Home / A fost azi în lume / A fost 31 octombrie în lume – Forțele armate irakiene pătrund pentru prima dată în Mosul, iar în Maroc au loc cele mai ample proteste după „Primăvara Arabă”

A fost 31 octombrie în lume – Forțele armate irakiene pătrund pentru prima dată în Mosul, iar în Maroc au loc cele mai ample proteste după „Primăvara Arabă”

Ofensiva trupelor guvernamentale irakiene a reușit să penetreze liniile de apărare ale Statului Islamic dintr-o suburbie din estul Mosulului, declanșând primele ciocniri din bătălia pentru recucerirea orașului în interiorul granițelor acestuia, a declarat un comandat al forțelor armate, potrivit Reuters. Campania de recucerire a celei mai populate așezări urbane controlată de militanții ISIS în Irak și totodată al doilea ora din țară ca populație a intrat în cea de-a treia săptămână, însă liderii forțelor armate irakiene au avertizat că procesul de recucerire al Mosulului ar putea dura luni de zile. Cu toate acestea, la capătul a două săptămâni în care au eliminat forțele insurgente din împrejurimile orașului, trupele Serviciului de Contra-Terorism au avansat luni până în Gogjali, o zonă industrială din suburbia Mosulului, iar apoi au pătruns în districtul Karama, devenind astfel primele trupe de eliberare care pătrund efectiv în interiorul orașului.

Thailanda face pregătiri pentru ca prințul moștenitor Maha Vajiralongkorn să urce pe tron pe 1 decembrie, potrivit unor informații furnizate de doi lideri militari importanți care au cunoștință despre aceste proceduri, relatează Reuters. Regatul cu o populație de 67 de milioane de oameni se află în doliu după moartea suveranului Bhumibol Adulyadej, în data de 13 octombrie, la vârsta de 88 de ani. Informația despre încoronarea prințului moștenitor a survenit într-un moment în care acesta se află în Germania acolo unde a călătorit pentru un interes personal, potrivit unui lider al armatei thailandeze, acesta adăugând că suveranul va reveni în țară în luna noiembrie. ”Noi facem pregătirile. Totul este aranjat pentru data de 1 decembrie, dar agenda depinde de Majestatea Sa”, a declarat una dintre sursele militare care și-a păstrat anonimatul. Premierul Prayuth Chan-ocha a declarat că ascensiunea formală la tron a prințului poate avea loc între 7 și 15 zle de la decesul regelui, sau mai târziu. Acesta a mai declarat că prințul dorește să țină doliu împreună cu întregul popor thailandez pentru tatăl său și să amâne formalizarea succesiuni pentru o dată ulterioară, atunci când parlamentul îl va invita să ocupe tronul. Totodată, încoronarea oficială a noului suveran nu poate avea loc mai devreme de un an, până când trupul neînsuflețit al regelui va fi cremat.

Liderul de facto al Myanmarului, Aung San Suu Kyi, este nevoită să suporte un val de critici la adresa guvernului pe care-l conduce cu privire la gestionarea unei crize din provincia nordică Rakhine, cu o populație majoritar musulmană, acolo unde soldații au blocat accesul pentru personalul umanitar și sunt acuzați de violarea și uciderea civililor, relatează Reuters. Operațiunile militare au amplificat tensiunile dintre administrația ultimelor 6 luni, condusă de Suu Kyi, și armată, care a controlat puterea timp de aproape 6 decenii, inclusiv în ceea ce priveste controlul ministerelor responsabile cu securitatea. Profitând de faptul că există puține mecanisme de control asupra armatei, comandanții aflați în zona provinciei Rakhine au ignorat să răspundă la cererea de informații cu privire la acuzațiile de abuz ale soldaților timp de 10 zile. Trupele s-au deplasat în regiunea aflată la granița cu Bangladesh după ce militanți din regiune au ucis 9 membri ai poliției de frontieră în cadrul unor atacuri coordonate, pe 9 octombrie. De atunci, cel puțin 5 soldați și 33 de insurgenți și-au pierdut viața în ciocniri dintre soldați și un grup ce se estimează a avea circa 400 de membri, majoritatea aparținând unei minorități apatride a musulmanilor Rohingya. Cu toate că în Myanmar constituția oferă armatei puteri cu privire la controlul securității țării, tot mai multe voci critică atitudinea lui Aung San Suu Kyi, lidera mișcării democrate din țară, considerată adevăratul lider al Guvernului, cu privire la pasivitatea cu care tratează subiectul minorității musulmane Rohingya.

