Material realizat de Maria Pițigoi
Ministrul de externe al Rwandei a anunțat că țara va risposta în fața unor noi atacuri din partea Republicii Democratice Congo pentru a proteja securitatea țării și a cetățenilor săi, informează Reuters. Acesta a acuzat, de asemenea, că din Congo s-ar fi tras obuze care au distrus case și au rănit oameni din partea rwandeză a graniței. Liderii congolezi l-au convocat pe ambasadorul Rwandei și au suspendat zborurile RwandAir către Congo în weekend, ca răspuns la presupusul ajutor oferit de rwandezi grupării paramilitare M23, care desfășoară o ofensivă la granițele sale de est. Oficialii rwandezi au negat afirmațiile și au acuzat, la rândul lor, armata Congoului că luptă alături de Forțele Democratice pentru Eliberarea Rwandei (FDLR), un grup armat fondat de etnicii hutu care au fugit din Rwanda după ce au luat parte la genocidul din 1994. “Nu pot spune că sunt victime ale FDLR. FDLR ucid poporul nostru, nu poporul rwandez; noi suntem cei care suferim. Discursul lor despre FDLR nu mai are sens”, a declarat purtătorul de cuvânt al guvernului Congo, Patrick Muyaya. Tensiunile amenință să distrugă relațiile dintre cele două țări, care s-au îmbunătățit de când președintele congolez Felix Tshisekedi a preluat puterea în urmă cu trei ani.
Gazprom și-a extins reducerile de gaz prin oprirea furnizării către GasTerra, care cumpără și comercializează gaze în numele guvernului olandez, raportează The Guardian. Intensificarea bătăliei economice pentru invazia Ucrainei de către Rusia vine în urma deciziei Uniunii Europene de a institui un embargo asupra majorității importurilor de petrol rusești, ca parte a sancțiunilor sale financiare împotriva Kremlinului. Liderii UE au declarat că interdicția va afecta imediat 75% din importurile de petrol rusești, ajungând la 90% până la sfârșitul anului. Ulterior, compania rusească a anunțat că va întrerupe și fluxurile de gaz către firma energetică daneză Ørsted și către Shell Energy pentru contractul său de a furniza gaz Germaniei, după ce ambele companii nu au reușit să facă plăți în ruble. Reprezentanții GasTerra au declarat că au stabilit contracte în altă parte pentru furnizarea celor 2 miliarde de metri cubi de gaz pe care se aștepta să îi primească de la Gazprom de acum până în octombrie. Înaintea discuțiilor de la Bruxelles, oficialii danezi au semnalat că se aștepta ca furnizarea de gaze rusești să se încheie, dar cu toate acestea, o reducere a gazului nu va pune imediat în pericol aprovizionarea cu gaze ale țării.
Sute de funcționari publici din ministerul de externe francez au început să protesteze împotriva lipsei de recunoaștere percepută și a reformelor impuse de Macron, care ar putea afecta poziția globală a Franței, anunță Al Jazeera. Acțiunea a fost susținută pe scară largă de către diplomații și ambasadorii de rang înalt pe rețelele de socializare. Greva a venit însă într-un moment nefavorabil pentru președintele Emmanuel Macron, când Franța deține președinția Uniunii Europene până la sfârșitul lunii iunie și încearcă să joace un rol principal în răspunsul blocului comunitar la invazia Ucrainei de către Rusia. Reformele din sectorul public vor aduce schimbarea structurii carierei diplomatice, inclusiv eliminarea unui statut special pentru înalții oficiali ai ministerului de externe, ceea ce înseamnă că aceștia vor fi integrați într-un grup mai larg de funcție publică. „Reforma funcției publice de rang înalt este cel mai recent atac la adresa profesiilor noastre, a expertizei noastre, a viitorului nostru. (…) Această reformă reflectă o dorință de neînțeles de a ne submina ministerul și riscă să slăbească permanent capacitatea țării noastre de a se proiecta și de a se apăra în lume”, se menționa într-un aviz de grevă transmis de sindicate.
Liderul regiunii separatiste din Georgia, Osetia de Sud, a anulat planurile de organizare a unui referendum privind aderarea la Rusia, pe care predecesorul său îl programase pentru 17 iulie, relatează Al Jazeera. Într-un decret emis recent, președintele de facto al enclavei controlate de Moscova, Alan Gagloev, a invocat „incertitudinea consecințelor juridice ale chestiunii supuse referendumului”. Decretul a subliniat, de asemenea, „inadmisibilitatea unei decizii unilaterale a unui referendum privind problemele care afectează drepturile și interesele legitime ale Federației Ruse”. Drept urmare, Gagloev a ordonat „să se organizeze, fără întârziere, consultări cu partea rusă pe întreaga gamă de probleme legate de integrarea în continuare a Osetiei de Sud și a Federației Ruse”. Regiunea Osetia de Sud, care are doar 50.000 de locuitori, s-a desprins de Georgia la începutul anilor 1990 într-un război civil sângeros și a fost în centrul războiului dintre Rusia și Georgia în 2008, după care Kremlinul a recunoscut teritoriul ca stat independent.
Prim-ministrul israelian a acuzat oficialii iranieni că au folosit documente furate de la observatorul atomic global pentru a ascunde faptul că desfășoară activități nucleare interzise, informează BBC. Într-un videoclip, Naftali Bennett a declarat că Iranul „a mințit lumea și Iranul minte lumea din nou chiar acum”, arătând presupuse copii ale „planului de înșelăciune” al Iranului, inclusiv note scrise de mână în persană, care menționau faptul că Iranul trebuie să pregătească o „poveste de acoperire”. Declarația premierului vine înaintea unei întâlniri de săptămâna viitoare în care șeful Agenției Internaționale pentru Energie Atomică (AIEA), Rafael Grossi, urmează să prezinte un raport cu privire la investigația sa privind materialul nuclear inexplicabil găsit în trei locații nedeclarate din Iran. Liderii iranieni neagă acuzațiile, susținând că israelienii au falsificat presupusa dovadă.