Material realizat de Delia Afilipoaie și Doina Bulearcă.
Trei membri iranieni ai unei grupări separatiste au fost acuzați de spionaj pentru Arabia Saudită, informează Euronews. Bărbații au fost arestați în februarie 2020, în timp ce se aflau în exil în Ringsted, la 60 de kilometri de Copenhaga. Aceștia au fost acuzați de “promovarea terorismului” prin sprijinirea activităților aripii armate a Mișcării Arabe pentru Eliberarea lui Ahvaz (ASMLA). Procurorii au declarat că bărbații au adunat informații despre zeci de persoane și organizații, atât din Danemarca, cât și din străinătate, precum și despre afacerile militare iraniene, în schimbul a până la 2 milioane de euro.
Aproximativ 2.500 de migranți și refugiați ai țărilor din Africa subsahariană au încercat să treacă granița care separă enclava spaniolă Melilla de Maroc, informează Al Jazeera. Dintre aceștia, 500 de persoane au reușit să pătrundă pe teritoruiul spaniol, rezultând în unul dintre cele mai mari afluxuri din ultimii ani. Delegația locală a guvernului spaniol a declarat, într-un comunicat, că oamenii au folosit „cârlige” pentru a escalada gardul înalt care separă teritoriul european de Maroc, totodată aruncând cu pietre în poliție. Trei agenți din Garda Civilă spaniolă au suferit „răni ușoare” iar trei migranți au fost, de asemenea, tratații în apropierea gardului.
Departamentul de Justiție al Statelor Unite ale Americii a acuzat gigantul de telecomunicații Ericsson de încălcare a unui acord prin care era nevoit să dezvăluie public dovezile despre posibile plăți către organizațiile teroriste din Irak, informează The Washington Post. Dezvăluirea a survenit la trei zile după ce diverse publicații au comunicat detalii despre o anchetă a companiei, prin care s-au găsit dovezi de fraudă extinsă ale angajaților, decizii de trimitere a lucrătorilor pe teritoriul controlat de teroriști, precum și folosirea unor contractori. Într-o declarație a companiei postată pe site-ul său web, s-a comunicat faptul că Ericsson a fost notificat de către Departamentul de Justiție că dezvăluirile sale către anchetatorii americani cu privire la problema din Irak au fost „insuficiente”, precum și de faptul că a „încălcat” termenii acordului său din 2019 cu guvernul Statelor Unite ale Americii.
Comisia care investighează atacul Capitoliului din 6 ianuarie a declarat că Donald Trump este suspect de încălcarea mai multor legi federale pentru a anula alegerile din 2020, inclusiv obstrucționarea Congresului și fraudarea Statelor Unite, informează The Guardian. Dezvăluirile au venit ca parte a unui dosar care intenționa să-l forțeze pe John Eastman, fostul avocat al lui Trump, să predea mii de e-mailuri și înregistrări, deoarece participarea sa la diverse potențiale crime i-a distrus argumentele pentru a beneficia de protecția privilegiului avocat-client. Fostul președinte era conștient că nu a adunat suficiente voturi în colegiul electoral pentru a câștiga alegerile din 2020, însă totuși l-a căutat pe vicepreședintele de atunci, Mike Pence, pentru a manipula rezultatele în favoarea sa.
Omul de afaceri Roman Abramovici a declarat că a decis să scoată la vânzare clubul de fotbal Chelsea, pe fondul consecințelor războiului dintre Rusia și Ucraina, relatează Al Jazeera. Miliardarul a adăugat că veniturile rezultate în urma vânzării vor merge către o fundație dedicată victimelor războiului din Ucraina. Pe fondul solicitărilor ca Abramovici să fie lovit de sancțiuni după invadarea Ucrainei de către Rusia, acesta a declarat că o asemenea acțiune este în interesul clubului.
Prețul barilului de petrol a crescut la peste 110$, relatează Reuters. Creșterea este înregistrată ca o consecință a invaziei ruse în Ucraina, în timp ce este de așteptat ca resursele de petrol care intră pe piață să fie insuficiente pentru următoarele câteva luni, din cauza sancțiunilor impuse guvernului de la Kremlin. Indexul Brent pentru petrol nerafinat a crescut cu peste 15 procente în această săptămână, sancțiunile afectând neintenționat și sectorul exportului energetic. Exporturile de petrol de pe teritoriul rus asigură 8 procente din exporturile globale de petrol pe zi.
Un protest al femeilor nigeriene a avut loc în Abuja, raportează Al Jazeera. Sute de femei au protestat în fața parlamentului nigerian după ce senatorii au votat împotriva unui set de cinci legi privind egalitatea femeilor. Prevederile legislative respinse ar fi asigurat ca 35 de procente din locurile în Parlament să fie ocupate de femei, acordarea aceluiaș procentaj pentru funcții de conducere în partidele politice, ar fi oferit drept de cetățenie bărbaților născuți în afara țării care s-au căsătorit cu femei nigeriene și ar fi oferit femeilor dreptul de a deveni cetățeni indigeni ai statului de proveniență al partenerului.
Oamenii de știință au confirmat că rămășițele unei rachete, cu greutatea de trei tone, vor lovi luna cu o viteză de 9300 de kilometri pe oră, relatează ABC News. Coliziunea este estimată să aibă loc vineri, iar impactul va fi în partea întunecată a lunii. Experții au declarat că resturile aparțin unei rachete lansate de autoritățile chineze acum mai bine de un deceniu, cu toate că oficialii chinezi neagă, în schimb, afirmația. Se estimează că impactul va lăsa în urmă un crater cu diametrul între 10 și 20 de metri.
Jucătorul de tenis sârb, Novak Djokovic, a anunțat oficial că renunță la colaborarea de 15 ani cu antrenorul său, Marian Vajda, raportează CNN. Deși anunțul a fost făcut oficial doar acum, colaborarea acestora a încetat încă din 2021, după finala de la Turin din noiembrie. Din 2019, Vajda a împărțit antrenamentele cu antrenorul Goran Ivanisevic și a fost prezent la mai puține turnee. Ivanisevic va continua să îl antreneze pe Djokovic ca antrenor principal.
Congresul statului Costa Rica a votat o propunere legislativă menită să legalizeze consumul medicinal de cannabis, raportează BBC. Propunerea legislativă prevede și cultivarea cannabisului în scop industrial, însă consumul recreațional rămâne, în continuare, interzis. Președintele Carlos Alvarado este așteptat să semneze legea în următoarele zile. Alvarado a respins o versiune anterioară a propunerii, declarând că necesită mai multă claritate privind cultivarea și consumul individual. Legat de varianta actuală, președintele a comunicat că „va fi de mare folos statului”.