Home / A fost azi în lume / 2022 / A fost 31 martie în lume- Regiunea separatistă Osetia de Sud din Georgia a început demersurile pentru aderarea la Rusia, Germania va plăti gazul în euro în ciuda decretului Rusiei despre ruble iar Rusia a anunțat deschiderea unui nou coridor umanitar din Mariupol începând cu 1 Aprilie

A fost 31 martie în lume- Regiunea separatistă Osetia de Sud din Georgia a început demersurile pentru aderarea la Rusia, Germania va plăti gazul în euro în ciuda decretului Rusiei despre ruble iar Rusia a anunțat deschiderea unui nou coridor umanitar din Mariupol începând cu 1 Aprilie

Material realizat de Meda Dragomir și Ilinca Bîrcă

Regiunea separatistă Osetia de Sud, din Georgia, a început demersurile pentru aderarea la Rusia, informează Al Jazeera. Anatoly Bibilov, liderul regiunii separatiste Osetia de Sud, susținut de către autoritățile de la Moscova, a anunțat ca sunt pregătiți pentru aderarea oficială la Rusia, în viitorul apropiat. ,,Sunt de părere ca uniunea cu Rusia este obiectivul nostru principal din punct de vedere strategic; este drumul nostru și lucrul pe care și-l dorește poporul”, a declarat Bibilov pentru serviciul de presă al partidului Rusia Unită. ,,Vom lua în scurt timp măsurile legislative necesare. Republica Osetia de Sud va fi din nou parte din patria sa istorică – Rusia”, a adaugat acesta. Purtătoarea de cuvânt pentru liderul separatist, Dina Gassiyeva, a comunicat pentru agenția de știri rusească RIA Novostri că autoritățile din regiune plănuiesc să susțină un referendum în acest demers și că decizia de aderare a fost luată în legătură directă cu ,,oportunitatea care s-a ivit în situația internațională recentă”, făcând o referire la actualul conflict din Ucraina. Rusia a recunoscut Osetia de Sud drept o republică independentă încă din 2008, după ce aceasta a fost implicată într-un război scurt cu Georgia. Acest parteneriat a fost extrem de prolific deoarece Rusia a asigurat teritoriul separatist cu un sprijin financiar important, a oferit cetățenie rusă populației și a trimis trupele naționale pentru a apăra regiunea.

Germania va plăti gazul în euro, în ciuda decretului Rusiei despre ruble, a declarat cancelarul german, Olaf Scholz, anunță The Guardian. Scholz a spus că se așteaptă ca țara sa va putea continua să plătească pentru gazul rusesc în euro de vineri, după ce Vladimir Putin a semnat un decret prin care amenință că va impune plățile cu ruble din „țările neprietenoase” și ridică temerile că Moscova ar putea fi aproape de a reduce alimentările cu gaz. Contractele de energie dintre Germania și Rusia stipulau plăți în euro, uneori în dolari, a declarat Scholz la o conferință de presă la Berlin, joi, la scurt timp după ce Kremlinul a anunțat că Putin a semnat decretul. Plățile germane de gaz în euro vor fi convertite în ruble de către Gazprombank din Rusia, a informat presa germană joi, pe baza înțelegerii guvernului asupra procesului. Decretul Kremlinului este formulat în așa fel încât să permită băncilor autorizate să convertească valută străină în procesul de plată, atâta timp cât clienții se înscrie la noi condiții care includ deschiderea unui cont de ruble.

Autoritățile din China au hotărât restricționarea vizelor oficialilor din Statele Unite ale Americiii, declară Reuters. Conform ministrului de externe chinez, Wang Yi, China a luat hotărârea de a restricționa acordarea de viză către oficialii americani. Această acțiune este considerată un răspuns direct la adresa autorităților din Statele Unite, care au anunțat impunerea de noi restricții la adresa oficialilor chinezi pentru obținerea unei vize în urmă cu câteva săptămâni. Secretarul de stat american, Antony Blinken, a declarat oficial că această decizie a fost luată pentru a condamna implicarea directă a anumitor funcționari chinezi în ,,acte represive”, împotriva grupurilor minoritare etnice și religioase.

