Material realizat de Diana Dumitrescu și Anastasia Tăbăcaru
Prim-ministrul Israelian, Benjamin Netanyahu, a declarat că va demara o ofensivă în Rafah, indiferent de rezultatul negocierilor cu Hamas, relatează AP News. Netanyahu a declarat că indiferent de rezultatul negocierilor cu Hamas, armata israeliană va pătrunde și va invada Rafah, un oraș din Fâșia Gaza. În orașul respectiv sunt adăpostiți sute de mii de palestinieni, care s-au refugiat în urma declanșării războiului în octombrie. Declarațiile lui Netanyahu au venit cu doar câteva ore înaintea sosirii Secretarului de Stat al Statelor Unite ale Americii, Antony Blinken, în Israel. Scopul vizitei lui Blinken este de a avansa discuțiile legate de un armistițiu între Israel și Hamas, acest armistițiu având drept obiectiv eliberarea ostaticilor, sprijinirea civililor și oprirea unei posibile ofensive în Rafah. Prim-ministrul Israelului a informat că “ideea că vom opri războiul înainte ca acesta să-și îndeplinească toate scopurile este de neconceput” și că “vom intra în Rafah și vom elimina batalioanele Hamasului, cu sau fără un acord de încetare a focului, pentru a obține victoria totală”. Oficialii Statelor Unite ale Americii, aliatul cheie al Israelului au declarat în repetate rânduri că se opun unei ofensive în Rafah în absența unui plan care sa permita evacuarea celor 1.5 milioane de palestinieni refugiați acolo.
Comisia Europeană a dat în judecată compania Meta într-un proces de dezinformare, informeaza Al Jazeera. Comisia Europeană a demarat un proces împotriva companiei Meta. Uniunea Europeană a anunțat că va desfășura o investigație legată de operatorul mai multor aplicații cum ar fi Facebook și Instagram deoarece instituțiile europene suspectează că Meta nu respectă regulile Uniunii legate de conținutul online. Bruxelles-ul și-a intensificat eforturile legate de eliminarea conținutului fals de pe rețelele de socializare în contextul apropierii alegerilor europene. Comisia a mai declarat că eforturile companiei Meta legate de moderarea conținutului sunt “insuficiente” și nu reușesc să elimine dezinformarea și campaniile false. Aceste acuzații sunt susținute printr-un act promulgat abia anul trecut, Actul Serviciilor Digitale, care solicită marilor companii de conținut online să ia toate măsurile necesare eliminării conținutului ilegal și periculos de pe platformele de socializare. Această mișcare vine în contextul în care există suspiciuni legate de faptul că state țări precum Rusia, China și Iranul ar fi potențiale surse de dezinformare legate de alegerile europene ce urmează să aibă loc.
Un fost comandant din cadrul Statului Islamic a fost ucis de către forțele armate din Mali, conform The Guardian. Comandantul de batalion din cadrul grupării ISGS, Abu Huzeifa, a fost ucis de către trupele din Mali, acesta fiind responsabil pentru uciderea mai multor militari americani în Niger. Huzeifa era comandantul în cadrul grupării denumite Statul Islamic al Marii Sahare, iar departamentul de stat anunțase o recompensă de până la 5 milioane de dolari pentru informații legate de acesta. Huzeifa este suspectat că a ajutat la organizarea unei operațiuni militare în anul 2017 asupra forțelor Statelor Unite ale Americii și cele ale Nigerului, atac care s-a soldat cu moartea a 4 militari americani și 4 militari nigerieni. În urma acestui atac, SUA a început să se retragă din parteneriatele cu Mali și Niger. Mali a avut parte de două lovituri de stat din anul 2020 până în prezent și trece printr-un val de instabilitate politică determinat de prezența grupărilor Al-Qaida și ISIS din regiune.
Marea Britanie a sancționat mai mulți parlamentari din Uganda sub acuzația de corupție, informează Deutsche Welle. Marea Britanie a impus sancțiuni asupra a trei parlamentari din Uganda, una dintre acestea fiind purtătorul de cuvânt al Parlamentului, Anita Among, iar ceilalți doi fiind doi foști miniștri din regiunea Karamoja, Mary Kitutu și Agnes Nandutu. Kitutu și Nandutu sunt acuzate de furtul a mii de plăci de metal din cadrul unui program finanțat de guvern care avea drept scop construirea de case pentru comunitățile defavorizate din regiune. Plăcile de metal au fost trimise către parlamentari și pentru familiile acestora. Ministrul de Externe adjunct al Marii Britanii, Andrew Mitchell, a declarat că “Marea Britanie trimite un mesaj clar către cei care cred că a beneficia de pe urma celorlalți este acceptabil. Corupția are consecințele ei și vei fi tras la răspundere”. Marea Britanie a sancționat 42 de persoane și entități în cadrul programului Anti-Corupție Globală, fondat în anul 2021. Alte persoane sau entități care au fost sancționate provin din țări precum Rusia, Sudanul de Sud sau Venezuela.