Președintele Nigeriei a ordonat demararea unei anchete cu privire la acuzațiile organizației Human Rights Watch asupra agresiunilor și abuzurilor sexuale ale soldaților și poliției comise împotriva femeilor și adolescenelor care fugeau din calea grupării militante islamiste Boko Haram, informează Reuters. Organizația umanitară a susținut într-o declarație publicată luni că 43 de cazuri de ”abuzuri sexuale, inclusiv viol și exploatare”, au fost documentate de cercetătorii săi în luna iulie. Un purtător de cuvânt al poliției a respins categoric acest raport. Președintele Muhammadu Buhari a ordonat inspectorului general al poliției și guvernatorilor din statele afectate de aceste acuzații să demareze anchete cu privire la aceste acuazații. Potrivit HRW, abuzurile ar fi fost comise și de administratorii angajați de stat ai taberelor unde femeile și tinerele care se refugiau au fost găzduite, precum și de membri ai milițiilor locale trimise să ajute în lupta cu insurgenții.

Poliția din Maroc a demarat o anchetă internă și a anunțat că interoghează cinci persoane pentru a determina dacă un ofițer a dat ordinul pentru ca un compresor de gunoi să fie pornit în timp ce un bărbat se afla în el, rezultând moartea acestuia, care a fost urmată de proteste violente pe teritoriul țării, scrie The Guardian. Protestele au fost declanșate după ce un martor a înregistrat întreaga scenă, iar filmarea arată moartea oribilă a tânărului Mouchine Fikri, de 31 de ani, care este strivit de viu de mașinăria pornită aparent la ordinele unui polițist. Incidentul a avut loc în orașul-port Hoceima, din nordul țării, în regiunea Berber Rif. Polițiștii au confiscat și distrus o cantitate de pește prin de Fikri și alți doi bărbați, deoarece aceștia au pescuit într-o perioadă de prohibiție. Imaginile video arată cum cei trei bărbați încearcă să salveze cât mai mult pește de la a fi distrus, moment în care mașinăria pornește, doi dintre bărbați reușind să fugă, în timp ce Fikri prins de aceasta și strivit. Poliția anchetează dacă mașinăria a pornit accidental sau cineva pornit-o intenționat. Mii de oameni au ieșit pe străzile din Hoceima după funeraliile bărbatului, iar protestele s-au întins și în alte orașe, inclusiv capitala Rabat.

Despre Adrian Călugăru

Vezi și

A fost 12 noiembrie în lume- La COP29, președintele Azerbaidjanului, Ilham Aliyev, a declarat că petrolul și gazele naturale sunt „un dar de la Dumnezeu” și a criticat „știrile false occidentale” despre emisiile țării, Guvernul slovac a propus o modificare a legislației referitoare la limbile oficiale ale statului, care ar restricționa utilizarea limbilor minorităților, inclusiv a limbii maghiare, în spațiile publice, Prim-ministrul Noii Zeelande, Christopher Luxon, a adresat în Parlament scuze oficiale, victimelor abuzurilor din instituțiile de protecție, după o anchetă care a dezvăluit unul dintre cele mai mari scandaluri de abuz din țară

La COP29, președintele Azerbaidjanului, Ilham Aliyev, a declarat că petrolul și gazele naturale sunt „un …