Material realizat de Iuliana-Mihaela Dan
- Cancelarul german, Angela Merkel, susține că respectă deciziile liderilor locali de a anula mitingurile politice turcești, în ciuda furiei guvernului turc, relatează BBC. Ministrul de justiție a Turciei, Bekir Bozdag, ar fi trebuit să le vorbească cetățenilor turci din Germania la Gaggenau, cu toate acestea autoritățile locale i-au retras autorizația de a vorbi în spațiul public selectat de Bozgan. Autoritățile locale germane l-au împiedicat pe Bozgan să vorbească și în Cologne, și Frechen. Aproximativ 1,4 miliarde de turci care trăiesc în Germania sunt eligibili pentru a vota la referendumul ce va avea loc în luna aprilie, în care președintele Recep Tayyip Erdogan își propune să obțină o putere decizională mai mare în stat. Schimbările constituționale ar contribui la creșterea puterii prezidențiale a lui Erdogan și în mod semnificativ ar duce la slăbirea rolului Parlamentului. Un purtător de cuvânt al cancelarului Merkel a declarat că Germania a dorit să sublinieze existența problemelor în ceea ce privește libertatea de exprimare și de opinie în Turcia. Aproximativ 3 milioane de persoane de origine turcă locuiesc în Germania.
- Autoritățile irakiene au declarat că aproximativ 14.000 persoane au părăsit vestul orașului Mosul din cauza conflictelor armate dintre guvernul irakian și ISIS, relatează Al Jazeera. Ministrul de interne din Irak a declarat vineri, că 14.000 persoane au părăsit joi orașul Mosul, acesta reprezentând cel mai mare val de persoane strămutate intern de la operațiunea sprijinită de SUA în vestul Mosulului, care a fost lansată pe 19 februarie. Anunțul a urmat după o declarație anterioară făcută de ONU, care avertizează că aproximativ 4.000 civili au fugit din oraș. În urma unui interviu pentru Al Jazeera, persoanele strămutate forțat au mărturisit că „intensitatea atacurilor aeriene ale coaliției au constituit unul dintre principalele motive pentru părăsirea caselor lor.”
- Candidatul la președinția Franței, Francois Fillon, a suferit o nouă lovitură pentru campania sa, întrucât purtătorul său de cuvânt și-a dat demisia, relatează BBC. Demisia lui Thierry Solere, purtătorul de cuvânt al lui Fillon, se adaugă la o mulțime de plecări notabile, incluzând-o pe cea de joi a trezorierului de campanie. Candidatul conservator a decăzut în sondajele de opinie, din cauza acuzațiilor potrivit cărora acesta și-ar fi angajat fictiv soția și ar fi plătit-o din bugetul statului. Se presupune că dacă Fillon renunță la campania electorală, locul acestuia ar fi preluat de Alain Juppé, fostul prim-ministru. Juppé a fost învins de Fillon în cursa pentru poziția de lider al republicanilor în noiembrie, adunând doar 33% voturi, iar Fillon 66%. Surse apropiate ale lui Juppé au declarat că acesta ar fi pregătit să intervină în campanie, dar numai cu sprijinul unanim al partidului și numai dacă Fillon ar fi de acord să renunțe în mod voluntar. Un nou sondaj de opinie sugerează că Fillon va fi eliminat în primul tur de scrutin al alegerilor prezidențiale, ce va avea loc pe 23 aprilie, iar candidatul de extrema-dreapta Marine Le Pen va rămâne cu Emmanuel Macron, candidatul independent, în turul 2 de la data de 7 mai.
- Organizațiile pentru drepturile omului și-au exprimat indignarea după ce primarul Calais, Natacha Bouchart, a semnat un ordin ce pune interdicție asupra distribuției alimentelor pentru refugiații din zonă, informează Al Jazeera. Bouchart a declarat că semnarea ordinului a fost o necesitate pentru a opri tensiunile din zonă și lupta pentru mâncare dintre grupurile de refugiați. De asemenea, Natacha Bouchart a declarat că siguranța rezidenților este constant amenințată de situația instabilă din tabăra de refugiați, iar distribuirea de alimente doar agravează conflictele. Șapte grupuri de ajutor au declarat vineri, că în ciuda ordinului, au continuat distribuirea alimentelor. Francois Guennoc, reprezentant al organizației umanitare Auberge des Migrants, a declarat că grupurile și-au schimbat locațiile de distribuție a mâncării pentru a evita poliția. „Nu este o directivă împotriva distribuirii hranei, ci împotriva adunărilor, deoarece acestea duc la probleme de ordine publică, precum și la probleme de securitate și a deșeurilor,” a declarat Bouchart. Calais este o zonă în care refugiații se stabilesc de peste un deceniu pentru a trece canalul spre Marea Britanie. Până acum câteva luni, tabăra de refugiați era numită „jungla”, din cauza iregularităților și a haosului ce persista în zonă. Autoritățile franceze, cu ajutorul autorităților engleze, încearcă să reglementeze activitatea din zonă.
