Home / A fost azi în lume / 2021 / A fost 3 martie în lume – Partidul premierului maghiar Viktor Orban, Fidesz, părăsește familia popularilor europeni, autoritățile din SUA se pregătesc împotriva unei noi conspirații care privește asaltarea Capitoliului, iar reunirea fetelor răpite din Nigeria cu părinții lor s-a transformat într-un protest violent împotriva autorităților
Sursa foto: Parlamentul European

A fost 3 martie în lume – Partidul premierului maghiar Viktor Orban, Fidesz, părăsește familia popularilor europeni, autoritățile din SUA se pregătesc împotriva unei noi conspirații care privește asaltarea Capitoliului, iar reunirea fetelor răpite din Nigeria cu părinții lor s-a transformat într-un protest violent împotriva autorităților

Material realizat de Andrei Popa și Anca-Maria Barbu

Interpolul a descoperit 400 de flacoane de vaccinuri false anti-Covid-19 într-un depozit din Africa de Sud, conform Al Jazeera.  Agenția internațională de poliție a declarat faptul că 400 de flacoane de vaccin anti covid-19, echivalentul a 2400 de doze, au fost descoperite ca fiind falsuri, în apropierea orașului Johannesburg.  Flacoanele au fost descoperite într-un depozit din Germiston, Africa de Sud, unde în trecut s-au mai descoperit măști false de protecție. În urma percheziției, autoritățile au arestat trei chinezi și un cetățean zambian. Brigadierul Vish Naidoo, purtătorul de cuvânt al poliției din Africa de Sud, a declarat că parteneriatul cu țările membre Interpol s-a dovedit foarte eficient în descoperirea rețelelor străine de contrabandă a vaccinurilor în Africa de Sud.

Uniunea Europeană a promis să acționeze legal împotriva deciziei Regatului Unit de a extinde unilateral perioada până la începerea verificărilor importurilor de alimente în Irlanda de Nord, relatează Reuters. Regatul Unit a decis în mod unilateral să extindă perioada până când vor începe verificările asupra importurilor de alimente în Irlanda de Nord, însă Uniunea Europeană declară că Londra încalcă acordul de retragere dintre Regatul Unit și UE. Guvernul britanic a decis ca importurile de produse agricole și alimentare să fie verificate după 1 octombrie, argumentând că hotărârea este necesară pentru stabilizarea fluxului de produse indispensabile regiunii Irlandei de Nord. Comisia Europeană a declarat că va răspunde în conformitate cu aparatul legal stabilit de acordul de retragere și de acordul pentru comerț și cooperare.

Autoritățile federale din Statele Unite ale Americii, în parteneriat cu forțele de ordine ale Capitoliului, au descoperit informații în legătură cu o posibilă invazie a Capitoliului planificată în 4 martie, declară Al Jazeera. Autoritățile federale din SUA, împreună cu forțele de ordine ale Capitoliului, au crescut nivelul de securitate al sediului Congresului Statelor Unite ale Americii în urma descoperirii unor informații în legătură cu planul unui grup militant care-și propune să invadeze Capitoliul în 4 martie. Forțele de ordine au asigurat că membrii Congresului sunt în afara oricărui pericol, iar complexul Capitoliului are un grad înalt de protecție care va opri orice încercare de invazie. Camera Reprezentanților (House of representatives) a suspendat toate activitățile din 4 martie înspre pentru a evita orice posibilă amenințare la siguranța membrilor adunării legislative din SUA. 

Cel puțin 18 protestatari care militau împotriva loviturii de stat din 1 februarie au fost uciși de către forțele de ordine ale Myanmarului, declară Reuters. Forțele de ordine ale Myanmarului au deschis focul asupra demonstranților care protestau împotriva loviturii de stat din 1 februarie, ucigând 18 persoane. Martorii au declarat că în mai multe orașe ale Myanmarului forțele de ordine au deschis focul asupra protestatarilor fără prea multe avertizări, fiind determinate să oprească și să disperseze mișcările acestora. Consiliul militar de la conducerea Myanmarului nu a declarat nimic și au evitat orice contact al jurnaliștilor în legătură cu decizia de deschidere a focului asupra protestatarilor.  

Evenimentul reuniunii dintre cele aproape 300 de fete răpite de la o școală din Nigeria, eliberate recent de agresori, și părinții acestora, a fost marcat de proteste soldate cu ciocniri și uzul gazelor lacrimogene, relatează Reuters. Cele 279 de eleve care au fost răpite în urma atacului asupra unei școli din regiunea de nord vest a Nigeriei au fost reunite cu familiile lor, în cadrul unui eveniment care a dorit să marcheze fericita întâmplare. Însă, după 40 de minute de la reuniune, în timpul susținerii unor discursuri ale reprezentanților guvernului nigerian, părinții au început să protesteze și să-și retragă copii de la evenimentul oficial. Reprezentanții guvernului au fost escortați de pe scenă, iar forțele de ordine au folosit gaze lacrimogene și gloanțe de cauciuc împotriva manifestanților. Protestatarii au răspuns la focurile forțelor de ordine cu pietre și scandări împotriva oficialilor guvernului nigerian.

