Material realizat de Dora Timar și Andrei Popa
Departamentul procuraturii din Franța a anunțat că nu există motive întemeiate pentru a iniția o procedură judiciară împotriva guvernului francez pentru genocidul din 1994 care a avut loc în Rwanda, conform CNN. În anul 1994 aproximativ 800.000 de persoane și-au pierdut viața când extremiști aparținând etniei hutu au țintit minoritatea etnică tutsi și unele comunități hutu, intrând cu forța în casele oamenilor și dând foc mai multor biserici din țară, inclusiv cu oameni înăuntrul lor. Procurorul Remy Heitz a declarat că investigațiile demarate de către autoritățile franceze nu au putut dovedi complicitatea armatei franceze în genocidul din Rwanda, orchestrat de către guvernul condus de etnicii hutu. Încă de la izbucnirea genocidului au existat persoane care au criticat rolul Franței și al președintelui din acea perioadă, Francois Mitterrand, explicând că acesta a eșuat în a preveni masacrul. Guvernul Rwandei a publicat luna trecută un raport, susținut de către o firmă de avocatură din Statele Unite ale Americii, în care era declarat faptul că autoritățile franceze au fost conștiente de pregătirea genocidului de dinainte ca acesta să aibă loc. Guvernul Rwandei a acuzat anterior soldații francezi de viol și asasinări, dar guvernul francez a negat acuzațiile deși fostul președinte Nicolas Sarkozy a recunoscut “greșelile” comise în 2010.
Ministrul culturii din Italia a anunțat că vor începe lucrările la construirea unei noi podele în anticul Colosseum Roman datorită unui proiect de înaltă tehnologie, informează Al Jazeera. Ministrul culturii Dario Franceschini a explicat planul de a crea o podea flexibilă pentru a oferi vizitatorilor o idee mai clară despre cum arăta arena atunci când gladiatorii se luptau până la moarte sub privirile spectatorilor, adăugând că noul plan va permite oamenilor să privească Colosseumul din centrul arenei. Ultima podea a fost eliminat de către arheologi în secolul al 19-lea pentru a explora labirintul camerelor și holurilor care se aflau sub arenă. Aceasta etaj nu a fost niciodată integral înlocuită, oamenii având posibilitatea doar de a se plimba pe marginile clădirii ca să privească ruinele camerelor subterane. O firmă italiană de inginerie, Milan Ingegneria, a câștigat contractul de 18,5 milioane de euro pentru a proiecta noua etaj podea și au promis că vor completa proiectul până în 2023.
O grupare anti-corupție a depus o plângere legală în Franța împotriva guvernatorului Băncii Centrale din Liban pentru corupție în valoare de mai multe milioane de euro, relatează Reuters. Sherpa, o organizație non-guvernamentală care apără victimele infracțiunilor economice, a anunțat că alături de un grup de avocați au depus o plângere pentru achiziții imobiliare “suspecte” în Franța. Guvernatorul Băncii Centrale, Riad Salemeh, a declarat pentru Reuters că acesta a dovedit și a arătat în mai multe ocazii atât sursa veniturilor sale cât și faptul că proprietățile sale din Franța au fost achiziționate înainte să devină guvernator în 1993. Fratele lui Salameh, fiul acestuia și un alt asociat sunt vizați de asemenea în plângerea conform căreia companii, vehicule și proprietăți private de sute de milioane de euro au fost achiziționate din fondurile guvernului Libanez. Elita financiară și politică din Liban a fost acuzată ani întregi pentru gestionare defectuoasă, corupție și obstrucționarea eforturilor de deblocare a ajutorului internațional. De asemenea libanezii se confruntă cu o criză financiară în care băncile au blocat majoritatea transferurilor în străinătate și au tăiat accesul la depozite pe măsură ce dolarul a crescut, cauzând căderea monedei naționale, determinând un faliment suveran și alimentând sărăcia pe scară largă în țară.
Ministrul de externe al Libiei a solicitat autorităților din Turcia să se conformeze cu rezoluțiile oferite de către Națiunile Unite, și să își retragă armata din teritoriul Libiei, informează Al Jazeera. Diplomații din Libia au solicitat retragerea forțelor străine din țara Nord-Africană, și repatrierea a peste 20.000 de soldați, înainte de alegerile politice de anul acesta. Guvernul Turciei a fost implicat în conflictul din Libia, susținând guvernul Acordului Național recunoscut de ONU, care este stabilit la Tripoli și controlează vestul țării, împotriva ofensivei generalului Haftar și a autointitulatei Aramată Națională Libiană. De asemenea, guvernul Turciei a semnat un acord cu guvernul Tripoli pentru a delimita granițele maritime între cele două țări, cauzând proteste în Grecia și Cipru. Consiliul Securității al Națiunilor Unite a căzut de acord săptămâna trecută într-o întâlnire informală pentru a retrage forțele străine din țară.
