Material realizat de Beatrice Vieru
O delegație a blocului regional vest-african, ECOWAS, a părăsit Nigerul fără să-și ducă la îndeplinire planurile programate, inclusiv o întâlnire cu liderul juntei care a preluat puterea în urma loviturii de stat de luna trecută, menționează Deutsche Welle. Grupul, condus de fostul președinte nigerian, Abdulsalam Abubakar, avea scopul de a prezenta cererile blocului față de juntă și de a se întâlni cu președintele demis din Niger, Mohamed Bazoum. Blocul regional ECOWAS a dat juntei timp până duminică pentru a restabili ordinea constituțională, amenințând cu folosirea forței, dar subliniind că dorește să rezolve criza pe cale amiabilă. În răspuns, junta a respins cererile ECOWAS și amenințarea cu forța. Unul dintre membrii juntei a avertizat că orice agresiune împotriva statului va fi întâmpinată cu un răspuns imediat și neanunțat din partea Forțelor de Apărare și Securitate din Niger. Criza politică din stat continuă să atragă atenția și preocuparea comunității internaționale, cu multiple părți implicate și cu riscuri pentru stabilitatea și securitatea regiunii.
Curtea Supremă din India a suspendat condamnarea liderului opoziției, Rahul Gandhi, într-un dosar penal de defăimare, informează BBC. Hotărârea judecătorească survine după ce Gandhi a făcut mai multe apeluri care i-au fost respinse de instanțele inferioare și de înalta instanță din Gujarat. Judecătorul BR Gavai, care a luat decizia de suspendare a condamnării, a afirmat că motivul pentru impunerea pedepsei maxime nu a fost clar stabilit și a ordonat suspendarea până la adjudecarea definitivă a cauzei. Rahul Gandhi a fost condamnat în martie pentru comentariile pe care le-a făcut în 2019, considerate jignitoare la adresa persoanelor cu numele de familie Modi, inclusiv prim-ministrul Narendra Modi. Cazul a fost adus împotriva lui de un parlamentar al statului Gujarat din partidul de guvernământ Bharatiya Janata (BJP). Decizia instanței îi deschide calea pentru a se întoarce în parlament și a participa la alegerile generale de anul viitor. Totuși, biroul camerei inferioare a parlamentului va trebui să revoce decăderea din drepturi a dlui Gandhi pentru ca acesta să devină din nou deputat.
Un tribunal rus l-a condamnat pe liderul opoziției, Alexei Navalnîi, la 19 ani de închisoare pentru acuzații de extremism, potrivit AP News. Navalnîi ispășește deja o pedeapsă de nouă ani de închisoare pentru o serie de acuzații despre care susține că au fost motivate politic, menite să reducă la tăcere criticile sale la adresa lui Putin. Navalnîi a primit ordin să execute noua pedeapsă într-o colonie penală cu „regim special”, un termen care se referă la închisorile rusești cu cel mai înalt nivel de securitate și cele mai dure restricții pentru deținuți. Nu a fost imediat clar când va fi transferat într-o astfel de colonie de la închisoarea Melekhovo, unde se află în prezent. Conform legii, Navalnîi are la dispoziție 10 zile pentru a face apel la verdict, iar dacă o va face, acesta nu va intra în vigoare până când apelul nu va fi judecat.
Guvernul Etiopiei a anunțat declanșarea stării de urgență în regiunea Amhara, a doua cea mai populată regiune a țării, pe fondul ciocnirilor violente dintre forțele de securitate federale și miliția etnică locală, relatează Deutsche Welle. Decizia oficială a fost luată de Biroul premierului Abiy Ahmed, care a explicat într-un comunicat că această mișcare inacceptabilă a crescut amenințarea asupra securității naționale. În urma declarării stării de urgență, internetul a fost închis în mai multe părți ale regiunii, iar protestele și ciocnirile violente au continuat. Orașe au fost afectate de schimbări de autoritate, iar locuitorii au semnalat blocarea drumurilor și ambuscade ale unităților militare de către miliția Fano. Experții politici susțin că situația din regiunea Amhara continuă să rămână tensionată, iar declanșarea stării de urgență indică eforturile guvernului de a restabili ordinea și de a rezolva conflictul din zonă. Amhara este o regiune etiopiană importantă, dar tensiunile au escaladat după ce guvernul federal a propus integrarea forțelor locale de apărare în poliția și armata națională. Această propunere a stârnit proteste în regiune în aprilie, deoarece locuitorii consideră că ar putea lăsa Amhara vulnerabilă la atacuri din alte regiuni.
Prim-ministrul japonez, Fumio Kishida, a anunțat în cadrul unei conferințe de presă că își dorește să mențină colaborarea și consolidarea cooperării strategice trilaterale cu liderii Statelor Unite ale Americii și Coreei de Sud, conform AP News. Declarația vine în contextul în care premierul japonez a fost invitat să participe la un summit organizat de președintele american Joe Biden la Camp David, care va avea loc la sfârșitul acestei luni. Summitul, programat pe 18 august, va reuni liderii Japoniei, SUA și Coreei de Sud, marcând un moment important, deoarece este primul summit de sine stătător între aceste țări și nu este legat de alte întâlniri internaționale. Această întrunire de vârf reprezintă, de asemenea, un semn pozitiv pentru îmbunătățirea relațiilor dintre Tokyo și Seul. Ambele guverne au făcut pași semnificativi pentru a depăși tensiunile de zeci de ani legate de istoria din timpul războiului, întărirea colaborării fiind un obiectiv important în regiunea Indo-Pacific.