Home / A fost azi în lume / A fost 30 decembrie în lume – Trump îl laudă din nou pe Putin pentru că a hotărât să nu expulzeze diplomați americani din Rusia, mai mulți laureați ai Nobelului pentru Pace o critică pe Aung San Suu Kyi, iar armistițiul din Siria rezistă aparent în primele două zile de la intrarea în vigoare
Rusia și Turcia anunță că armistițiul din Siria rezistă, în ciuda mai multor informații postate pe Twitter în care sunt semnalate încălcări ale acestuia, în special în Wadi Barada. © Omar Sanadiki/Reuters

A fost 30 decembrie în lume – Trump îl laudă din nou pe Putin pentru că a hotărât să nu expulzeze diplomați americani din Rusia, mai mulți laureați ai Nobelului pentru Pace o critică pe Aung San Suu Kyi, iar armistițiul din Siria rezistă aparent în primele două zile de la intrarea în vigoare

Material realizat de Valeria Bortă și Oana Teodorescu

Prim-ministrul Marii Britanii, Theresa May, critică poziţia Statelor Unite faţă de Israel, după ce John Kerry, Secretarul de Stat american, a declarat că guvernul israelian are o poziţie de extremă dreaptă, transmite The Telegraph. Purtătorul de cuvânt al prim-ministrului britanic susţine că disputa dintre Israel şi Palestina este foarte complexă, iar atacurile la adresa guvernului israelian – ales pe cale democratică – nu sunt permise. Cu toate acestea, Marea Britanie susţine hotărârea Consiliului de Securitate al O.N.U., prin care se solicită Israelului încetarea construcţiei de colonii în zone de conflict.

Armistiţiul din Siria, ai cărui garanţi sunt Turcia şi Rusia, a intrat în vigoare în această noapte. Armata siriană a încetat toate operaţiunile de război, mai puţin cele împotriva ISIS şi a altor grupări teroriste, informează CNN. Negocierile de pace vor începe în curând, pentru a pune capăt unui război de 6 ani, în urma căruia şi-au pierdut viaţa aproximativ 400.000 de oameni.

Cel puţin 9 muncitori au murit şi alţi aproximativ 20 sunt daţi dispăruţi după ce o mină de cărbune din India s-a prăbuşit, relatează BBC. Potrivit autorităţilor locale, acest incident a fost cauzat de faptul că măsurile de siguranţă nu sunt respectate cu stricteţe. De asemenea, purtătorul de cuvânt al poliţiei din Jharkhand, RK Mullick, a declarat că este foarte posibil ca numărul deceselor să crească, deoarece mulţi dintre muncitorii încă negăsiţi se află, probabil, sub dărâmături.

Într-o scrisoare deschisă către Consiliul de Securitate al O.N.U., 23 de laureaţi ai Premiului Nobel, lideri şi activişti critică politica lui Aung San Suu Kyi, conducătoarea de facto a Myanmarului, pentru faptul că nu face suficiente eforturi de a ”înceta epurarea etnică și crimele împotriva umanității comise față de minoritatea Rohingya”, transmite The Independent. Potrivit acestora, minoritatea musulmană Rohingya este victima unor abuzuri, întrucât nu beneficiază de egalitate în drepturi, este supusă discriminării şi violenţelor, iar autorităţile interzic accesul jurnaliştilor şi al organizaţiilor de ajutor umanitar pe teritoriul ţării pentru a documenta acest subiect.

Donald Trump l-a lăudat pe Putin pentru faptul că nu a expulzat din Rusia diplomații americani, relatează The Guardian. Administrația Obama de la Casa Albă a expulzat 35 diplomați ruși din SUA din cauza suspiciunilor conform cărora guvernul rus s-ar fi implicat în alegerile prezidențiale americane prin intermediul unor atacuri cibernetice. Inițial, Putin a declarat că expulzează și el diplomații americani de pe teritoriul Rusiei, dar ulterior acesta și-a schimbat poziția, susținând că va lua o decizie finală în ceea ce privește misiunea diplomatică americană din Rusia în concordanță cu modul în care va aborda problema Donald Trump, viitorul președinte SUA. Trump a scris pe Twitter că Putin a luat o decizie înțeleaptă și că mereu a știut că liderul de la Kremlin este ”foarte deștept.”