Executivul Uniunii Europene a recomandat reducerea restricțiilor COVID-19 în ceea ce privește călătoriile, în speranța de a restabiliza industria turismului, conform Reuters. Conform restricțiilor actuale, cetățeni din doar șapte țări au permisiunea de a vizita Uniunea Europeană fără obligația de a fi vaccinați, testați sau carantinați. Noua propunere a Comisiei Europene va avea nevoie de aprobarea celor 27 de state membre, și ar oferi cetățenilor vaccinați și celor care vin dintr-o țară cu o “situație epidemiologică bună” să intre în Uniunea Europeană. Această propunere ar permite vizitatori din Marea Britanie și Rusia, dar nu și din Statele Unite ale Americii. Pentru a limita riscul de a aduce mutații de coronavirus în UE, Comisia a propus, de asemenea, introducerea rapidă a restricțiilor de călătorie din țările în care situația sanitară se deteriorează brusc.
Un pasaj de cale ferată s-a prăbușit pe un drum din Mexico City ucigând 23 de persoane, informează Reuters. Un pasaj de cale ferată s-a prăbușit împreună cu un tren pe o arteră rutieră aglomerată din Mexico City ucigând 23 de persoane, iar altele 63 au fost internate de urgență. Autoritățile au intervenit rapid cu trupe de ajutor pentru a preveni riscul prăbușirii altor vagoane pe drumul deja blocat. Primarul orașului Mexico City, Claudia Sheinbaum, a declarat că o grindă a pasajului de cale ferată a cedat, lucru care a dus la prăbușirea întregului pasaj. Ea a mai menționat că intervenția autorităților a fost suspendată până ce întreaga garnitură a trenului a fost stabilizată pentru a nu pune în pericol viețile salvatorilor. Armata a fost mobilizată pentru a ajuta autoritățile în procesul de salvare a victimelor accidentului. Primarul a anunțat că în următoarele zile se vor face mai multe investigații pentru a determina cu exactitate cauza prăbușirii pasajului.
Bill și Melania Gates au anunțat că vor divorța, dar fundația caritabilă a acestora va rămâne intactă, relatează Reuters. Miliardarii Bill și Melania Gates, co-fondatori ai unei dintre cele mai puternice fundații caritabile, au anunțat că vor divorța, însă fundația va rămâne intactă. Aceștia au declarat că vor lucra în continuare împreună și își vor duce proiectele filantropice până la capăt. Fundația Gates este una dintre cele mai influente fundații de caritate, investind, în ultimele două decenii, aproximativ 50 de miliarde de dolari pentru a combate sărăcia și boala. Aceștia au mai declarat că au reușit să ajungă la o înțelegere în ceea ce privește împărțirea averii, iar fundația va rămâne intactă, Melania și Bill Gates fiind ambii co-fondatori. Bill Gates a scris într-o postare pe Twitter că nu simte că mai poate crește în relația cu Melania, însă munca pentru binefacere nu va fi afectată de divorț.
Administrația prezidențială din Statele Unite ale Americii a aprobat un proiect major de dezvoltare a energiei solare, conform Reuters. Administrația Biden a anunțat aprobarea unui proiect major de dezvoltare a energiei solare în deșertul din California, proiect care are ca scop alimentarea a aproximativ 90.000 de locuințe cu energie regenerabilă. Proiectul Crimson Solar are o valoare de 550 de milioane de dolari și se va întinde pe o suprafață de 800 de hectare în vestul localității Blythe din statul California. Proiectul va fi derulat de o agenție Canadiană și va furniza energie electrică utilității din California. Secretarul afacerilor interne, Dab Haaland, a declarat că astfel de proiecte vor ajuta SUA să ajungă un lider global în piața energiei verzi și un exemplu de bună practică pentru lupta cu schimbările climatice.
Un grup de rebeli din regiunea Kachin a anunțat doborârea un elicopter al armatei din Myanmar, declară Al Jazeera. Armata pentru Independență din Kachin, un grup de rebeli, a anunțat doborârea unui elicopter al armatei din Myanmar care survola deasupra regiunii de nord-est a țării. Grupul de rebeli din Katchin a revendicat atacul asupra elicopterului ca formă de protest împotriva loviturii de stat a armatei din Myanmar. Armata nu a comentat incidentul, lucru care nu a putut fi verificat independent. Organizația Națiunilor Unite estimează că zeci de mii de civili și-au abandonat locuințele în urma conflictelor armate dintre grupările paramilitare rebele și armata statului Myanmar. Naw Bu, purtător de cuvânt al Armatei pentru Independență din Kachin, a declarat că armata din Myanmar a derulat o serie de atacuri aeriene cu avioane de luptă și elicoptere, iar prin răspunsul nostru am doborât un elicopter. Scott Heidler, reporter al Al Jazeera, a declarat că Armata pentru Independență din Kachin este una dintre cele mai puternice grupări militare din Myanmar.
Statele Unite ale Americii așteaptă un răspuns diplomatic din partea Coreei de Nord la problema denuclearizării, informează Al Jazeera. Secretarul de stat Antony Blinken a declarat că Corea de Nord trebuie să răspundă diplomatic la problema denuclearizării peninsulei. Discuțiile dintre cele două state s-au blocat încă de la al treilea summit dintre fostul președinte al SUA Donald Trump și Kim Jong-un, președintele Coreei de Nord. Blinken a mai declarat că decizia de a porni discuții diplomatice asupra subiectului denucelarizării se află în terenul Coreei de Nord. Acesta a mai anunțat că SUA va aștepta acțiuni, nu doar declarații și că vor urmări cu atenție reacția Coreei de Nord.