Rusia a anunțat deschiderea unui nou coridor umanitar din Mariupol începând cu 1 Aprilie, relatează Reuters. Ministrul apărării rus, Sergey Lavrov, a declarat că Rusia va urma să deschidă un coridor umanitar ce va permite oamenilor să iasă din orașul asediat Mariupol și să se deplaseze către o regiune mai sigură, Zaporojie, pe 1 Aprilie. Regiunea Zaporojie este localizată tot în Ucraina, la aproximativ 220 km depărtare de orașul port, pe malul râului Nipru. Această decizie a venit ca urmare a unei ,,solicitări personale” din partea președintelui francez Emmanuel Macron și a cancelarului Germaniei, Olaf Scholz, către Vladimir Putin. ,,Pentru a asigura succesul acestei operațiuni umanitare, a fost sugerat ca misiunea să se desfășoare cu participarea directă a membrilor Înaltului Comisariat pentru Refugiați al Națiunilor Unite și a Comitetului Internațional al Crucii Roșii. Ca urmare a acestui armistițiu temporar, autoritățile din Ucraina au trimis mai multe autobuze pentru a evacua persoanele din Mariupol, care în ultimele zile au supraviețuit aproape fără hrană, apă sau medicamente.

Șeful serviciilor secrete franceze a fost concediat în urma eșecului de a anticipa conflictul din Ucraina, precizează BBC. Generalul Eric Vidaud, șeful serviciului de informații militare franceze, va fi înlocuit din poziție, la doar șapte luni de la instaurare, din cauza eșecului de a anticipa invazia Rusiei în Ucraina. Conform rapoartelor, acesta a fost acuzat de ,,informări inadecvate” și de “lipsă de stăpânire a subiectului”. Statele Unite ale Americii au evaluat corect că Rusia planuia o invazie la scală largă, în timp ce Franța a concluzionat că această acțiune este puțin probabilă. La începutul lunii Martie, generalul Thierry Burkhard, șeful armatei naționale, a declarat că serviciile de informații franceze nu se ridică la nivelul celor din Statele Unite sau Marea Britanie. ,,Americanii au anunțat că rușii vor ataca și au avut dreptate. Serviciile noastre de informații au fost, în schimb, de părere că invazia Ucrainei va reprezenta un cost monstruos și că autoritățile din Rusia au alte opțiuni”, a declarat gen. Burkhard. Interpretarea greșită a Franței asupra conflictului din Ucraina a fost și mai rușinoasă cu cât președintele Emmanuel Macron a fost în contact direct cu Vladimir Putin în zilele dinaintea invaziei.

Ministrul de externe rus a vizitat India pentru a discuta conflictul din Ucraina, în ciuda numeroaselor critici primite din partea Statelor Unite ale Americii, conform Deutsche Welle. Sergey Lavrov, ministrul de externe din Rusia, a plecat într-o vizita oficială de două zile în India, unde va purta discuții cu autoritățile naționale în legătură cu războiul din Ucraina și modalitățile de sporire a legăturilor bilaterale. Călătoria lui Lavrov coincide cu cea a Secretarului de externe din Regatul Unit, Liz Truss, si a lui Daleep Singh, strategul american pentru sancțiuni. În ciuda presiunilor din partea Vestului, India a refuzat până acum să condamne invazia Moscovei in Ucraina, solicitând doar o încetare a violenței. New Delhi s-a abținut de la votul asupra rezoluțiilor ONU care cenzurează Rusia și continuă să se aprovizioneze cu petrol rusesc și ale bunuri. 

Poliția a impus interdicții de acces pe perioadă nedeterminată în anumite părți ale capitalei Sri Lanka, în timp ce protestele împotriva agravării crizei economice devin violente, relatează Al Jazeera. Protestatarii care au încercat să asalteze reședința președintelui Gotabaya Rajapaksa pe fondul agravării crizei economice care a dus la întreruperi de curent electric de până la 13 ore. Mișcarea a venit după ce sute de protestatari din districtul Mirihana din capitală au aruncat cu pietre și au înfruntat poliția, în timp ce treceau prin prima linie de baricade care blocau drumul către reședința privată a lui Rajapaksa. Mulțimile scandau „Du-te acasă, Gota!” și „Gota este un dictator”. Într-o declarație adresată presei joi seara, inspectorul general al poliției, CD Wickramaratne, a declarat că oprirea în majoritatea districtelor din Colombo va dura „până la noi ordine”.

