Home / A fost azi în lume / 2023 / A fost 3 octombrie în lume – Autoritățile americane au catalogat corupția din Ucraina drept o problemă îngrijorătoare, Papa Francis a declarat că ar putea exista soluții pentru binecuvântarea căsătoriilor între persoane de același sex, Oficialii NATO și din Regatul Unit au avertizat că aliații din Vest au resurse de muniție limitate
Sursă foto: AP Photo/Andrew Harnik via Le Monde

A fost 3 octombrie în lume – Autoritățile americane au catalogat corupția din Ucraina drept o problemă îngrijorătoare, Papa Francis a declarat că ar putea exista soluții pentru binecuvântarea căsătoriilor între persoane de același sex, Oficialii NATO și din Regatul Unit au avertizat că aliații din Vest au resurse de muniție limitate

Material realizat de Robert Ionuț Olteanu și Diana-Alexandra Dumitrescu

Papa Francis a declarat într-o scrisoare că ar putea exista soluții pentru binecuvântarea căsătoriilor între persoane de același sex, notează Associated Press. Oficialii de la Vatican au publicat scrisoarea răspuns trimisă către cinci cardinali conservatori care au cerut papei să afirme poziția Bisericii în legătură cu „homosexualii, hirotonirea femeilor, autoritatea papei și alte aspecte”. În răspunsul său, Papa Francis a adăugat: „căsătoria este uniunea între un bărbat și o femeie”. Totuși, acesta a punctat că „preoții nu sunt judecători”, iar problema căsătoriilor între persoane de același sex rămâne încă sub dezbatere. Statutul persoanele LGBTQ+ în Biserica Catolică va fi dezbătut, printre alte subiecte, zilele următoare în cadrul adunării sinodului.

Autoritățile americane au catalogat corupția din Ucraina drept o problemă îngrijorătoare care poate duce la abandonul aliaților occidentali, conform Politico. Reporterii Politico au informat despre o scurgere de informații referitoare la un document care prezintă strategia largă a administrației președintelui Joe Biden, în legătură cu războiul din Ucraina. În comparație cu documentele oficiale, varianta confidențială accentuează rolul negativ pe care corupția sistemică din Ucraina afectează încrederea partenerilor vestici. Oficiali americani au declarat că viitorul ajutor financiar pentru Ucraina ar putea fi condiționat pe baza îndeplinirii anumitor reforme care să combată corupția, printre care “deoligarhizarea” sau producția de arme la nivel național. De asemenea, strategia americană cuprinde încurajarea limbii engleze și refacerea prezenței diplomatice în Ucraina.

Reprezentanții Consiliul de Securitate al Organizației Națiunilor Unite au aprobat misiunea de securitate în Haiti împotriva violenței bandelor locale, informează Reuters. Oficialii din Haiti au cerut ajutor pentru a lupta împotriva bandelor care au acaparat capitala Port-au-Prince în urmă cu an. Răspunsul Consiliului de Securitate a fost amânat din cauza greutății de a găsi o țară care să conducă misiunea de securitate. Astfel, oficialii din Kenya au oferit sprijin de 1000 de polițiști pentru misiune, la care se adaugă ajutor din partea guvernelor din Jamaica, Bahamas și Antigua & Barbuda. Guvernul american a anunțat că va oferi sprijin în valoare de 100 de milioane de dolari. Deși misiunea a fost aprobată de Consiliul de Securitate, aceasta nu este o operațiune desfășurată sub egida Națiunilor Unite.

Cel puțin 29 de soldați ai armatei din Niger au decedat în urma unui atac jihadist în apropierea graniței cu Mali, notează BBC. Ministrul apărării din Niger a declarat că armata a ucis în contraofensivă câteva zeci de teroriști. Atacul a avut loc în timpul unei operațiuni militare de  neutralizare a amenințării constituite de grupările al-Qaeda și ISIS. Luna trecută au fost înregistrate alte 17 victime în urma unui atac jihadist similar în apropiere de granița cu Burkina Faso. Atacurile recente sunt conectate de vidul de securitate al armatei, după ce numeroși soldați au fost chemați în capitala Niamey pentru a proteja liderii militari ai loviturii de stat. Armata din Niger a anunțat o perioadă de trei zile de doliu pentru comemorarea victimelor.

Prim-ministrul Portugaliei, Antonio Costa, a declarat că guvernul va elimina scutirile fiscale pentru rezidenții străini, relatează The Guardian. Legea prevede că cetățenii străini care petrec cel puțin 183 de zile pe an în Portugalia beneficiază de o impozitare specială de 20% din veniturile obținute local, precum și o scutire de impozitare pentru veniturile obținute din străinătate. Scutirile fiscale au generat o inflație mare în piața imobiliară, iar prețul caselor a crescut cu 137% față de aceeași perioadă din 2015. Astfel, mii de oameni au protestat pe străzile din Lisabona împotriva creșterii chiriilor și a prețurilor locuințelor, amplificate și de turismul record. În semn de răspuns, guvernul a anunțat, pe lângă eliminarea scutirilor fiscale, restricții ale chiriilor în Airbnb pe termen scurt și modificări ale schemei de acordare de viză.

