Home / A fost azi în lume / 2021 / A fost 30 aprilie în lume – Papa Francisc elimină privilegiile legale ale clerului catolic, tragedie soldată cu zeci de morți la un festival religios în Israel, iar compania Apple este acuzată de încălcarea legislației europene
Credit foto: MARC ISRAEL SELLEM/THE JERUSALEM POST

A fost 30 aprilie în lume – Papa Francisc elimină privilegiile legale ale clerului catolic, tragedie soldată cu zeci de morți la un festival religios în Israel, iar compania Apple este acuzată de încălcarea legislației europene

Material realizat de Andrei Popa și Andreea Ianoșiu

Papa Francisc a eliminat privilegiile legale ale cardinalilor și episcopilor din Vatican, relatează Reuters. Papa Francisc a semnat un decret prin care cardinalii și episcopii din Vatican nu vor mai fi judecați penal de Curtea de Casație, un corp judecătoresc format din Înalții Prelați, ci de același tribunal care se ocupă de cazurile de criminalitate de pe teritoriul Vaticanului. În trecutul recent au existat cazuri în care cetățeni ai Vaticanului au fost suspectați penal și judecați într-un tribunal obișnuit, iar cardinalii care au fost implicați în aceleași cazuri au primit un tratament special, fiind judecați de Curtea de Casație. Papa Francisc a declarat că în Vatican, un oraș stat suveran, legea trebuie aplicată fără privilegii care au fost create cu mult timp în urmă, iar în prezent nu mai sunt relevante. Analiștii sunt de părere că schimbările se vor aplica cel mai des în cazurile de fraudă. Chiar dacă episcopii și cardinalii vor fi judecați într-un tribunal obișnuit, nicio anchetă nu poate să fie începută fără aprobarea Papei.

Rusia a blocat accesul a 8 oficiali ai Uniunii Europene ca răspuns la restricțiile impuse asupra Moscovei, informează Al Jazeera. Ministrul de Externe al Rusiei a declarat că opt oficiali ai Uniunii Europene vor avea accesul interzis pe teritoriul statului ca răspuns la sancțiunile injuste din ultima perioadă. Acesta a mai declarat că printre cei 8 se numără Vera Jourova, vicepreședintele Comisiei Europene, David Sassoli, președintele Parlamentului European și Jacques Maire, membru al delegației diplomatice franceze din cadrul Parlamentului European. Ministrul a denunțat Uniunea Europeană că nu acceptă invitațiile Rusiei la un dialog profesional înspre a rezolva problemele de politică externă. David Sassoli, președintele Parlamentului European, a declarat că aceste restricții nu vor opri Uniunea Europeană să apere drepturile, libertatea și democrația acolo unde sunt încălcate

Poliția turcă și-a instruit ofițerii să prevină încercările de filmare sau fotografiere a trupelor de către civili în timpul executării misiunilor, conform Reuters. Poliția din Turcia și-a instruit ofițerii să prevină orice încercare de fotografiere sau filmare a trupelor cu smartphone-urile de către cetățeni în timpul executării misiunilor de stabilire a siguranței. Criticii mișcării au declarat că decizia poliției este una injustă, iar încercările de a identifica încălcarea drepturilor și a libertăților cetățenilor vor fi mult mai dificile. Informația, raportată de website-ul OdaTV, menționa faptul că ofițerii nu trebuie să permită înregistrările video sau audio ale cetățenilor în timpul executării misiunilor întrucât încalcă dreptul la proprietatea privată a polițiștilor. Avocatul Mehmet Durakoglu, președintele Baroului din Istanbul, a declarat că o astfel de decizie trebuie votată de Parlament, și nu eliberată printr-un edict al poliției. Poliția turcă nu a confirmat conținutul raportului.

Explozia provocată de o bombă amplasată într-o mașină în Afganistan a ucis 27 de persoane, informează Reuters. O bombă amplasată într-o mașină a fost detonată în regiunea estică a Afganistanului ucigând 27 de persoane, alte zeci fiind rănite. Purtătorul de cuvânt al Guvernului regiunii Logar a declarat că mașina care conținea o bombă a fost detonată în orașul Pul-e Alam lângă casa unui fost președinte al consiliului provincial. Imobilul opera ca și casă de oaspeți, iar în momentul exploziei invitații se pregăteau să încheie postul din perioada Ramadanului și să participe la bufet. Hasibullah Stanekzai, președintele consiliului provincial, a declarat că printre victime se aflau și membri ai miliției pro-guvernamentale care așteptau un transport aerian înspre un alt district. Autoritățile au declarat că încă nu se știe cu exactitate identitatea persoanei care a stat în spatele exploziei. 