Orașele mari din vestul Europei intensifică nivelul securității pentru noaptea de Revelion, fiind marcate de repetatele atacuri teroriste, informează The Guardian. În încercarea de a evita repetarea atacurilor teroriste precum cele cu camionul din Germania și Franța din acest an, orașele mari își intensifică nivelul de securitate pentru noaptea de Revelion. ”Orice măsură este întreprinsă pentru a preveni un potențial atac,” a declarat un purtător de cuvânt al poliției din Berlin, Thomas Neuendorf. În Berlin, accesul spre Pariser Platz, piața din fața Porții Brandenburg, unde în fiecare an se sărbătorește Revelionul, va fi restricționat de blocuri de beton și mașini blindate. Astfel, accesul în piață va fi oferit doar pietonilor și doar după un control riguros.

Mali a trimis înapoi în Franța doi imigranți deportați de statul francez, conform BBC. Franța a deportat doi imigranți în Mali, dar statul african a pus la îndoială faptul că cei doi sunt cetățenii săi și i-a trimis înapoi în Franța cu același avion cu care ajunseseră în Mali. Potrivit guvernului statului african, cei doi au zburat spre Bamako cu permise de călătorie europene, “laissez-passez”, nu cu pașapoarte sau alte documente din Mali. Prin urmare, oficialii guvernului au declarat că ei nu pot accepta oameni care ”pur și simplu se presupune că sunt din Mali.” O înțelegere între UE și Mali, conform căreia solicitanții de azil originari din Mali cărora li s-a refuzat cererea sunt repatriați, a trezit proteste. Guvernul din Mali a acuzat folosirea permisului european de călătorie “laissez-passez” în cazuri de expulzare din UE, declarând că acest fapt este ”împotriva convențiilor internaționale

China a anunțat interzicerea totală a comerțului cu fildeș până la sfârșitul anului 2017, relatează BBC. Grupările de protecție a animalelor au numit decizia statul chinez ”istorică” și o ”schimbare de macaz” pentru viitorul elefanților. Decizia este urmarea unei rezoluții adoptate la Convenția privind comerțul internațional cu specii pe cale de dispariție din Africa de Sud, din octombrie. China deține cea mai mare piață de fildeș din lume. Potrivit unor estimări, 70% din comerțul global cu fildeș sfârșește în China.

China ia în considerare măsuri drastice pentru a împiedica obținerea independenței totale de către Taiwan, potrivit Reuters. Armata Chinei a devenit deranjată de ceea ce pare a fi o susținere a Taiwanului de către președintele-ales al SUA, Donald Trump. Prin urmare, armata analizează posibilitatea de a pune în aplicare măsuri drastice pentru a împiedica obținerea independenței de către Taiwan. Una dintre aceste măsuri ar fi organizarea unor manevre de război lângă insula autonomă, pe care China o consideră o provincie detașată. O altă măsură analizată de armată este implementarea unor măsuri economice pentru a distruge din această perspectivă Taiwanul. Sursele ce au făcut publice aceste informații nu au putut spune dacă s-a luat vreo decizie definitivă în ceea ce privește Taiwanul, dar au putut confirma faptul că acesta a fost unul dintre principalele subiecte discutate de Armata Populară de Eliberare a Chinei.

Despre PoliticALL

Vezi și

A fost 12 noiembrie în lume- La COP29, președintele Azerbaidjanului, Ilham Aliyev, a declarat că petrolul și gazele naturale sunt „un dar de la Dumnezeu” și a criticat „știrile false occidentale” despre emisiile țării, Guvernul slovac a propus o modificare a legislației referitoare la limbile oficiale ale statului, care ar restricționa utilizarea limbilor minorităților, inclusiv a limbii maghiare, în spațiile publice, Prim-ministrul Noii Zeelande, Christopher Luxon, a adresat în Parlament scuze oficiale, victimelor abuzurilor din instituțiile de protecție, după o anchetă care a dezvăluit unul dintre cele mai mari scandaluri de abuz din țară

La COP29, președintele Azerbaidjanului, Ilham Aliyev, a declarat că petrolul și gazele naturale sunt „un …