Home / A fost azi în lume / A fost 3 septembrie în lume- Statele Unite ale Americii au emis un mandat de arestare pentru mai mulți lideri ai grupării Hamas, Liderul opoziției din Uganda a fost împușcat în picior în urma unei altercații cu forțele de ordine, Oficialii mongolezi au declarat că nu se află în poziția de a executa mandatul internațional de arestare asupra președintelui Rusiei, Vladimir Putin
Sursă foto: Politico

A fost 3 septembrie în lume- Statele Unite ale Americii au emis un mandat de arestare pentru mai mulți lideri ai grupării Hamas, Liderul opoziției din Uganda a fost împușcat în picior în urma unei altercații cu forțele de ordine, Oficialii mongolezi au declarat că nu se află în poziția de a executa mandatul internațional de arestare asupra președintelui Rusiei, Vladimir Putin

Material realizat de Diana Dumitrescu

Prim-ministrul Israelului, Benjamin Netanyahu, a declarat că nu va semna un acord de încetare a focului până nu va avea controlul asupra coridorului Philadelphi, relatează AP News. Declarația a venit în contextul amplelor proteste ce au avut loc pe tot teritoriul Israelului, oamenii dorind să se semneze un acord de încetare a focului cât mai curând. La proteste au participat sute de mii de oameni și acestea au izbucnit în urma descoperirii a 6 ostatici israelieni morți. În declarația sa, Netanyahu a anunțat că va continua să insiste asupra dorinței sale ca Israelul să controleze permanent coridorul Philadelphi și asupra micșorării graniței Fâșiei Gaza cu Egiptul, pe unde se speculează că Hamas face rost de arme. Acesta a mai adăugat că preluarea controlului asupra coridorului este vitală deoarece ar însemna ca Hamas să nu mai poată accesa tunelurile. Ca un răspuns la problema ostaticilor, Netanyahu a declarat: „Nimeni nu este mai dedicat eliberării de ostatici decât mine…Nimeni nu-mi va oferi lecții în acest domeniu”.

 

Statele Unite ale Americii au emis un mandat de arestare pentru mai mulți lideri ai grupării Hamas, conform BBC. Statele Unite au emis un mandat de arestare pentru Yahya Sinwar și alți 5 membri ai grupării Hamas pentru atacurile de pe 7 octombrie. Departamentul de justiție a detaliat că membrii grupării sunt acuzați de uciderea cetățenilor americani, conspirație de finanțare a mișcărilor teroriste și folosirea de arme de distrugere în masă. Acuzațiile fac referire și la atacurile anterioare realizate de Hamas, dar și la ofensiva lansată asupra sudului Israelului pe data de 7 octombrie. Este prima dată de la începerea războiului când Statele Unite emit un mandat de arestare pentru membrii Hamas. Conform rapoartelor, trei dintre cei acuzați sunt decedați, iar Sinwar se ascunde în tunelurile din Gaza.

 

O încercare de evadare dintr-o închisoare din Republica Democrată Congo s-a soldat cu moartea a 129 de persoane, informează Deutsche Welle. Evenimentul a avut loc la închisoarea principală din Republica Democrată Congo, penitenciarul central Makala. Conform Ministrului de Interne, Shabani Lukoo, 24 de deținuți au fost uciși din cauza focurilor de avertisment ale gardienilor. Restul de persoane au decedat în urma îmbulzelii cauzate de agitația de a părăsi penitenciarul. Pe lângă focuri de armă și aglomerație, un incendiu a izbucnit în clădirea administrativă a închisorii, în depozitele de hrană și în spital. Autoritățile au declarat că totul se află sub control și niciun deținut nu a reușit să evadeze, iar cei care au încercat au fost uciși. Închisoarea are o capacitate de 1500 de persoane, însă aceasta adăpostește peste 12.000 de deținuți.

 

Liderul opoziției din Uganda a fost împușcat în picior în urma unei altercații cu forțele de ordine, conform The Guardian. Liderul opoziției din Uganda, Bobi Wine a fost împușcat în picior în urma unei altercații cu forțele de ordine în apropierea capitalei Kampala. Partidul său, Platforma Unității Naționale, deține cele mai multe scaune dintre toate partidele de opoziție în parlament. Partidul său a declarat pe platforma X că a avut loc „un atentat asupra vieții” lui Bobi Wine, al cărui nume real este Kyagulanyi Ssentamu. Wine a candidat la alegerile prezidențiale din 2021, unde a pierdut, acesta susținând că alegerile au fost furate. Acesta este popular printre tinerii din Uganda.

 

Oficialii mongolezi au declarat că nu se află în poziția de a executa mandatul internațional de arestare asupra președintelui Rusiei, Vladimir Putin, informează Politico. Guvernul mongolez a declarat că nu a reușit să execute mandatul internațional de arestare asupra președintelui Vladimir Putin în contextul vizitei sale în Mongolia. Purtătorul de cuvânt al guvernului din Mongolia a declarat că statul se află într-o poziție de dependență energetică în relația sa cu Rusia. „Mongolia importă 95% din produsele petroliere și peste 20% din electricitate de la vecinul nostru, care a suferit de întreruperi din cauza motivelor tehnice. Aceste importuri sunt vitale pentru a asigura existența noastră și a populației noastre”. De asemenea, Mongolia a menținut întotdeauna o politică de neutralitate în ceea ce privește conflictele internaționale.

Despre PoliticALL

Vezi și

A fost 17 decembrie în lume – Generalul-locotenent Igor Kirillov a fost ucis într-o explozie declanșată de un dispozitiv amplasat pe un scuter electric în fața unei clădiri de apartamente, Membri Senatului Filipinez au ratificat un nou pact de apărare cu Japonia, Autoritățile din Marea Britanie și Danemarca au promis „perturbarea și descurajarea” flotei de umbră rusești

Material realizat de Luca Coșa și Miruna Constantinescu Președintele francez Emmanuel Macron a pus presiune …