din fostele colonii britanice, devenind independentă în 1947, însă păstrând legături cu fosta autoritate. Pactul de migrație este menit să ușureze o tensiune accentuată dintre cele doua state, conform căreia Marea Britanie susține că prea mulți imigranți indieni locuiesc ilegal în țară, în timp ce India afirmă că zeci de mii de studenți indieni care aleg universități britanice nu au unde munci după terminarea studiilor. Pactul va oferi anual prospecte îmbunătățite de angajare pentru 3.000 de absolvenți indieni în Marea Britanie, cat timp India acceptă înapoi toți cetățenii indieni care sunt găsiți locuind ilegal în statul insular.

Primul secretar al ambasadei Elveției din Iran a fost găsit mort la baza blocului-turn în care locuia, informează Al Jazeera. Poliția de la Teheran a început o anchetă de cercetare, pentru a determina ce a cauzat evenimentul tragic, primele rapoarte oficiale indicând faptul că femeia în vârstă de 52 de ani a căzut pe geam. Ignazio Cassis, ministrul afacerilor externe din statul cu capitala la Berna, a declarat că întreagă structură a ministerului „este șocată de această pierdere tragică și transmite sincere condoleanțe familiei”, afirmând în comunicatul oficial că funcționarul ambasadei și-a pierdut viața în urma unui accident. Ambasada Elveției este mediatorul intereselor Statelor Unite ale Americii în Iran încă de la finele Revoluției Islamice în 1979.

Președintele statului Mexic, Andrés Manuel López Obrador, a cerut iertare poporului indigen mayaș pentru abuzurile comise împotriva lor pe parcursul celor 5 secole de la colonizarea spaniolă, afirmă BBC. Declarația a fost făcută în cadrul unui eveniment ce a avut loc în regiunea sud-estica Quintana Roo și a fost primită cu scepticism, întrucât în Mexic se vor organiza alegeri legislative și municipale în mai puțin de o lună. López Obrador a subliniat în special revolta Castle War, din perioada 1847-1901, în care este estimat că ar fi murit aproximativ 250.000 de oameni. Alejandro Giammattei, președintele în exercițiu al Guatemalei, a adăugat că, deși statele au depasit momente la fel de întunecate în istoria lor, precum sclavia sau războaiele interne, ,,prin a vizita din nou istoria, pot analiza prezentul și realiza că se confruntă în continuare cu pierderea vieților omenești, însă acum la mâna crimei organizate, malnutriției, și prin căutarea neîncetată a visului și oportunităților pe care atât de mulți oameni le urmăresc.”

Oficialii poliției din Kenya au început investigațiile asupra conduitei unei brigăzi de poliție din orașul Keroka, după ce aceștia nu au permis trecerea de barierele impuse prin restricțiile de circulație unui taxi ce se îndrepta către un spital cu un copil bolnav, întârzierea rezultând în decesul bebelușului, informează BBC. Guvernul de la Nairobi a impus restricții de circulație între ora 22 și ora 4 dimineața, pentru a ameliora numărul cazurilor de COVID-19. De la începutul pandemiei până acum, Kenya a confirmat 161.000 de infectări cu COVID-19 și aproximativ 2.800 de morți. Aceste limitări au fost impuse dur, prin bariere formate de forțele de ordine. În ultimele luni s-au format ambuteiaje de mii de oameni în capitala statului din pricina acestor filtre. Măsurile de constrângere ale circulației au fost criticate dur de cetățenii statului est-african, conflictul culminând cu acest eveniment tragic. Până la acest moment, poliția din Kenya nu a răspuns solicitărilor și întrebărilor din partea BBC.

Foto: Thomas Mukoya/REUTERS

Primul-ministru al Australiei, Scott Morrison, a decis crearea unui nou departament de recuperare în urma dezastrelor naturale, pentru a asista furnizarea ajutorului de stat, raportează Reuters. Australia a suferit ravagii din cauza dezastrelor naturale în ultimii ani, precum incendii necontrolate pe toata coasta de est și cicloane care au dus la inundații de tip record pentru ultimii 50 de ani pe coasta de vest. Deși statul a oferit ajutor financiar, unele comunități au depus plângeri pentru lipsa de asistență în procesul de reconstruire. Întrucât anul viitor este anul următoarelor alegeri, Morrison a decis că este timpul pentru înființarea noului departament denumit Agenția Națională de Recuperare și Reziliența. Conform unui fragment al anunțului accesat de Reuters, noul departament va avea, de asemenea, acces la un fond de 600 de milioane de dolari australieni (aproximativ 460 milioane de dolari) pentru a construi diguri, case rezistente la incendii și cicloane și pentru îmbunătățirea rezilienței sistemelor de telecomunicații și aprovizionare esențiale. 

Statul canadian a fost dat în judecată de către Asociația Canadiană a Avocaților Refugiatului (CARL), fiind contestată politica agresivă de refuzare și expulzare a solicitanților de azil, raportează Reuters. Aceasta este prima acțiune în justiție de la abrogarea legii din martie 2020 până în prezent, în această perioadă fiind afectați 387 de refugiați. Ottawa declară că această măsură este necesară pentru respectarea protocoalelor de sănătate și protejarea cetățenilor de virusul COVID-19, asigurând că toate dosarele refugiaților în cauză for fi reevaluate. CARL pune sub semnul întrebării angajamentul guvernului din statul nord-american, îndoiala fiind fondată pe tratamentul discriminator cu care au fost abordați solicitanții de azil și faptul că le sunt refuzate prin lege audierile.


Despre PoliticALL

Vezi și

A fost 12 noiembrie în lume- La COP29, președintele Azerbaidjanului, Ilham Aliyev, a declarat că petrolul și gazele naturale sunt „un dar de la Dumnezeu” și a criticat „știrile false occidentale” despre emisiile țării, Guvernul slovac a propus o modificare a legislației referitoare la limbile oficiale ale statului, care ar restricționa utilizarea limbilor minorităților, inclusiv a limbii maghiare, în spațiile publice, Prim-ministrul Noii Zeelande, Christopher Luxon, a adresat în Parlament scuze oficiale, victimelor abuzurilor din instituțiile de protecție, după o anchetă care a dezvăluit unul dintre cele mai mari scandaluri de abuz din țară

La COP29, președintele Azerbaidjanului, Ilham Aliyev, a declarat că petrolul și gazele naturale sunt „un …