Material realizat de Anca Badea
Oficialii britanici au declarat că există mai multe propuneri în discuție pentru încetarea focului în Ucraina, după ce președintele francez a propus un armistițiu de o lună, potrivit Reuters. Liderii statelor europene, în frunte cu Marea Britanie și Franța, au început să caute opțiuni alternative pentru un armistițiu care să ia în considerare și perspectiva ucraineană. Președintele Ucrainei, Volodymyr Zelenskiy, a declarat că încetarea focului ar trebui să fie însoțită de garanții explicite de securitate din partea Occidentului, pentru a se asigura că Rusia nu atacă din nou, garanții pe care președintele american Donald Trump a refuzat să i le ofere. Liderii europeni, pe de altă parte, sunt dispuși să trimită trupe în Ucraina, însă ar dori sprijin din partea SUA. Opțiunile de pace au fost discutate de aceștia la un summit la Londra. Prim-ministrul britanic Keir Starmer a declarat că există mai multe opțiuni pe masă, iar președintele francez Emmanuel Macron a menționat posibilitatea unei încetări a focului timp de o lună.
Forțele pakistaneze și cele afgane au intrat într-un conflict armat la graniță, relatează Al Jazeera. Ministerul afacerilor interne din Afganistan a declarat că un membru al forțelor lor de apărare a fost ucis, iar alți doi au fost răniți în conflictul de peste noapte de la granița Torkham, ce a fost închisă de Pakistan cu o lună în urmă. Conflictul a izbucnit în prima zi lucrătoare din sărbătoarea Ramadanului, când importurile din Pakistan către Afganistan sunt, de obicei, cele mai abundente. Luptele au blocat aproximativ 5.000 de camioane pline cu bunuri esențiale pe ambele părți ale frontierei. Conform autorităților afgane, violența de peste noapte ar fi fost cauzată de forțele pakistaneze. Oficialii pakistanezi, însă, susțin contrariul. Situația ar putea exacerba provocările economice din Afganistan, unde milioane de oameni sunt expuși riscului de foamete, potrivit ONU.
Vicepreședintele Iranului și cel mai important reformist din țară, Mohammad Javad Zarif, a demisionat, conform The Guardian. Acesta a sugerat că decizia de a demisiona din funcția de vicepreședinte pentru afaceri externe a fost sprijinită de liderul suprem, Ali Khamenei, deși acesta nu a fost menționat în scrisoarea de demisie. Ba mai mult, Zarif susține că părăsirea guvernului nu a fost voluntară, ci ar fi fost instruit să demisioneze de un oficial de rang înalt ce a rămas anonim. Plecarea sa a reprezentat o lovitură dură asupra guvernului relativ nou format al președintelui Masoud Pezeshkian, pe măsură ce conservatorii iranieni abordează o tactică ofensivă pentru a cere o schimbare. Demisia a declanșat o scădere a bursei iraniene, în vreme ce comerțul cu Occidentul este îngreunat de conservatori. Eforturile reformiștilor iranieni de a ajunge la un nou acord pentru planul nuclear național au fost și ele subminate de restabilirea sancțiunilor economice americane.
Guvernul egiptean a semnat un acord cu Uniunea Europeană în valoare de 90 de milioane de euro pentru a spori securitatea alimentară, relatează Reuters. Finanțarea, oferită de Banca Europeană de Investiții, vizează îmbunătățirea infrastructurii de depozitare și logistică a cerealelor din Egipt. Inițiativa face parte din Proiectul privind Reziliența Alimentară, ce primește sprijin atât din partea Uniunii Europene, cât și din partea Băncii Mondiale, cu finanțări ce ajung la o valoare totală de 210 milioane de euro. Potrivit ministerului de cooperare internațională din Egipt, acordul va îmbunătăți capacitatea națională de a importa și de a depozita mai eficient grâul. Egiptul este cel mai mare importator de grâu din lume, datorită nevoii de cereale pentru a produce pâine subvenționată pentru zeci de milioane de egipteni.
Comisarul pentru drepturile omului al ONU și-a exprimat îngrijorarea cu privire la ‘reorientarea fundamentală’ a direcției Statelor Unite sub conducerea lui Donald Trump, potrivit Al Jazeera. Într-un discurs din cadrul Consiliului ONU Pentru Drepturile Omului de la Geneva, acesta a lansat un avertisment cu privire la retorica polarizantă ce este folosită cu scopul de a înșela și de a diviza populația, fără a menționa, totuși, numele președintelui Trump. Potrivit acestuia, deși comunitatea internațională s-a bucurat până acum de sprijinul bipartizan al oficialilor SUA cu privire la drepturile omului, schimbarea direcției politicilor acesteia pe plan intern și extern ar putea fi problematică. De la preluarea mandatului pe 20 ianuarie, președintele Statelor Unite a emis o serie de ordine executive menite să desființeze programele de diversitate, echitate și incluziune la nivelul guvernului federal. Trump a întrerupt, de asemenea, programele agenției SUA pentru Dezvoltare Internațională.