Partidul premierului maghiar Viktor Orbán, Fidesz, s-a retras din familia parlamentară a Partidului Popular European (PPE), după ce aceștia și-au modificat regulamentele interioare în vederea excluderii ulterioare a membrilor Fidesz, relatează Politico. Europarlamentarii din Fidesz și-au exprimat dorința de a demisiona prin scrisoarea premierului Viktor Orbán, adresată liderului PPE Manfred Weber, în urma votului din cadrul familiei parlamentare europene care viza ajustarea regulamentului pentru facilitarea excluderii anumitor grupări naționale din PPE, decis cu 148 de voturi pentru și 28 împotrivă. În scrisoarea adresată lui Manfred Weber, Orbán a descris votul din cadrul PPE drept ,,o mișcare ostilă care vizează Fidesz și electoratul nostru”. În urmă părăsirii grupării parlamentare de orientare de centru-dreapta, analiștii se așteaptă ca Fidesz să adere la Partidul European al Reformiștilor și Conservatorilor din cadrul Parlamentului European, de orientare eurosceptică, din care face parte și partidul de la guvernare din Polonia, Lege și Justiție, cunoscut aliat al lui Orbán.

Curtea Penală Internațională a deschis investigații privind ,,crime de război’’ în Fâșia Gaza, Cisiordania și Ierusalimul de Est, urmând să analizeze evenimentele care au avut loc din iunie 2014 până în prezent, raportează BBC. Decizia procurorului șef al Curții Penale Internaționale, Fatou Bensouda, de a deschide investigația vine după ce Curtea de la Haga a decis că își poate exercita jurisdicția în teritoriile ocupate de Israel, decizie criticată atât de Israel, cât și de Statele Unite ale Americii. Motivarea jurisdicției Curții Penale Internaționale se bazează pe Statutul de la Roma, care, deși nu a fost ratificat niciodată de Israel, a înregistrat aderarea Palestinei, după aprobarea ONU în 2015. Premierul israelian Benjamin Netanyahu a declarat că decizia Curții reprezintă ,,esența antisemitismului”, în timp ce purtătorul de cuvânt al Departamentului de Stat al SUA și-a exprimat dezamăgirea cu privire la aceasta: ,,Ne opunem și suntem dezamăgiți de decizia Curții Penale Internaționale de a iniția o investigație în chestiunea palestiniană. […] Ne menținem angajamentul față de securitatea Israelului, prin exprimarea opoziției cu privire la acțiunile care îi vizează în mod nedrept.”

Statele Unite ale Americii exercită presiuni asupra guvernului etiopian de a înceta operațiunile din regiunea Tigray, citând ,,informații credibile cu privire la atrocități și încălcări ale drepturilor omului”, raportează Reuters.  Într-o declarație a Departamentului de Stat, purtătorul de cuvânt Ned Price a afirmat că Secretarul de Stat Anthony Blinken a discutat telefonic cu premierul etiopian Abiy Ahmed, solicitându-i retragerea trupelor din Tigray care provin din regiunea Amhara și din Eritrea, precum și renunțarea imediată la violență. Administrația Biden își dorește să pună capăt ,,crizei umanitare agravante” din Tigray, fiind a doua oară într-o săptămână în care Blinken discută despre rezolvarea conflictului: ,,Condamnăm cu fermitate uciderile, mutările forțate de persoane, atacurile sexuale, precum și celelalte încălcări asupra drepturilor omului, raportate deja de mai multe organizații.” Într-o declarație din 28 februarie, purtătoarea de cuvânt a premierului Abiy Ahmed a caracterizat încercările administrației americane de a interveni în conflictul etiopian drept ,,regretabile”. 

Statele Unite ale Americii și-a exprimat susținerea pentru planul german de a naviga o ambarcațiune de război în Marea Chinei de Sud, afirmând că această inițiativă ar duce la respectarea unei ,,ordini internaționale bazată pe reguli”, relatează Reuters.  Declarația de susținere a SUA vine după ce guvernul german a afirmat marți că o ambarcațiune germană va naviga spre Asia în august, urmând, la întoarcere, să treacă prin Marea Chinei de Sud, acesta fiind primul vas de război din Germania care ar trece prin zona tensionată din punct de vedere geopolitic încă din 2002. ,,SUA prezintă un interes pentru menținerea păcii și stabilității,  respectarea dreptului internațional, comerț legal nemărginit și libertatea de navigare”, a afirmat purtătorul de cuvânt al Departamentului de Stat. Un purtător de cuvânt al ministerul de externe chinez a declarat că statele se bucură de libertatea de navigație în acea zonă, însă nu o pot folosi drept scuză pentru ,,subminarea suveranității și securității statelor din regiune.”

Despre PoliticALL

Vezi și

A fost 20 ianuarie în lume – Donald Trump a anunțat retragerea Statelor Unite din Acordul Climatic de la Paris, Autoritățile Republicii Moldova au anunțat intenția de a trimite gaz către regiunea separatistă, Transnistria, Președintele rus Vladimir Putin l-a felicitat pe Donald Trump înaintea inaugurării sale ca al 47-lea președinte al Statelor Unite

Material realizat de Nicoleta Dumitru    Donald Trump a anunțat retragerea Statelor Unite din Acordul …