Mai mulți spanioli au fost arestați pentru săvârșirea unor infracțiuni asupra utilizatorilor aplicației WhatsApp, relatează BBC News. Peste 100 de oameni au fost arestați în Spania, fiind acuzați că au furat mii de euro de la utilizatorii WhatsApp. Aceștia își puneau planul în aplicarea, pretinzând că sunt niște rude ale victimelor, care se aflau în dificultate. Oficialii autorităților locale au declarat că infractorii fac parte dintr-un grup criminal și că au adunat în jur de un milion de euro de la victime. Mai mult, publicația ”El Pais” a afirmat că arestările au avut loc între lunile februarie și aprilie, infractorii fiind acuzați de fraudă și de spălare de bani. Oficialii uneia dintre forțele naționale de poliție din Spania, Guardia Civil, au declarat că transferurile induse de la victime au arătat sume exorbitante, între 800 și 55.000 de euro (683-47.000 de lire sterline).
Departamentul american de Justiție a propus trecerea consumului marijuana într-o categorie infracțională mai puțin gravă, informează Reuters. Membrii Departamentului de Justiție al SUA, care supraveghează Agenția Federală Anti-drog (Drug Enforcement Administration), au hotărât să reducă sancțiunile implicite infracțiunii de consum al marijuanei. Mai mult, aceștia au recomandat clasificarea canabisului ca un drog de clasa a treia, cu un potențial moderat până la scăzut de dependență fizică și psihologică. O dată cu publicarea acestei decizii, vânzările companiilor, care furnizează acest tip de drog, precum Tilray(TLRY.O), Trulieve Cannabis Corp(TRUL,CD) sau Green thumb Industries(GTIL.CD), au crescut semnificativ, cu peste 20%. Un expert în domeniu a declarat că propunerea oficialilor departamentului de justiție al SUA va urma să fie trimisă către Biroul de Management și Buget al Casei Albe cu scopul de a fi revizuită și pentru a finaliza procesul de elaborare a legilor.
Membrii consiliului de tranziție din Haiti au numit un nou șef de stat, conform EuroNews. Oficialii consiliului de tranziție al Haitiului, care conduc națiunea din Caraibe după demisia liderului lor pe fondul unor violențe între bande, l-au ales drept conducător pe politicianul Edgard Leblanc Fils. Anunțul instituirii lui Leblanc Fils ca lider al corpului de conducere format din nouă membri a avut loc în timpul unei ceremonii, în capitala Port-au-Prince. Mai mult, noul premier, Edgard Leblanc Fils, care a fost președintele Senatului, are ca scop restabilirea unei ordini aparente în stat. Formarea organismului, ai cărui membri au fost selectați în spectrul politic al Haitiului, a avut loc numai după câteva săptămâni de întârziere din cauza certurilor politice. Mai mult, noul consiliu a ajuns la putere numai după ce Ariel Henry,fostul premier, și-a prezentat demisia oficială.
Regele Charles a revenit la îndatoririle regale, după ce a vizitat un centru special de tratare a cancerului, prezintă CNN News. Monarhul a luat hotărârea de a se întoarce la îndatoririle regale, după ce medicii i-au confirmat progresul cu privire la boala de care suferă. Însoțit de regina Camilla, monarhul a vizitat un centru de tratament al cancerului din Londra, subliniind importanța diagnosticării timpurii și evidențiind cercetarea inovatoare. Deschiderea sa despre sănătate contrastează cu normele regale anterioare, reflectând angajamentul său de a spori conștientizarea. Revenirea sa la atribuțiile regale a fost marcată de vizita lui la University College Hospital Macmillan Cancer Center, unde și-a concentrat atenția către cercetările inovatoare care au avut loc acolo. Mai mult, regele s-a arătat interesat și fascinat de informațiile prezentate de-a lungul turului unității medicale, punând întrebări frecvent și făcând comentarii despre importanța diagnosticului unei boli.