Home / A fost azi în lume / A fost 30 mai în lume – primul lider african condamnat de un tribunal de pe continent, noi victime în estul Ucrainei și o nouă politică adoptată de EasyJet începând cu sezonul de vară

A fost 30 mai în lume – primul lider african condamnat de un tribunal de pe continent, noi victime în estul Ucrainei și o nouă politică adoptată de EasyJet începând cu sezonul de vară

Material realizat de Adrian Călugăru și Teodora Maria Balaș

TITLURILE ZILEI

1. Fostul lider al Ciadului, Hissene Habre, a fost condamnat la închisoare pe viață pentru crime împotriva umanității în urma unui proces care a avut loc în Senegal, potrivit BBC. Judecătorul care a furnizat verdictul l-a găsit totodată vinovat pe Habre de viol, exploatare sexuală și execuții comandate. Procesul fostului lider din Ciad reprezintă un precedent în care un tribunal din cadrul Uniunii Africane a judecat un fost conducător de stat pentru abuzuri împotriva drepturilor omului. Hissene Habre a condus Ciadul între 1982 și 1990, acesta trăind în exil după ce regimul său a fost înlăturat de la putere, fiind arestat în 2013, în Senegal. Acesta a fost adus cu mandat în fața judecătorilor după ce inițial a refuzat să se prezinte, a negat permanent acuzațiile și a întrerupt deseori procesul, acuzând un abuz comis împotriva sa. Potrivit acuzațiilor aduse, Habre se face vinovat de ordonarea asasinării a circa 40.000 de persoane în perioada 1982-1990, acesta fiind descris drept un ”Pinochet al Africii”.

2. Autoritățile iraniene au precizat că pelerinii săi nu vor participa la cel mai mare pelerinaj al lumii musulmane, cel de la Mecca, din Arabia Saudită, acuzând autoritățile saudite de ”sabotaj” și de eșecul de a garanta siguranța participanților, anunță The Guardian. Pe de altă parte, Arabia Saudită, care supraveghează desfășurarea pelerinajului care adună peste 2 milioane de musulmani din întreaga lume, acuză Iranul că își văduvește cetățenii de îndeplinirea datoriilor religioase prin refuzul de a semna un memorandum agreat în urma unor discuții cu Organizația pentru Hajj și Pelerinaj de la Teheran. Relațiile celor două state s-au deteriorat dramatic după ce sute de pelerini iranieni și-au pierdut viața într-o busculadă în timpul Hajj, așa cum este denumit pelerinajul de la Mecca, dar și după ce la începutul acestui an Arabia Saudită a executat un cleric șiit. Arabia Saudită și Iran sunt totodată două state rivale ale lumii musulmane, reprezentând pe de o parte o monarhie sunnită, iar pe de alta o republică șiită, acestea fiind și orientările religioase cele mai populare în rândul adepților islamului.

3. Cinci militari ucraineni și-au pierdut viața la nord de Donetsk, potrivit unor informații ale armatei ucrainene, citate de BBC. Rebelii separatişti au ucis patru dintre aceştia într-o au ambuscadă la Verkhnetoretskoye, lângă Avdiivka. Cel de-al cincilea a murit când vehiculul său a lovit o mină. Purtătorul de cuvânt militar ucrainean Oleksandr Motuzyanyk a confirmat numărul morților. De asemenea, doi rebeli au fost ucişi în timpul ciocnirilor. Un purtător de cuvânt al “Republicii Populare Donetsk” (DPR), Eduard Basurin, a declarat că cei doi au murit în timpul bombardamentelor armatei ucrainene.

italia roberto saviano expert mafie anticoruptie4. Marea Britanie este cea mai coruptă țară din lume, potrivit jurnalistului Roberto Saviano, care a petrecut mai mult de un deceniu în deconspirarea marilor afaceri ale Mafiei italiene, scrie The Independent. Saviano, care este autorul bestsell-urilor ”Gomorrah” și ”ZeroZeroZero”, a afirmat aceste lucruri în cadrul Festivalului Hay Literary. În vârstă de 36 de ani, Saviano trăiește sub protecția poliției după ce a publicat informații despre membrii Camorrei, una dintre cele mai puternice grupări ale mafiei italiene, în 2006. ”Dacă v-aș întreba care este cea mai coruptă țară din lume, ați putea să-mi spuneți că este Afganistan, sau poate Grecia, Nigeria, sudul Italiei, însă eu vă spun că aceasta este Marea Britanie”, a afirmat Saviano. ”Nu birocrația, nu poliția, nici politicienii nu sunt sursa corupției, ci capitalul financiar. 90% dintre deținătorii de capital britanici au sediul în offshore-uri. Jersey și Cayman sunt porțile de acces către capitalul ilicit în Europa și Marea Britanie permite acest lucru. Asta este foarte important și este crucial pentru mine să mă aflu aici astăzi și să vă vorbesc despre asta, pentru că ceea ce vreau să vă spun este despre voi, despre viața voastră și despre guvernul vostru”, a declarat Saviano în fața publicului britanic prezent la eveniment.

5. Armata irakiană se confruntă cu o rezistenţă acerbă şi contra-atacuri în tentativa de asalt asupra orașului Falluja, un bastion al așa-numitului stat islamic (IS), afirmă BBC. Ofensiva armatei a venit la o săptămână după ce a început eforturile de a prelua controlul oraşului. Se estimează că aproximativ 50.000 de civili sunt prinși în oraș, doar câteva sute de familii reuşind să scape până acum. Între timp, militanții au lansat un val de atentate cu bombă în Bagdad și împrejurimile acestuia.