Cel puțin 45 de persoane și-au piertdut viața, iar alte circa 150 au fost rănite în urma unei ambuscade din timpul unui festival religios, în Israel, în noaptea de joi spre vineri, relatează BBC. Festivalul Lag B’Omer a fost totodată și cel mai mare eveniment public organizat de la începutul pandemiei, desfășurându-se în Meron, în memoria rabinului Shimon Bar Yochai, cel care a scris Zoharul (cartea mistică ebraică despre Tora – n.r.). Prim ministrul israelian Benjamin Netanyahu a promis că va iniția o anchetă pentru a se asigura că o astfel de tragedie nu se va mai întâmpla vreodată. Dezastrul s-a întâmplat când, de-a lungul unui pasaj mărginit de scări, oamenii au început să cadă, mulți fiind prinși în ambuscada care s-a creat și călcați în picioare. Șeful poliției regionale, Shimon Lavi, a spus că își asumă întreaga responsabilitate pentru cele întâmplate.

Germania a hotărât să înapoieze Nigeriei artefactele prețioase care au fost furate în timpul colonizării, relatează BBC.  Trupele britanice au furat în acea perioadă, în 1897, mii de opere cunoscute sub numele de ”Bronzurile din Benin”, care decorau palatul regal al Regatului Benin, din Nigeria de astăzi. Bronzurile au sfârșit a fi depozitate în muzee private europene. Muzeul Etnologic din Berlin deține peste 500 artefacte provenind din Regatul Benin, cele mai multe dintre ele fiind bronzuri. Sute de piese sunt încă deținute de Muzeul Britanic și de câteva muzee din Statele Unite ale Americii. Istoricii susțin că orașul Benin, cunoscut mai întâi ca Edo, era înconjurat de pereți din pământ despre care se spunea că ar fi avut o lungime superioară față de Marele Zid Chinezesc. 

Uniunea Europeană condamnă reacțiile Rusiei împotriva oficialilor europeni, potrivit The Guardian. Guvernul de la Moscova susține că măsurile punitive îndreptate spre oficialii europeni reprezintă rezultatul sancțiunilor impuse Rusiei în martie. Ursula von der Leyen, Charles Michel și David Sassoli, președinții, în ordine, ai Comisiei Europene, Consiliului UE și Parlamentului European, numesc măsurile inițiate de Rusia fără justificare și neîntemeiate. Relațiile dintre Rusia și Uniunea Europeană s-au deteriorat și mai mult în ultimele luni, pe fondul întemnițării activistului rus Alexei Navalnîi, iar acum UE este de așteptat să reacționeze pe măsură ca răspuns al ultimelor acțiuni ale Moscovei.

Statele Unite ale Americii va restricționa accesul călătorilor proveniți din India începând din data de 4 mai, relatează Al Jazeera. Purtătorul de cuvânt al Casei Albe, Jen Psaki, a declarat că administrația prezidențială a decis să restricționarea călătorilor proveniți din India în urma creșterii devastatoare a numărului de infectări cu virusul Sars Cov 2, dar și a apariției unor noi versiuni periculoase ale coronavirusului. Psaki a mai declarat că decizia a fost luată la cererea  Centrului de Control și Prevenție a Epidemiilor din SUA. Cetățenii non americani care au călătorit în India în ultimele 14 zile nu vor fi acceptați în SUA la punctele de control vamal. Excepție vor avea cetățenii americani, membrii de familie, dar și cetățeni ai altor state în urma îndeplinirii unor condiții date. 

Compania Apple a fost acuzată pentru încălcarea legislației europene, relatează The Guardian. Legislația europeană prevede criterii fixe cu privire la taxe și proceduri pe produse. Astfel, Apple a fost acuzat de neconformare la aceste prevederi ca rezultat al impunerii de taxe ridicate și reguli considerate nedrepte față de consumatori. S-a constatat că, procentual, clienții au fost nevoiți să plătească cu 30% mai mult. Comisarul european pentru competiție, Margrethe Vestager, precizează că Apple a abuzat de poziția sa dominantă pe piața muzicii și că nu este cinstit ca dezvoltatorii să fie nevoiți să plătească un procent atât de ridicat pentru a-și putea vinde aplicațiile.

Despre PoliticALL

Vezi și

A fost 17 decembrie în lume – Generalul-locotenent Igor Kirillov a fost ucis într-o explozie declanșată de un dispozitiv amplasat pe un scuter electric în fața unei clădiri de apartamente, Membri Senatului Filipinez au ratificat un nou pact de apărare cu Japonia, Autoritățile din Marea Britanie și Danemarca au promis „perturbarea și descurajarea” flotei de umbră rusești

Material realizat de Luca Coșa și Miruna Constantinescu Președintele francez Emmanuel Macron a pus presiune …