Home / A fost azi în lume / 2021 / A fost 31 decembrie în lume – Israelul a aprobat o a patra doză de vaccin COVID-19, Gigantul chinez de telecomunicații Huawei a declarat că veniturile sale anuale au scăzut cu aproape o treime față de anul precedent, Armenia a ridicat embargoul asupra importurilor din Turcia și va permite zboruri directe către Istanbul
AP Photo/Tsafrir Abayov

A fost 31 decembrie în lume – Israelul a aprobat o a patra doză de vaccin COVID-19, Gigantul chinez de telecomunicații Huawei a declarat că veniturile sale anuale au scăzut cu aproape o treime față de anul precedent, Armenia a ridicat embargoul asupra importurilor din Turcia și va permite zboruri directe către Istanbul

Material realizat de Yvonne Andreiaș și Daniel Rădoi

Israelul a aprobat o a patra doză de vaccin COVID-19 pentru persoanele vulnerabile, devenind astfel una dintre primele țări care au implementat această măsură, relatează Euractiv. Pe fondul unei creșteri îngrijorătoare a cazurilor determinate de varianta Omicron, guvernul israelian a reglementat introducerea încă unei doze de vaccin, în timp ce un prim transport de pastille anti-COVID, denumite Paxlovid și furnizate de compania Pfizer, a ajuns în țară. Premierul Naftali Bennett a declarat că Israelul, care a fost printre primele țări din lume care a oferit o a treia injecție publicului larg, va fi un deschizător de drumuri pentru cea de-a patra injecție.

Gigantul chinez de telecomunicații Huawei a declarat că veniturile sale anuale au scăzut cu aproape o treime față de anul precedent, conform The Guardian. Această scădere, declara Huawei, este cauzată de sancțiunile americane care i-au afectat vânzările de smartphone-uri. Huawei a fost prinsă în rivalitățile comerciale și tehnologice dintre SUA și China, după ce administrația fostului președinte, Donald Trump a luat măsuri împotriva companiei, din cauza temerilor că ar putea reprezenta o amenințare de spionaj și securitate cibernetică. Veniturile companiei pentru acest an au scăzut cu 29%, comparativ cu cele de anul trecut, ajungând la 634 de miliarde de yuani (99,5 miliarde de dolari), a declarat președintele rotativ Guo Ping într-un mesaj anual de Anul Nou. Din cauza acestui lucru, Huawei a fost forțată să se orienteze și către alte linii de afaceri cum ar fi computere de întreprindere, echipamente portabile, tehnologie de sănătate, tehnologie pentru vehicule inteligente și software.

Armenia a ridicat embargoul asupra importurilor din Turcia și va permite zboruri directe către Istanbul, în contextul în care ambele țări se pregătesc pentru discuții privind procesul de armonizare a relațiilor lor, conform Euronews. Frontiera dintre cele două țări a fost închisă de la prăbușirea Uniunii Sovietice, în urmă cu trei decenii. Reprezentanții Turciei și Armeniei urmează să se întâlnească luna viitoare la Moscova, în timp ce oficialii ambelor părți au făcut referire la o detensionare a relațiilor acestora.

Rusia a testat aproximativ 10 noi rachete de croazieră hipersonice Tsirkon (Zircon) de pe o fregată și alte două de pe un submarin, conform Reuters. Președintele rus, Vladimir Putin, a lăudat această armă, afirmând că aceasta face parte dintr-o nouă generație de sisteme de armament fără rival. Acest tip de arme hipersonice a fost anunțat încă din 2018, când Putin a declarat, în cadrul unui discurs, că acesta ar putea lovi aproape orice punct din lume și chiar ar putea eluda un scut antirachetă construit de SUA.

Nava germană de caritate Sea Watch 3, care transportă sute de migranți salvați pe mare, a acostat în portul italian Pozzallo, în Sicilia, conform Reuters. Nava a căutat un port pentru a debarca săptămâna trecută, de când a salvat migranții din Marea Mediterană. Cei de la bord, majoritatea din Africa, au fost salvați la sfârșitul săptămânii trecute în cinci operațiuni separate. Printre aceștia se numără aproximativ 200 de minori, majoritatea neînsoțiți, a declarat un purtător de cuvânt al Sea Watch. Marți, Italia a permis a peste 550 de persoane aflate la bordul unei alte ambarcațiuni caritabile să debarce în portul sicilian Augusta.

Președintele turc, Recep Tayyip Erdogan, a declarat că turcii ar trebui să își păstreze toate economiile în lire și că recenta volatilitate a cursului de schimb a fost în mare parte sub control, după ce lira a slăbit brusc în ultimele două luni, relatează Reuters. Mai mult decât atât, adresându-se unui grup de afaceriști, Erdogan a cerut turcilor să își introducă economiile sub formă de aur în cadrul sistemului bancar și a reiterat opinia sa, potrivit căreia ratele dobânzilor sunt cauza inflației. Criza lirei a fost declanșată de reducerile agresive ale ratei dobânzii de către banca centrală, în valoare de 500 de procente de bază începând din septembrie, efectuate sub presiunea lui Erdogan, ca parte a unei încercări de a stimula acordarea de credite și creșterea exporturilor.