6. Un an de triumf, consolidare, dureri și realizări este modul în care descrie Muhammadu Buhari, preşedintele Nigerian, primul său an în funcţie, relatează Al Jazeera. Duminică, în cadrul unui discurs aniversar, președintele nigerian a promis stimularea economiei, eliminarea corupției, îmbunătățirea infrastructurii și învingerea grupării Boko Haram. Aceste promisiuni sunt similare cu angajamentele făcute în campania electorală prezidențială. Buhari a preluat mai multe probleme de la guvernul anterior, iar de atunci o nouă ameninţare care atacă economia a apărut. Niger Delta Avengers sunt un grup armat care are ca scop sabotarea conductelor din sudul Nigeriei, locul cu cele mai multe resurse de petrol şi gaze. Aceștia cer mai multe încasări din vânzarea țițeiului pentru populația săracă din regiune, aceasta fiind doar ultima dintre amenințările economice la adresa regimului din Nigeria, prezentată în cadrul unui reportaj realizat de Al Jazeera.

iceland landscape7. Islanda intenționează să reducă impactul găzduirilor turistice prin intermediul platformelor de tip Aibnb, pe fondul încercării de a echilibra pe de o parte numărul tot mai crescut al vizitatorilor țării, respectiv a protejării mediului înconjurător cu multe peisaje sălbatice și a stilului tradițional de viață, scrie The Guardian. Astfel, într-o propunere legislativă, care ar putea fi adoptată în această săptămână, este prevăzută o limitare a zilelor în care rezidenții islandezi pot găzdui închirieri de tip Airbnb fără a plăti taxe la 90 de zile pe an. Aibnb este o platformă online prin care proprietarii de case sau apartamente își pot închiria propriile spații unor turiști. Islanda, o țară cu o populație de circa 335.000 de oameni se așteaptă să primească circa 1,6 milioane de turiști în acest an, cu 29% mai mult față de anul trecut.

8. Băiatul dispărut în Japonia după ce a fost abandonat de părinții săi pentru a fi pedepsit continuă să fie căutat de către autorităţi, înştiinţează BBC. Căutarea unui băiat japonez în vârstă de șapte ani, care a fost lăsat de părinții săi, în pădure, într-o zonă îndepărtată din Hokkaido s-a reluat. Băiatul nu a fost văzut de două zile, iar părinţii acestuia afirmă că l-au lăsat singur în pădure drept pedeapsă pentru comportamentul urât al acestuia. De asemenea, mama şi tatăl acetuia au recunoscut că au vrut doar să-l lase singur câteva minute pentru a-l disciplina, dar în acest timp băiatul a plecat. Zona din nordul îndepărtat al Japoniei este una periculoasă deoarece acolo trăiesc urşi sălbatici.

sua partid libertarian gary johnson alegeri prezidentiale9. Partidul Libertarian din SUA l-a desemnat pe fostul guvernator al statului New Mexico, Gary Johnson, drept candidat la alegerile prezidențiale, anunță Al Jazeera. Johnson obține astfel cea de-a doua nominalizare, după cea din 2012. Johnson, în vârstă de 63 de ani, a ohținut nominalizarea în cadrul celui de-al treilea partid politic din SUA, în urma unui al doilea tur de scrutin la convenţia care a avut loc în Orlando, Florida. El i-a învins pe Austin Petersen, fondatorul revistei Republicii Libertariene şi pe John McAfee, fondatorul companiei anti-virus care-i poartă numele.

10. Cea mai mare companie britanică de curse low-cost, Easy Jet, a impus o nouă regulă prin care oricine încearcă să treacă de punctele de securitate cu mai puțin de 30 de minute de decolare va fi împiedicat să mai urce la bordul aeronavelor, urmând să plătească o taxă de circa 80 de lire sterline pentru a schimba biletul pentru un alt zbor, scrie The Independent. Astfel, măsura va fi luată pentru a preveni întârzierile provocate de pasagerii care nu ajung la timp să se îmbarce. Totodată, compania a cerut autorităților aeroportuare de la Gatwick să-și modifice barierele de securitate la care călătorii își prezintă documentele de îmbarcare pentru a fi scanate, astfel încât cele ale persoanelor care mai au mai puțin de 30 de minute până la decolare să fie respinse, iar posesorii acestora să nu mai aibă permisiunea de a ajunge la poarta de îmbarcare.

Despre PoliticALL

Vezi și

A fost 12 noiembrie în lume- La COP29, președintele Azerbaidjanului, Ilham Aliyev, a declarat că petrolul și gazele naturale sunt „un dar de la Dumnezeu” și a criticat „știrile false occidentale” despre emisiile țării, Guvernul slovac a propus o modificare a legislației referitoare la limbile oficiale ale statului, care ar restricționa utilizarea limbilor minorităților, inclusiv a limbii maghiare, în spațiile publice, Prim-ministrul Noii Zeelande, Christopher Luxon, a adresat în Parlament scuze oficiale, victimelor abuzurilor din instituțiile de protecție, după o anchetă care a dezvăluit unul dintre cele mai mari scandaluri de abuz din țară

La COP29, președintele Azerbaidjanului, Ilham Aliyev, a declarat că petrolul și gazele naturale sunt „un …