- Autoritățile din Malaiezia au emis un mandat de arestare pentru Kim Uk-il, un angajat al Air Koryo, compania aeriană de stat din Coreea de Nord, pentru asasinarea lui Kim Jong-nam, fratele vitreg al liderului suprem al Coreei de Nord, Kim Jong-un, relatează The Guardian. Poliția l-a menționat anterior pe Kim uk-il, 37 ani, ca fiind o persoană de interes. Acesta a fost rugat de autorități să coopereze pentru a găsi asasinul lui Kim Jong-nam. El a sosit în Malaiezia cu aproximativ două săptămâni înaintea atacului asupra lui Kim Jong-nam și se crede că a rămas în țară. Șeful poliției, Khalid abu Bakar, a declarat că „I-am dat timp să coopereze, dar el nu a făcut acest lucru, însă prin intermediul mandatului de arestare îl forțăm să o facă.” Autoritățile au identificat șapte nord-coreeni pe care îi corelează cu moartea lui Kim Jong-nam. Fratele liderului suprem de la Pyongyang a fost atacat cu agentul de distrugere a nervilor VX, la aeroportul Kuala Lumpur, pe 13 februarie. O mare parte din anchetă s-a concentrat asupra a două femei – una din Vietnam, iar alta din Indonezia. Ambele femei au fost acuzate de crimă miercuri și vor fi pedepsite cu moartea dacă vor fi condamnate. Cu toate acestea, autoritățile malaieziene nu consideră că ele au planificat asasinare, ci că doar au executat-o.
- Cancelarul german Angela Merkel va face o vizită de stat la Washington, pe 14 martie, pentru a se întâlni cu președintele SUA Donald Trump, potrivit Reuters. Aceasta va fi prima întâlnire a liderilor de stat, după un început mai complicat al relațiilor cu neînțelegeri legate de comerț, interdicția de călătorie dată de Trump și comentariile sale despre mass-media. Un oficial al SUA a anunțat vizita, care vine cu puțin timp înainte de o reuniune în Germania a țărilor din G20. Vizita lui Merkel va contribui la stabilirea unor baze pentru vizita lui Trump în Germania în luna iulie. Noul președinte republican și Merkel au emis o declarație comună după o conversație telefonică din luna ianuarie, subliniind importanța alianței NATO și promițând să colaboreze mai strâns pentru a combate terorismul. Câteva zile mai târziu, Merkel a criticat aspru interdicția temporară de călătorie propusă de liderul de la Casa Albă, asupra cetățenilor din șapte țări cu majoritate populației musulmană. De asemenea, ea a subliniat în repetate rânduri importanța unei prese libere, atunci când a fost întrebată despre comentariile negative ale liderului american despre mass-media. Merkel a avut o relație strânsă cu predecesorul lui Trump, democratul Barack Obama. Întâlnirea dintre Trump și Merkel are scopul de a acoperi o gamă largă de probleme, precum economia mondială, comerțul, lupta împotriva terorismului, NATO și relațiile cu Rusia și China.
- Forțele guvernamentale siriene au recucerit cea mai mare parte a orașul Palmyra, la două luni după ce a fost acaparat de militanții ISIS pentru a doua oară într-un an, relatează The Guardian. Conduse de autoritățile iraniene și sprijinite de forțele speciale ruse, unitățile guvernamentale au intrat în oraș, joi, la aproape trei luni după ce ISIS a preluat controlul asupra regiunii. Lupta pentru a recăpăta Palmyra, un patrimoniu mondial, a consumat mult timp și a fost intensă, cu retragerea luptătorilor ISIS și stabilire a unei rețele extinse de mine și capcane de-a lungul faimoaselor ruine romane, care au fost cândva una dintre atracțiile turistice ale Siriei. Președintele rus, Vladimir Putin, a felicitat forțele guvernamentale pentru revendicarea orașului. Unități militare de elită din Moscova au fost pe teren atunci când Palmyra a fost recucerită de la ISIS pentru prima data în martie anul trecut și au fost din nou prezente in ultima luna. Orașul antic a fost deteriorat în timpul primei ocupări ale grupării jihadiste și prejudiciul se crede că a crescut din decembrie. ISIS a folosit amfiteatrul roman și biblioteca pentru execuții publice și au cauzat distrugeri pe scară largă. În ultimele săptămâni, forțele guvernamentale au atacat rebelii turci, susținuți în luptă de ISIS, lângă Al-Bab. Kurzii, sprijiniți de SUA, s-au hotărât să lanseze un atac împotriva rebelilor susținuți atât de Ankara, cât și de Washington.
