Home / Slideshow / A fost 30 noiembrie în lume – Curtea Supremă de Justiție din Rusia a interzis manifestațiile LGBTQ+, Henry Kissinger a decedat la vârsta de 100 ani iar Președintele COP28 a cerut delegațiilor naționali și reprezentanților companiilor petroliere extinderea cooperării pentru atingerea obiectivelor climatice
Sursa foto: France24

A fost 30 noiembrie în lume – Curtea Supremă de Justiție din Rusia a interzis manifestațiile LGBTQ+, Henry Kissinger a decedat la vârsta de 100 ani iar Președintele COP28 a cerut delegațiilor naționali și reprezentanților companiilor petroliere extinderea cooperării pentru atingerea obiectivelor climatice

Material realizat de Robert Baranov. 

Curtea Supremă de Justiție din Rusia a interzis manifestațiile LGBTQ+, catalogându-le drept extremiste, transmite Al Jazeera. Decizia Curții Supreme pune în pericol persoanele ce aparțin comunității, iar mai mulți activiști LGBTQ+ și-au exprimat temerile cu privire la posibilitatea creșterii numărului de arestări și persecuții politice a membrilor. Noua hotărâre reprezintă un pas major în spate în privința drepturilor comunității, continuând astfel șirul măsurilor anti-LGBT demarate sub regimul președintelui Rusiei, Vladimir Putin, care a plasat apărarea „valorii familiei tradiționale” în centrul politicilor sale. Decizia ce, conform judecătorului, a intrat în funcțiune imediat, nu specifică dacă aceasta va afecta anumiți indivizi sau anumite organizații specifice. decidenții au hotărât interzicerea tuturor activităților conexe pe intreg teritoriul Rusiei. 

 

Fostul diplomat al Statelor Unite ale Americii, Henry Kissinger, a decedat la vârsta de 100 ani, conform Deutsche Welle. Laureat al premiului Nobel pentru Pace, Kissinger a fost o personalitate controversată a diplomației SUA, acesta jucând roluri importante în cadrul războiului din Vietnam, solidificării relațiilor SUA-China servind, de-a lungul carierei sale, ca Secretar de Stat și Consilier pentru Securitate Națională. Kissinger s-a născut în Germania în anul 1923, familia sa a părăsind țara pentru a scăpa de regimul Nazist de la acea vreme. Kissinger a fost cunoscut pentru puternica sa influență asupra relațiilor internaționale ale SUA din perioada sa ca Secretar de Stat. Printre marile sale realizări se numără rolul important jucat în încheierea conflictului din Vietnam, pentru care a primit premiul Nobel în 1973, deschiderea relațiilor externe cu Partidul Comunist din China și contribuția sa la ameliorarea tensiunilor dintre Israel și Țările Arabe. Cu toate aceste, Kissinger rămâne un personaj controversat din cauza autorizării bombardamentelor SUA din Cambodgia, din perioada războiului din Vietnam, fapt ce a dus la uciderea a mii de civili. În plus, acesta a fost criticat pentru suportul oferit regimurilor autoritare și anti-comuniste, din America Latină.

 

Numărul de atacuri cibernetice împotriva clienților platformei Booking.com a crescut, relatează BBC. Începând cu luna martie, tot mai mulți utilizatori ai platformei au căzut pradă hackerilor, timp în care au survenit tot mai multe plângeri în mediul online din parte clienților din Marea Britanie, Indonezia, Singapore, Grecia, Italia, Portugalia, Olanda și Statele Unite ale Americii. Conform experților în domeniul securității cibernetice, platforma Booking.com nu a fost hack-uită, dar criminalii utilizează diverse metode pentru a avea acces la portalul hotelurilor partenere. Hackerii încep prin a contacta hotelul, prezentându-se ca fiind foști clienți ce și-au uitat pașaportul. Apoi aceștia trimit un link pe mail, pretinzând că acesta este un drive cu cuprinde o poză cu pașaportul. În fapt, link-ul instalează aplicații de malware ce caută automat accesul hotelului pe platformă. Odată ajunși în portalul hotelului, criminalii pot cere bani tuturor persoanelor cazate la acel moment din platforma oficială. Înșelătoria funcționează atât de bine, încât hackerii au început să ofere până la 2000 de euro pentru detaliile de conectare ale hotelurilor. Un purtător de cuvânt al Booking.com a transmis că la momentul de față compania este conștientă de breșele de securitate cibernetică ale unor din partenerii acestora.

