Material realizat de Emilia Popescul
Gabonul a fost suspendat din Uniunea Africană, în urma loviturii de stat, informează Deutsche Welle. Liderii militari au declarat că Brice Oligui Nguema va fi învestit săptămâna viitoare ca „președinte interimar”. Departamentul afacerilor politice, păcii și securității al UA a anunțat pe X, anterior Twitter, că țara a fost suspendată de la participarea la toate activitățile, organele și instituțiile sale până la restabilirea ordinii constituționale. Liderii militari din Gabon au preluat puterea și l-au plasat pe președinte, Ali Bongo Ondimba, sub arest la domiciliu. Ei au respins rezultatele alegerilor generale din țară, desfășurate în weekendul trecut, spunând că au fost frauduloase. Între timp, șefii armatei din Gabon au promis să respecte angajamentele țării atât în interiorul granițelor, cât și în afara acestora. Șeful departamentului de politică externă al Uniunii Europene, Josep Borrell, a declarat că încă nu există planuri pentru evacuarea cetățenilor UE din Gabon.
Liderii din Filipine, Malaezia, Taiwan și Vietnam au respins harta publicată de guvernul din China, document ce indică pretențiile sale la suveranitate, inclusiv în Marea Chinei de Sud, anunță Reuters. Guvernul chinez a publicat harta cu ‘’celebra’’ sa linie în formă de U care acoperă aproximativ 90% din Marea Chinei de Sud. Marea reprezintă sursa multor dispute în una dintre cele mai contestate căi navigabile din lume, pe unde trec anual mai mult de trei trilioane de dolari din comerț. Linia în formă de U propusă de autoritățile chineze se întinde până la 1.500 km sud de insula Hainan și intră în zonele economice exclusive ale Vietnamului, Filipinelor, Malaeziei, Brunei și Indoneziei. Autoritățile din Filipinele au cerut omologilor chinezi să „acționeze responsabil și să își respecte obligațiile” în conformitate cu dreptul internațional și decizia arbitrală din 2016, conform căreia linia nu are baze legale. Oficialii din Malaezia au declarat că au înaintat un protest diplomatic cu privire la harta respectivă.
Liderul organizației de extremă dreaptă Proud Boys, Joe Biggs, a fost condamnat la 17 ani de închisoare, conform BBC. Veteranul de război din SUA a primit una dintre cele mai lungi pedepse date până acum în legătură cu asaltul Capitoliului Statelor Unite ale Americii, tocmai pentru că a fost un instigator al atacului. În fața instanței, Biggs a cerut clemență și a exprimat remușcări pentru acțiunile sale. Sentința, dată de judecătorul federal Timothy Kelly, este mai scurtă decât propunerea de 33 de ani, recomandată de procurori. Biggs a fost găsit vinovat de o serie de acuzații în luna mai, inclusiv conspirație sedițioasă, intimidare sau amenințări pentru a împiedica funcționarii să-și îndeplinească atribuțiile și interferență cu forțele de ordine în timpul tulburărilor civile. Un alt membru Proud Boys, Zachary Rehl, a fost condamnat la 15 ani, tot pe baza acuzației de conspirație sedițioasă.
Guvernul Islandei a anunțat că va relua vânătoarea de balene cu cocoașă, dar cu noi linii directoare menite să reducă suferința acestora, conform Reuters. Vânătoarea de balene cu cocoașă a fost reluată în Islanda după o pauză de 20 de ani. Comisia Internațională pentru Vânătoarea de Balene – un organism global care supraveghează conservarea balenelor – a impus un moratoriu în 1986, după ce unele specii au ajuns aproape de extincție. Cu toate că mai multe specii sunt încă în pericol sau chiar pe marginea extincției, Islanda, alături de Norvegia și Japonia, au reluat vânătoarea comercială a balenelor. Ministerul Alimentației, Agriculturii și Pescuitului a declarat într-un comunicat de presă că ”se va emite un regulament care va include cerințe detaliate și mai stricte pentru echipamentele de vânătoare și metodele de vânătoare”.
Inflația din zona euro a rămas stabilă la 5,3% în luna august, conform Deutsche Welle. Cu toate că prețurile la energie au scăzut, Banca Centrală Europeană a declarat că inflația în cele 20 de țări din zona euro a rămas stabilă în luna august. În ultimele 13 luni, BCE a majorat în mod constant ratele de dobândă, într-un efort de a ține sub control inflația. Analizatorii au anunțat că se așteaptă ca banca să ia în considerare acum oprirea acestei politici, odată cu încetinirea vizibilă a creșterii economice. Indicele prețurilor de consum pentru zona euro a fost susținut de o creștere de prețuri de 9,8% la alimente, alcool și tutun față de luna august a anului precedent. Între timp, inflația de bază, care nu include carburantul și alimentele, a scăzut la 5,3% în august, față de 5,5%. Prețurile la carburant au scăzut cu 3,3%, pe măsură ce prețurile globale ale petrolului au rămas stabile și cererea de încălzire a imobilelor s-a redus în timpul verii.