SUA va introduce pașapoartele „X”, neutre din punct de vedere al genului, anunță Deutsche Welle. Secretarul de stat al SUA, Antony Blinken, a anunțat că „cetățenii americani vor putea să aleagă un X ca marcator de gen pe cererea de pașaport american”, începând cu 11 aprilie. „Opțiunea va deveni disponibilă pentru alte forme de documentare anul viitor”, a spus oficialul într-un comunicat. . Multe agenții americane schimbă politica pentru a extinde colectarea de date privind orientarea sexuală și identitatea de gen. Această schimbare le va permite cetățenilor să aleagă sexul în cererea lor fără a furniza documentația medicală aferentă. Distincția X se potrivește persoanelor care se identifică ca non-binare, intersexuale sau neconforme de gen. „De mult prea mult timp, americanii transgender, non-binari și neconformi de gen s-au confruntat cu bariere semnificative în calea călătoriei în siguranță și multora nu li s-a respectat identitatea de gen în timp ce călătoresc în Statele Unite și în întreaga lume”, a declarat Casa Albă.

Etiopia a încercat să împiedice o anchetă a ONU privind abuzurile din țară, informează Reuters. O comisie de buget a Adunării Generale a Națiunilor Unite urmează să voteze asupra eforturilor etiopiene de a bloca finanțarea unei investigații independente privind abuzurile din conflictul din țară, au declarat diplomații. Consiliul pentru Drepturile Omului al ONU de la Geneva a inițiat ancheta în decembrie pentru a colecta dovezi și a-i identifica pe cei responsabili de abuzuri în vederea unor viitoare urmăriri penale. Etiopia a promis că nu va coopera, descriind mișcarea –promovată de statele occidentale – ca fiind „motivată politic”. Human Rights Watch a cerut statelor membre ONU să respingă mișcarea etiopiană. „Guvernele preocupate de numeroasele victime ale atrocităților și ale altor crime din Etiopia ar trebui să pună în funcțiune comisia, finanțată integral, cât mai curând posibil”, au declarat Louis Charbonneau, director ONU Human Rights Watch, și Lucy McKernan, adjunct ONU pentru Human Rights Watch. Războiul a izbucnit în urmă cu 16 luni între trupele federale ale Etiopiei și forțele loiale Frontului de Eliberare a Poporului Tigray (TPLF), care controlează regiunea Tigray. Luptele s-au extins anul trecut din Tigray în regiunile vecine Amhara și Afar, înainte ca forțele rebele Tigray să fie respinse.

Un fost ministru al partidului conservator britanic a negat că departamentul său guvernamental a acordat prioritate reducerii birocrației față de înăsprirea siguranței la incendiu în anii dinaintea incendiului Turnului Grenfell, relatează BBC. Guvernul nu a reușit să finalizeze o revizuire a îndrumărilor privind siguranța la incendiu înainte de dezastrul din iunie 2017. Acest lucru s-a întâmplat în ciuda dovezilor că încuraja utilizarea materialelor de construcție periculoase. Fostul ministru Lord Wharton a spus că a fost sfătuit că revizuirea ar trebui amânată. 72 de oameni au murit în incendiul dintr-un bloc turn din vestul Londrei. Raportul inițial asupra incendiului Grenfell a fost publicat în octombrie 2019, după încheierea primei părți a anchetei. A doua parte examinează acum cauzele acestor evenimente, inclusiv modul în care blocul turn a ajuns într-o stare care a permis extinderea incendiului.

Despre PoliticALL

Vezi și

A fost 12 noiembrie în lume- La COP29, președintele Azerbaidjanului, Ilham Aliyev, a declarat că petrolul și gazele naturale sunt „un dar de la Dumnezeu” și a criticat „știrile false occidentale” despre emisiile țării, Guvernul slovac a propus o modificare a legislației referitoare la limbile oficiale ale statului, care ar restricționa utilizarea limbilor minorităților, inclusiv a limbii maghiare, în spațiile publice, Prim-ministrul Noii Zeelande, Christopher Luxon, a adresat în Parlament scuze oficiale, victimelor abuzurilor din instituțiile de protecție, după o anchetă care a dezvăluit unul dintre cele mai mari scandaluri de abuz din țară

La COP29, președintele Azerbaidjanului, Ilham Aliyev, a declarat că petrolul și gazele naturale sunt „un …