Home / A fost azi în lume / A fost 3 mai în lume – Banca Centrală a Statelor Unite a ridicat ratele dobânzilor la cel mai înalt nivel din ultimii 16 de ani, liderii Siriei și Iranului au semnat acorduri comerciale, iar Consiliul militar de guvernământ din Myanmar a anunțat că eliberează peste 2.100 de deținuți politici
Sursa foto: BBC

A fost 3 mai în lume – Banca Centrală a Statelor Unite a ridicat ratele dobânzilor la cel mai înalt nivel din ultimii 16 de ani, liderii Siriei și Iranului au semnat acorduri comerciale, iar Consiliul militar de guvernământ din Myanmar a anunțat că eliberează peste 2.100 de deținuți politici

Material realizat de Emilia Popescul

Liderii Siriei și Iranului au semnat acorduri comerciale pe termen lung, informează AlJazeera. Liderul din Iran, Ebrahim Raisi, s-a întâlnit cu omologul său sirian, Bashar al-Assad, după ce a aterizat în țara sfâșiată de război pentru o vizită de două zile – prima vizită a președintelui iranian la Damasc din 2010. Președintele iranian a semnat cel puțin 15 de documente care includ mai multe acorduri economice profitabile între cele două state. Liderul din Tehran a fost unul dintre susținătorii principali ai guvernului lui al-Assad de la conflictul din 2011. Acordurile sunt importante pentru Siria, a cărei economie a atins un minim istoric în ultimul deceniu, confruntându-se cu o inflație ce accelerează constant, o scădere a monedei și pene de curent masive. Între timp, Departamentul de Stat al Statelor Unite ale Americii a avertizat că aprofundarea legăturilor dintre Iran și Siria ar trebui să fie o preocupare pentru scena internațională.

Camera inferioară a Parlamentului elvețian a votat pentru a întări legăturile cu Taiwanul, relatează AP News. Consiliul Național Elvețian a votat pentru a instrui birourile parlamentare în „consolidarea” relațiilor cu Taiwanul, ca o modalitate de a contribui la consolidarea democrației, păcii și stabilității și de a aprofunda schimburile economice, politice, științifice și culturale dintre Elveția și Taiwan. Partidele de stânga au susținut măsura, în timp ce principalele partide de dreapta și de pe piața liberă s-au opus. Dacă va fi pusă în aplicare, inițiativa elvețiană ar fi o nouă tactică a parlamentarilor străini de a sprijini democrația insulei în fața intimidării din partea Chinei, care susține Taiwanul reprezintă o parte a teritoriului său pe care a amenințat că o va invada. Recent, China și-a intensificat campania de izolare a Taiwanului, îndepărtând câțiva dintre puținii parteneri diplomatici străini rămași alături de insulă.

Președintele Mexicului, Andres Manuel Lopez Obrador, i-a cerut omologului său american, Joe Biden, să oprească Agenția Statelor Unite pentru Dezvoltare Internațională (USAID) de la finanțarea grupurilor ostile guvernului său, relatează Reuters. „Guvernul SUA, în special USAID, a finanțat organizații împotriva guvernului legal și legitim pe care îl reprezint”, a declarat el în scrisoare. Oficialul din Mexic a trimis în 2021 o scrisoare similară prin care cerea USAID să retragă finanțarea alocată organizațiilor neguvernamentale care criticau guvernul. Departamentul de Stat a declarat că există rapoarte credibile privind restricțiile privind libertatea de exprimare și mass-media în Mexic, țara cu cea mai mare rată de mortalitate pentru jurnaliști anul trecut. Oficialii Statelor Unite au propus un buget de 63,1 miliarde de dolari pentru 2024 pentru Departamentul de Stat și USAID, despre care afirmă că „ne va permite să continuăm să promovăm interesele naționale ale SUA și să conducem lumea în abordarea provocărilor globale”.

Consiliul militar de guvernământ din Myanmar a anunțat că eliberează peste 2.100 de deținuți politici, informează AP News. Postul de televiziune de stat MRTV a raportat că șeful consiliului militar din Myanmar, generalul-șef Min Aung Hlaing, a grațiat 2.153 de prizonieri în cea mai importantă zi sfântă budistă a anului, marcând nașterea, iluminarea și moartea lui Buddha. Într-un raport separat, Aung Hlaing a comutat pedepsele cu moartea a 38 de deținuți în închisoare pe viață. Potrivit unui anunț oficial din presa de stat, toți deținuții cărora li s-au acordat grațieri au fost condamnați în baza unei secțiuni a codului penal care face o crimă răspândirea comentariilor care creează nelinișt sau teamă publică sau răspândirea de știri false și are o pedeapsă de până la trei ani de închisoare. Termenii grațierii avertizează că, în cazul în care deținuții eliberați încalcă din nou legea, aceștia vor trebui să ispășească restul sentințelor inițiale, în plus față de termenul care li se acordă pentru noua infracțiune.

Banca Centrală a Statelor Unite a ridicat ratele dobânzilor la cel mai înalt nivel din ultimii 16 de ani, conform BBC. Banca a început să crească agresiv ratele dobânzilor anul trecut, când prețurile din SUA au crescut în cel mai rapid ritm din ultimele decenii. Mișcările au împins intervalul țintă pentru rata de referință la 5,25% – în creștere de la aproape zero în martie 2022. Băncile centrale din întreaga lume, inclusiv din Marea Britanie și Europa, au luat măsuri similare. Ratele mai mari ale dobânzii fac mai dificilă cumpărarea unei case, împrumuturile pentru extinderea unei afaceri sau alte datorii. Prin creșterea acestor costuri, oficialii se așteaptă ca cererea și prețurile să scadă. Decizia de a majora dobânzile a fost unanimă și așteptată de piețele financiare, care caută indicii cu privire la ce ar putea face Banca în continuare.

Despre PoliticALL

Vezi și

Au fost 21 și 22 decembrie în lume – Noul guvern al Islandei a declarat că intenționează să supună aderarea la Uniunea Europeană unui referendum până în 2027, Noul guvern al Islandei a declarat că intenționează să supună aderarea la Uniunea Europeană unui referendum până în 2027, Preşedintele rus Vladimir Putin a avut o întâlnire cu premierul slovac Robert Fico

Material realizat de Irina Dudu și Miruna Constantinescu   Șoferul care a intrat cu mașina …