 

Președintele COP28 a cerut delegațiilor naționali și reprezentanților companiilor petroliere să coopereze pentru atingerea obiectivelor climatice, transmite France 24. A 28-a ediție a Conferinței pentru Probleme Climatice organizată de ONU desfățurată la Dubai, are loc în contextul presiunilor tot mai ridicate asupra statelor lumii pentru a urgenta acțiunile de încetinire a crizei climatice. Președintele conferinței, Sultanul al-Jaber, totodată CEO al companiei petroliere naționale din Emiratele Arabe Unite, a declarat în discursul său de deschidere: „Colegi, să lăsăm istoria să reflecte că această președinție a făcut mișcarea curajoasă de a alege negocierea pro activă cu companiile de petrol și gaze naturale. Am avut multe discuții dificile. Permiteți-mi să vă informez că nu a fost deloc ușor. Sunt recunoscător că aceștia au pus umărul în această călătorie incredibilă, dar, trebuie să recunosc că nu este destul, și sunt convins că pot face mai multe.” Acesta a cerut în plus extinderea cooperării și a atras atenția că multe companii naționale din industria petrolieră și-au asumat obiective de neutralitate a emisiilor de carbon până în anul 2050. Atât oficialii ONU cât și cei ai Emiratelor Arabe Unite susțin că aceste negocieri, cunoscute sub denumirea COP28, sunt cele mai importante dialoguri climatice de la Paris 2015, când liderii statelor lumii și-au asumat limitarea creșterii temperaturilor cu sub 2° C.

 

Conform unor sondaje realizate de Institutul pentru Politici al King’s College din Londra, tineretul britanic tinde către o viziune pro-europeană, conform The Guardian. Conform unor sondaje realizate de Institutul pentru Politici al King’s Collage din Londra, persoanele din generația Z (11-26 ani) și din generația Y (Millennials, 27-42) au din ce în ce mai multă încredere în Uniunea Europeană. Un alt sondaj, realizat de grupul de campanie Best for Britan, realizat pe 1000 de persoane cu vârste cuprinse între 18-24 ani arată că 58% își doresc relații mai strânse cu UE, media deschiderii din partea populației generale fiind 52%. În plus, YouGov a realizat un sondaj restrâns în cadrul căruia 60% din respondenții cu vârste cuprinse între 18 și 24 ani consideră că Marea Britanie a făcut o greșeală ieșind din UE. Cu toate acestea, în sondajul realizat de YouGov, doar 36% din respondenții menționați și-au exprimat dorința de a readera către Uniunea Europeană, majoritatea mizând pentru o mai bună cooperare comercială, dar nu și pentru reintrarea în uniune.

 

Despre PoliticALL

Vezi și

A fost 23 decembrie în lume – Președintele ucrainean, Volodimir Zelenskiy, l-a acuzat pe premierul slovac, Robert Fico, că sprijină indirect Rusia și pe Vladimir Putin, Premierul francez, François Bayrou, a anunțat numirea unui nou guvern pentru a încerca să pună capăt impasului politic, Autoritățile de la Kremlin au negat zvonurile apărute în presa internațională, conform cărora, soția fostului președinte sirian, Bashar al-Assad, ar fi depus cerere de divorț și ar intenționa să se întoarcă în Marea Britanie

Material realizat de Nicoleta Dumitru și Anca Badea    Președintele ucrainean, Volodimir Zelenskiy, l-a acuzat …