Material realizat de Andra Așibreiner.
Președintele Croației, Zoran Milanovic, a criticat națiunile occidentale pentru că au furnizat Ucrainei tancuri și armament în lupta contra Rusiei, informează Al Jazeera. Șeful statului a declarat că aceste livrări de arme nu vor face decât să prelungească războiul și că este „o nebunie” să se considere că Rusia poate fi învinsă într-un război convențional. Președintele croat a fost ales în 2019 având o poziție inițială de stânga, însă atitudinea sa ulterioară a devenit una naționalist populistă, criticând, de asemenea, și politice occidentale cu privire la Rusia și Balcani.
Oficialii din Iran și cei din Rusia și-au conectat sistemele de telecomunicații și transfer bancar pentru a ajuta la stimularea tranzacțiilor comerciale și financiare, relatează Reuters. Ambele state se confruntă cu sancțiuni din partea Occidentului. În 2018, în urma impunerii sancțiunilor Statelor Unite ale Americii asupra Iranului, Republica Islamică a fost deconectată de la serviciul bancar SWIFT din Belgia. Limitări similare au fost impuse unor bănci rusești în urma invaziei Ucrainei de anul trecut. Reprezentantul guvernatorului Băncii Centrale a Iranului, Mohsen Karimi, a declarat că „Băncile iraniene nu mai trebuie să folosească SWIFT în tranzacțiile cu băncile rusești”. Deși reprezentanții Băncii Centrale Rusești nu au oferi nici o declarație, Karimi a mai declarat că „aproximativ 700 de bănci rusești și 106 bănci non-ruse din 13 țări diferite vor fi conectate la acest sistem”.
Un atac de la o moschee situată în incinta unei unități de poliție din Pakistan s-a soldat cu 59 de decese și 150 de persoane rănite, informează AP News. Majoritatea victimelor au fost ofițeri de poliție. Nu este clar cum a reușit atacatorul să pătrundă în sediul poliției din orașul Peshawar, aceasta fiind situată într-o zonă de înaltă securitate, în apropierea altor clădiri guvernamentale. Sarbakaf Mohmand, un comandant al talibanilor pakistanezi a recunoscut atacul pe Twitter. Purtătorul de cuvânt al grupului militant nu a fost disponibil imediat pentru comentarii. „ Amploarea tragediei este de neimaginat. Acesta este un atac asupra Pakistanului.” a declarat într-o postare pe Twitter premierul pakistanez, Shahbaz Sharif, care a vizitat victimele din Peshawar și a promis „acțiune severă” împotriva celor care se află în spatele atacului.
Fostul prim-ministru britanic, Boris Johnson, a declarat într-un documentar BBC că președintele rus, Vladimir Putin, l-a amenințat înainte de invadarea Ucrainei, relatează Euronews. Acesta din urmă ar fi menționat că „ O rachetă ar dura un minut.” Purtătorul de cuvânt de la Kremlin, Dmitri Peskov, a declarat că „Ceea ce a afirmat domnul Johnson a fost o minciună. Ori a fost o minciuna deliberată ori a fost o minciună neintenționată, în măsura în care nu a înțeles ce a spus președintele Putin”. La momentul filmării documentarului, președintele rus susținea că nu avea intenția de a invada Ucraina. Boris Johnson susține că l-a avertizat pe președintele rus cu privire la sancțiunile dure pe care le va primi din partea Occidentului dacă va continua invazia.
Președintele turc, Recep Tayyip Erdogan, a anunțat că ar putea accepta aderarea Finlandei la NATO înainte de a lua orice măsură cu privire la aderarea Suediei, informează Al Jazeera. Suedia și Finlanda au solicitat aderarea la NATO după invadarea Ucrainei de către Rusia, renunțând astfel la nealinierea lor militară de lungă durată. Pentru aderare, fiecare membru NATO trebuie să aprobe decizia. Turcia și Ungaria sunt singurele țări care nu au aprobat încă aderarea. „Putem transmite Finlandei un mesaj diferit și Suedia va fi șocață când va vedea mesajul nostru. Dar Finlanda nu trebuie să facă aceeași greșeală pe care a făcut-o Suedia” a declarat președintele Erdogan într-un discurs televizat