Home / A fost azi în lume / 2022 / A fost 4 ianuarie în lume- Proteste în masă au generat demisia guvernului în Kazahstan, deputații opoziției franceze au reușit să suspende o sesiune parlamentară privind permisul de vaccinare, un cercetător de la Oxford afirmă că nu este fezabil să se administreze mai multe doze de rapel pe an

A fost 4 ianuarie în lume- Proteste în masă au generat demisia guvernului în Kazahstan, deputații opoziției franceze au reușit să suspende o sesiune parlamentară privind permisul de vaccinare, un cercetător de la Oxford afirmă că nu este fezabil să se administreze mai multe doze de rapel pe an

Material realizat de Yvonne Andreiaș și Daniel Rădoi

Președintele Kazahstanului a acceptat demisia guvernului și a numit un premier interimar, la doar câteva ore după declararea stării de urgență în multe părți ale țării din cauza protestelor, conform The Guardian. Declanșate de creșterea bruscă prețurilor la combustibil, protestele au început în vestul țării în weekend și s-au răspândit rapid. Gazului petrolier lichefiat (GPL) este folosit de o mare parte a populației pentru a-și alimenta mașinile, în special în vestul Kazahstanului. Poliția a folosit grenade paralizante și gaze lacrimogene după ce mulțimile au refuzat să se împrăștie, estimând că erau prezente peste 5.000 de persoane. Internetul pe telefoanele mobile a fost oprit, iar aplicațiile de mesagerie au fost blocate în multe părți statului autoritar din Asia Centrală.

Deputații opoziției franceze au reușit să suspende o sesiune parlamentară menită să discute un proiect de lege privind așa-numitul ,,permis de vaccinare”, conform Euractiv. Noul permisul de vaccinare este propus pentru a-l înlocui pe pe cel sanitar actual, care permite accesul la restaurante, cluburi, localuri, cinematografe, transport pe distanțe lungi și altele dacă cineva este complet vaccinat, recuperat sau a fost testat negativ cu un test PCR sau antigen. Noul permis de vaccinare nu va mai permite ca testele PCR sau antigen să acorde un astfel de acces. Mai devreme în cursul serii, a fost depus un amendament pentru a elimina permisul de vaccinare din proiectul de lege, o inițiativă susținută de Les Républicains, inclusiv de purtătorul de cuvânt al campaniei lui Pécresse, Aurélien Pradié.

Un cercetător de la Oxford, care a contribuit la crearea vaccinului AstraZeneca, a declarat marți că nu este fezabil să se administreze doze de rapel de mai multe ori pe an, conform CNN. ,,Nu este nici sustenabil, nici accesibil”, a declarat profesorul Andrew Pollard, directorul Oxford Vaccine Group și șeful Comitetului pentru vaccinare și imunizare din Marea Britanie. Pollard a subliniat, de asemenea, ,,necesitatea de a viza persoanele vulnerabile” pe viitor, mai degrabă decât de a administra doze tuturor celor cu vârsta de minimum 12 ani. Sunt necesare mai multe date pentru a stabili ,,dacă, când și cât de des vor avea nevoie de doze suplimentare cei vulnerabili”, a mai afirmat acesta.

Un prizonier palestinian, Hisham Abu Hawwash, care se află în greva foamei de 141 de zile pentru a protesta împotriva faptului că este încarcerat fără acuzații, a ajuns la un acord cu Israelul pentru a fi eliberat luna viitoare, conform Al Jazeera. Astfel, avocatul acestuia, Jawad Boulos, a declarat marți că Abu Hawwash a fost de acord să pună capăt grevei foamei, după ce guvernul israelian a promis să îl elibereze pe 26 februarie. Nu a existat niciun comentariu imediat din partea oficialilor israelieni. Palestinienii s-au adunat în toată Cisiordania și în Fâșia Gaza pentru a-l susține pe Abu Hawwash, în vreme ce gruparea Jihadul Islamic din Palestina a amenințat cu acțiuni militare împotriva Israelului dacă acesta va muri în custodie.

Nivelul de referință global Brent a crescut marți la 80 de dolari pe baril, cel mai mare nivel din noiembrie, conform Reuters. OPEC+ a acceptat să mențină creșterea planificată pentru luna februarie, pe baza indicațiilor că varianta Omicron ar avea doar un impact limitat asupra cererii. Contractele de tip futures Brent s-au stabilit la 1,02 USD sau 1,3%, la 80 USD pe baril, revenind la nivelul la care erau pe data de 26 noiembrie 2021, când au apărut pentru prima dată rapoartele despre noua variantă, declanșând o scădere de peste 10% a prețurilor în acea zi. Stocurile de țiței din Statele Unite ale Americii, cel mai mare consumator din lume, au fost estimate să fi scăzut pentru a șasea săptămână consecutivă. Casa Albă a salutat decizia OPEC+ de a continua creșterea producției, ceea ce va va facilita redresarea economică, a declarat un purtător de cuvânt. Cu toate acestea, analiștii au avertizat că OPEC+ ar putea fi nevoită să schimbe tactica dacă tensiunile dintre Occident și Rusia asupra Ucrainei se vor intensifica și vor afecta aprovizionarea cu combustibil sau dacă discuțiile nucleare ale Iranului cu marile puteri vor face progrese, ceea ce ar putea duce la încetarea sancțiunilor petroliere asupra Teheranului.