Oficialii de la Kiev au anunțat că s-a ajuns la un acord între Ucraina, Polonia și Lituania pentru a accelera exporturile de grâne, relatează AP News. Cele trei țări au ajuns la un acord privind problema exporturilor de grâne. Planul aprobat de Ucraina, Polonia și Lituania are drept scop accelerarea procesului de exportare a grânelor pe teritoriul Poloniei, acesta devenind mai eficient. Ministerul Agriculturii din Ucraina a declarat că acest acord prevede eliminarea inspecțiilor de la granița dintre Ucraina și Polonia. Inspecțiile vor fi realizate într-un port de la Marea Baltică de pe teritoriul Lituaniei. Această decizie vine în contextul în care au existat tensiuni între Ucraina și Polonia referitor la exportul grânelor ucrainene pe teritoriul polonez. Polonia, Ungaria și Slovacia au interzis importul de grâne din Ucraina în urmă cu câteva săptămâni, iar statul cu capitala la Kiev a depus o plângere la Organizația Mondială a Comerțului. 

O invazie de ploșnițe a afectat mai mulți cetățeni din capitala Franței, Paris, informează BBC. Insectele au fost observate și în alte orașe din Franța. Specialiștii au observat că valul de invazii de ploșnițe crește de la an la an. Un entomologist care lucrează într-un spital din Franța a declarat că „în fiecare perioadă de sfârșit de vară observăm o creștere în numărul de ploșnițe”. De asemenea, acesta a mai afirmat și că „motivul pentru care acest lucru se întâmplă este acela că oamenii se mută dintr-un loc în altul în iulie și august și aduc insectele în valiza lor”. Sunt inspectate mai multe declarații ale cetățenilor care susțin că au fost mușcați de aceste insecte la cinema sau în metrou. Atât Primăria orașului Paris, cât și administrația președintelui Macron încearcă să găsească măsuri pentru combaterea invaziei în vederea protejării imaginii orașului, care urmează să găduiască Jocurile Olimpice în 2024. 

Un oficial din Chegutu, Zimbabwe, a declarat că vor fi continuate căutările minerilor rămași blocați sub pietre în urma prăbușirii unei mine de aur, conform CNN.  Echipele de salvatori din Zimbabwe continuă căutările minerilor ce lucrau ilegal într-o mină de aur care s-a prăbușit vineri. Se presupune că în mină se aflau în jur de 42 de astfel de muncitori. 21 dintre aceștia au fost salvați, iar 10 persoane au fost declarate decedate. Vice Președintele statului Zimbabwe, Constantino Chiwenga, a anunțat că se preconizează ca până la 13 persoane să fi decedat în urma accidentului. De asemenea, acesta a mai declarat că Guvernul va suporta cheltuielile pentru înmormântarea acestora. Conform unui raport oficial, minerii au coborât la o adâncime de 150 de metri, folosind căi de acces neconforme. Mineritul ilegal este un fenomen comun în Zimbabwe, care are o resursă bogată de aur și diamante.

Autoritățile din Serbia au anunțat că persoana din spatele violențelor din Kosovo a fost pusă sub arest, relatează AP News. Poliția din Serbia a arestat presupusul organizator al schimbului de focuri dintre un grup de sârbi și poliția din Kosovo, în urma căruia patru persoane au decedat. Oficialii din forțelor de ordine au mai declarat că au percheziționat și apartamentul și alte proprietăți ce aparțin presupusului vinovat, pe nume Milan Radoicic. Acesta a rămas în arestul poliției pentru 48 de ore și a fost interogat sub acuzația de conspirație criminală, posesie de arme și explozive ilegale și acte grave împotriva siguranței publice. Această acțiune vine în urma violențelor din nordul Kosovoului de pe 24 septembrie în cadrul cărora 30 de bărbați de origine sârbă au participat la un schimb de focuri cu poliția din Kosovo.

Oficialii din cadrul NATO și din Regatul Unit au avertizat că aliații din Vest au resurse de muniție limitate, informează BBC. În cadrul Forumului de Securitate de la Varșovia, statele membre NATO au discutat și despre resursele de muniție care încep să scadă, acestea fiind oferite Ucrainei pentru a o sprijini în războiul împotriva Rusiei. Un Înalt Oficial Militar din cadrul NATO, Rob Bauer, a declarat în cadrul Forumului că „fundul butoiului este acum vizibil”. Acesta a mai informat că guvernele statelor aliate și producătorii de muniție militară trebuie să accelereze producția pentru a face față conflictelor militare. De asemenea, amiralul a mai constatat că țările NATO care nu au modernizat sistemul național de apărare trimit ajutoare dintr-un număr deja limitat. Ministrul Apărării din Regatul Unit a făcut apel la toate țările aliate să aloce 2% din PIB pentru securitatea națională, această cifră fiind cea recomandată de specialiștii NATO.

Despre PoliticALL

Vezi și

Au fost 16 și 17 noiembrie în lume – Joe Biden a aprobat utilizarea de către armata ucraineană a rachetelor americane ATACMS, Finlanda găzduiește primul exercițiu major de artilerie al NATO de la aderarea sa la alianță, În regiunea separatistă Abhazia protestatarii au continuat să ocupe clădirea parlamentului

Material realizat de Andrei Rus și Irina Dudu Președintele Statelor Unite ale Americii, Joe Biden, …