- Mamele și copiii care trec granița împreună ilegal în Statele Unite ar putea fi separați de către autoritățile SUA în urma unei propuneri făcute de către Departamentul pentru Securitate Internă, relatează Reuters. Unul dintre motivele acestei propuneri este de a descuraja mamele să migreze ilegal în SUA, cu copiii lor, au declarat oficialii americani. Schimbarea de politică ar permite guvernului să țină părinții în custodie în timp ce ei contesta deportările sau ar aștepta audierile pentru azil. Copiii ar fi puși în custodia Departamentului de Sănătate si Servicii Umane, într-un „mediu cât mai puțin restrictiv,” până când aceștia pot fi luați în grija unui tutore, rudă din SUA sau trecuți în custodia permanentă a statului american. În prezent, familiile contestatare deportare sau care solicită azil sunt în general eliberate din detenție rapid și le-a fost permis să rămână în SUA, până în momentul rezolvării cazurilor lor. Președintele Donald Trump a cerut să se pună capăt situației, în care imigranții ce trec granița ilegal sunt lăsați să trăiască în SUA, în timp ce așteaptă procedurile judiciare. Doi dintre oficiali au fost informați cu privire la propunerea din 2 februarie pentru ofițerii de azil, de către reprezentantul departamentul de Cetățenie și Servicii de Imigrare, șeful de azil John Lafferty. Un al treilea oficial a declarat că departamentul are în vedere în mod activ separarea femeilor de la copiii lor, dar nu a luat o decizie.
- Daniela Vargas, o femeie în vârstă de 22 de ani, adusă ilegal in SUA din Argentina, la vârsta de șapte ani, a fost arestată după ce a vorbit despre situația ei la o reuniune, relatează BBC. Daniela Vargas a fost reținută în Jackson, Mississippi, și ar putea fi deportată fără o audiere, a spus avocatul ei. Ea face parte din categoria celor 750.000 imigranți cunoscuți sub numele de “visătorii”, cu permise de muncă temporare în cadrul unui program inițiat de președintele SUA anterior, Barack Obama. Permisul de muncă al lui Vargas a expirat în luna noiembrie. Președintele SUA, Donald Trump a dat semnale mixte privind viitorul programului implementat de către predecesorul lui. Tatăl și fratele Danielei au fost reținuți în data de 15 februarie, în Jackson. Ea s-a ascuns timp de mai multe ore, dar în cele din urmă a fost găsită de către ofițerii de imigrare, dar a fost interogată și eliberată. Miercuri, ea a apărut la o conferință de presă de la primăria orașului Jackson, vorbind despre temerile ei de deportare și aspirațiile de a deveni un profesor de matematică, cerând o „cale de a obține cetățenie” pentru imigranții fără acte. Un număr mic de „visători” a fost reținut de când Trump a preluat președinția SUA, iar cazurile lor sunt urmărite îndeaproape.
- Turismul din Coreea de Sud ar putea fi boicotat de China din cauza trupelor americane stabilite de curând pe teritoriul sud-coreean, conform CNN. Autoritățile guvernamentale de la Seul au declarat că probabil guvernul chinez a instruit agențiile de turism din Beijing să nu mai vândă călătorii spre Coreea de Sud. Dacă temerile guvernului sud-coreean sunt adevărate, mișcarea Chinei ar intensifica un potențial război de comerț între statele vecine. Cu toate acestea, guvernul de la Beijing, care de altfel s-a arătat nemulțumit de faptul că autoritățile sud-coreene au acceptat prezența sistemului american THAAD de apărare împotriva rachetelor, a negat implementarea oricărei acțiuni împotriva turismului spre Coreea de Sud. „În loc să urmărească umbre ce nu există, noi sperăm că guvernul sud-coreean va asculta vocea poporului și va evita cauzarea și mai multor daune relațiilor bilaterale,” a declarat Geng Shuang, purtătorul de cuvânt al Ministerului de Afaceri Externe al Chinei.