Activistele feministe au acuzat guvernul francez că nu reușește să protejeze femeile de violența de gen și au cerut măsuri guvernamentale mai dure după ce trei femei ar fi fost ucise de actualii sau foștii lor parteneri în prima zi a anului 2022, relatează Euronews. Acestea acuză guvernul și pe președintele Emmanuel Macron că au făcut prea puțin pentru a le proteja pe femei, după ce 113 au fost ucise de bărbați, adesea partenerii sau foștii lor parteneri, în 2021. În acest context delicat, guvernul francez a promis marți că va intensifica lupta împotriva femicidelor.

Procurorii francezi au declarat marţi că au deschis o anchetă cu specific antiterorist cu privire la o explozie care a izbucnit sub un vehicul francez implicat în raliul Paris-Dakar din Arabia Saudită, conform Reuters. Explozia, care l-a rănit grav pe unul dintre concurenții la raliu, a lovit un vehicul de sprijin aparținând echipei franceze Sodicars. Cinci membri ai echipei se aflau în vehicul în acel moment, iar unul dintre ei, șoferul Philippe Boutron, a suferit răni grave la picioare.  Procurorii antiterorism din Franța au declarat că au deschis o anchetă preliminară cu privire la o tentativă de asasinat. Raliul Paris-Dakar, unul dintre cele mai renumite evenimente din sporturile cu motor mondial, nu mai urmează traseul inițial dintre Franța și Africa de Vest. În ultimele ediții, Arabia Saudită a fost locul de desfășurare a cursei.

O anchetă sud-africană semnalează o formă de corupție sistemică în timpul mandatului președintelui Jacob Zuma, conform Reuters. Ancheta prezidată de judecătorul senior Raymond Zondo a fost înființată în 2018 pentru a examina acuzațiile de corupție la nivel înalt în timpul celor nouă anipetrecuți de Jacob Zuma la conducere, începând din 2009, după ce scandalurile au umbrit politica sud-africană. Ancheta a constatat că familia Gupta a folosit ,,o strategie calculată … pentru a-și însuși fonduri publice de la întreprinderile de stat” și a afirmat că influența pe care au exercitat-o asupra lui Zuma a fost ,,considerabilă”. Conform raportului,  serviciul de venituri, SARS, a fost ,,slăbit în mod sistematic și deliberat, în principal prin restructurarea capacității sale instituționale, numiri și concedieri strategice ale unor persoane-cheie și o cultură generalizată a fricii și a intimidării”. Referindu-se la achizițiile publice în general, anchetatorii a declarat că au existat modele de abuz în fiecare etapă și că guvernanța s-a prăbușit în cadrul companiilor de stat. S-a recomandat ca guvernului să publice o cartă națională împotriva corupției în achizițiile publice, să înființeze o agenție anticorupție independentă, să asigure protecția celor care denunță astfel de acțiuni și să modifice legislația privind finanțarea partidelor politice.

Regele Carl XVI Gustaf al Suediei și Regina Silvia au fost testați pozitiv cu COVID-19, a anunțat palatul într-un comunicat marți, pe fondul creșterii infecțiilor, cauzată de noua variantă Omicron, potrivit Reuters. Purtătorul de cuvânt al Palatul a declarat că regele, în vârstă de 75 de ani, și regina, în vârstă de 78 de ani, se aflau în autoizolare. După o toamnă liniștită din punctul de vedere al numărului de cazuri de COVID-19, Suedia a cunoscut o creștere a infecțiilor în ultimele săptămâni. În decurs de patru zile, de vineri până luni, țara a înregistrat 42.969 de cazuri noi și 20 de decese, au arătat cifrele Agenției de Sănătate Publică. Omicron s-a răspândit rapid, mai ales în regiunile urbane. Oamenii de știință estimează că acum reprezintă 50% sau mai mult din infecții în zone precum capitala, Stockholm.

Despre PoliticALL

Vezi și

A fost 17 decembrie în lume – Generalul-locotenent Igor Kirillov a fost ucis într-o explozie declanșată de un dispozitiv amplasat pe un scuter electric în fața unei clădiri de apartamente, Membri Senatului Filipinez au ratificat un nou pact de apărare cu Japonia, Autoritățile din Marea Britanie și Danemarca au promis „perturbarea și descurajarea” flotei de umbră rusești

Material realizat de Luca Coșa și Miruna Constantinescu Președintele francez Emmanuel Macron a pus presiune …