Principalul expert german în coronavirus și-a exprimat optimismul că țara sa s-ar putea aștepta la o iarnă relativ “normală” în 2022, după ce datele statistice au întărit impresia că efectele și simptomele cauzate de infecțiile cu varianta Omicron a COVID-19 ar putea fi mai ușoare decât Delta, conform The Guardian. Christian Drosten, care conduce institutul de virusologie de la spitalul Charité din Berlin, a declarat că Omicron are potențialul de a duce pandemia într-o situație endemică, în care virusul care a blocat lumea ar putea fi mai comparabil cu o răceală comună sau un virus gripal. Cu toate acestea, expertul în coronavirus a spus că se așteaptă ca purtarea măștilor în interior să fie necesare și o doză suplimentară actualizată a unui vaccin pentru a proteja persoanele vulnerabile în cursul anului viitor. Germanias-a aflat într-o situație delicată, deoarece avea un procent mai mare decât alte țări europene de oameni care nu au dobândit imunitate nici prin vaccinare și nici prin infectarea cu virusul, a spus Drosten.

Guvernul Israelului a semnat un acord cu guvernul Statelor Unite ale Americii pentru a cumpăra 12 elicoptere CH-53K Lockheed Martin Corp și două avioane de realimentare KC-46 Boeing Co, conform Reuters. Ministrul apărării israelian a declarat vineri, că prețul total este de aproximativ 3.1 miliarde de dolari. A spus că primele elicoptere urmau să sosească în Israel în 2026. Generalul de brigadă Shimon Tsentsiper, responsabilul pentru echipamente militare al forțelor aeriene, a declarat că avioanele de realimentare la comandă nu vor fi livrate înainte de 2025. El a mai adăugat că Israelul încearcă să anticipeze livrarea KC-46 și, în cele din urmă, a dorit un total de patru dintre ele. Acordul, semnat joi, face parte dintr-o modernizare a capacităţilor forţelor aeriene ale Israelului şi include o opţiune de cumpărare a şase elicoptere suplimentare, conform unui comunicat al ministerului. Presa israeliană a speculat că avioanele de realimentare ar putea fi cruciale pentru efectuarea unui atac aerian, prevăzut de mult timp, asupra instalațiilor nucleare ale Iranului. Tsentsiper a spus că actualele capacități de realimentare ale forțelor aeriene sunt suficiente pentru misiunile sale.

Unii locuitori, aflați în carantină în orașul chinez Xi’an, au ridicat un semnal de alarmă în privința lipsei hranei, chiar dacă oficialii insistă că există provizii adecvate, potrivit BBC. În contextul izbucnirii unei epidemii de largi proporții în orașul XI’an, situat în nordul Chinei, peste 13 milioane de persoane au fost nevoite să se izoleze, aceștia neavând posibilitatea de a ieși din case nici măcar pentru motive esențiale, precum cumpărăturile de alimente. În ultimele zile, oamenii au apelat la platforma de socializare Weibo pentru a cere ajutor în vederea obținerii de alimente și alte bunuri de primă necesitate. Mulți au spus că nu au primit încă proviziile promise de guvernul central.

Companiile care lucrează în sectorul cheie al turismului din Maroc au fost afectate de restricțiile dure ale țării legate de COVID-19, precum interzicerea completă a zborurilor, decizie care îi subminează competitivitatea în comparație cu destinațiile rivale, raportează Reuters. Guvernul din Maroc a închis granițele la sfârșitul lunii noiembrie și le va redeschide abia la sfârșitul lunii ianuarie. De asemenea, a interzis petrecerile și celebrările de Anul Nou și își impune mai strict cerințele privind permisul de vaccin, ca răspuns la varianta Omicron a coronavirusului. Turismul a generat opt miliarde de dolari, sau 7% din economia Marocului, în anul 2019, însă în 2021 Banca Centrală se așteaptă să fi câștigat doar 3.6 miliarde de dolari. Hotelurile din Marrakech, principalul centru turistic, au doar 14% ocupare în ceea ce este în mod normal sezonul de vârf, a spus Lahcen Zelmat, liderul Federației Hoteliere din Maroc. Guvernul a aprobat o plată de 2.000 de dirhami (216 USD) pentru lucrătorii din turism care au fost afectați de criză și sunt înregistrați la asigurări sociale.

Despre PoliticALL

Vezi și

A fost 12 noiembrie în lume- La COP29, președintele Azerbaidjanului, Ilham Aliyev, a declarat că petrolul și gazele naturale sunt „un dar de la Dumnezeu” și a criticat „știrile false occidentale” despre emisiile țării, Guvernul slovac a propus o modificare a legislației referitoare la limbile oficiale ale statului, care ar restricționa utilizarea limbilor minorităților, inclusiv a limbii maghiare, în spațiile publice, Prim-ministrul Noii Zeelande, Christopher Luxon, a adresat în Parlament scuze oficiale, victimelor abuzurilor din instituțiile de protecție, după o anchetă care a dezvăluit unul dintre cele mai mari scandaluri de abuz din țară

La COP29, președintele Azerbaidjanului, Ilham Aliyev, a declarat că petrolul și gazele naturale sunt „un …