Material realizat de Ioana Rusu și Ana Onea
TITLURILE ZILEI
1. Sute de migranți au avut nevoie de ajutor după ce ambarcațiunea în care se aflau a naufragiat în largul insulei Creta, relatează Le Monde. Potrivit poliției portuare, ambarcațiunea de 25 de metri avea peste 700 de migranți la bord, iar în scurt timp de la plecare a naufragiat. Aceasta a fost semnalată de o navă de pasageri la 75 de mile sud de insula Creta. Poliția portuară elenă a trimis la locul incidentului două nave de patrulare, un avion și un elicopter. De asemenea, la operațiunile de salvare au participatt și cel puțin patru nave care se aflau în zonă. Proveniența ambarcațiunii cu migranți nu este deocamdată cunoscută, însă autoritățile nu exclud nicio ipoteză.
2. Cel puțin 24 de morți în India, în timpul evacuării unui parc ocupat ilegal de o sectă, informează The Guardian. Încercările de a evacua mii de persoane dintr-o tabără situată într-un oraș din nordul Indiei s-au soldat cu moartea unor persoane în ciocnirile dintre ocupanți și forțele de ordine. Peste 370 de persoane au fost arestate pentru presupusa lor parte la evenimente. Manifestanții au utilizat butelii de gaz pentru gătit și au produs o explozie în care au fost ucise 11 persoane. Alte 47 de persoane, printre care 23 de ofițeri de poliție, au fost rănite și au avut nevoie de îngrijiri medicale. Evacuarea a fost realizată în urma unei decizii judecătorești. Membrii sectei se descriu drept revoluționari care urmează exemplul lui Subhas Chandra Bose, unul dintre liderii independenți ai Indiei care a dispărut în timpul unei operațiuni militare în anul 1945.
3. Băiatul abandonat de părinți într-o pădure din Japonia a fost găsit nevătămat, relatează Reuters. Yamato Tanooka, băiatul japonez în vârstă de șapte ani carea fost abandonat de părinții săi într-o pădure pe motiv că a fost obraznic, a fost găsit după aproximativ o săptămână. Copilul a fost găsit într-o clădire aparținând unei baze militare, la aproximativ 4 km de locul dispariției. Acesta a fost întâmpinat de un soldat, iar primele cuvinte pe care le-a rostit au fost ca este înfometat. A fost dus la spital pentru a i se efectua verificări și pentru a primi îngrijiri medicale, dar starea sa generală era una bună. Totuși, din motive de precauție și-a petrecut noaptea la spital.
4. Un apropiat al Kremlinului declară că Moscova ia în considerare trimiterea de trupe speciale în Siria pentru a lupta împotriva grupurilor de rebeli, anunță Al Jazeera. Președintele rus, Vladimir Putin, ar putea trimite forțe pentru operațiuni speciale în Siria, o mișcare care ar pute fi întreprinsă pentru a asigura o victorie decisivă. Au trecut mai mult de opt luni de când Rusia a intervenit în conflictul din Siria și de când președintele de la Moscova a anunțat că Rusia nu va participa la operațiunile de la sol, însă cu precizarea că acest lucru nu se va întâmpla la momentul declarației, însă poate fi posibil în viitor. Potrivit lui Andrei Fyodorov, fostul ministru adjunct de externe, această problemă este acum discutată intens. De asemenea, acesta a mai declarat și faptul că problema este una delicată pentru sistemul militar rus. Există îndoieli cu privire la participarea Rusiei în operațiunile de la sol și se consideră faptul că acest lucru ar complica procesul de negociere și ar genera neînțelegeri cu SUA. Întăririle ar putea fi formate din forțe speciale sau soldați voluntari care ar fi dispuși să lupte alături de armata siriană și de aliații săi.
5. Polonia va înființa unități civile de apărare teritorială pentru a face față în fața amenințării Rusiei, anunță BBC. Potrivit sursei citate, Polonia va dispune de primele sale unități de apărare teritorială, formate din aproximativ 35.000 de civili care au urmat o formare militară și care au obținut abilitățile necesare. Acesta vine ca un răspuns la amenințările ruse. Deciziile pentru a înfăptui aceste forțe paramilitare au fost luate în luna aprilie, iar înrolarea va debuta în luna septembrie. Apărarea teritorială este răspunsul Poloniei la pericolele pe care le impune războiul hibrid, o tactică de infiltrare a Rusiei aplicată deja în Ucraina. De asemenea, și NATO are planuri pentru consolidarea Poloniei, un batalion NATO urmând să fie implementat pe teritoriul țării, precum și în trei state învecinate: Estonia, Letonia și Lituania. Totalul trupelor implementate se așteaptă să fie de aproximativ 4.000 de persoane.
6. ONU a înfuriat opoziția siriană spunând că un angajament anterior de a începe aruncarea de provizii din aeronave pentru a oferi ajutor alimentar orașelor asediate nu poate merge mai departe fără permisiunea guvernului rus, relatează The Guardian. ONU și Programul Alimentar Mondial aveau instrucțiuni din partea comnuitatii internaționale pentru a furniza ajutor alimentar pe calea aerului dacă guvernul sirian nu își va da permisiunea pentru accesul larg la orașele ocupate de rebeli și înconjurate de trupele guvernamentale până la 1 iunie. Instrucțiunea a fost pronunțată de cele 17 națiuni ale Grupului Internațional de Asistență pentru Siria în Viena, co-prezidat de SUA și Rusia. Dar la o conferintă de presă de la Geneva, oficialii ONU au făcut clar că incă lucrează la elaborarea planurilor și au arătat reticență să continue cu aruncarea alimentelor pe calea aerului, spunând că astfel de misiuni sunt scumpe, periculoase și pot să nu reusească.
7. Prim-ministrul irakian Haider al-Abadi a făcut apel la politicieni pentru a “ingheța” certurile lor împotriva reformelor sale anticorupție și să se unească în spatele armatei, în timp ce ea duce bătălii cu Statul Islamic în Falluja, lângă Bagdad, scrie Reuters. Abadi s-a luptat cu o criză politică începând din februarie și a fost incapabil să mobilizeze principalele blocuri din parlament să susțină un plan anticorupție, care include o remaniere a cabinetului. El a ordonat ofensiva în Falluja, pe 22 mai, după ce criza politică a degenerat în violență stradală mortală în interiorul și în apropierea Zonei Verde puternic fortificată a Bagdadului, precum și într-o serie de atacuri cu bombă, revendicate de Statul Islamic, care au lovit caretiere șiite ale orașului. De când a început ofensiva în Falluja nu au mai existat încercări ale demonstranților de a lua cu asalt Zona Verde, care găzduiește parlamentul irakian, birouri guvernamentale și ambasade.
8. Organizația Națiunilor Unite va cere Siriei să permită aruncarea din aer a ajutoarelor umanitare în zonele aflate sub asediu, relatează BBC. SUA, Marea Britanie și Franța au fost solicitate pentru a participa la operațiunile aeriene, având în vedere reticența din Damasc de a prmite ajutor în zonele controlate de rebeli. Acest lucru vine după ce Siria spune că a aprobat acordarea ajutorului pentru 36 de regiuni, inclusiv 11 zone asediate. Între timp, în interiorul și în jurul orașului Nordic Aleppo au fost uciși 31 de civili, conform raporturilor. Acestea includ și 10 persoane aflate într-un autobuz care mergea pe un drum utilizat de rebeli ca rută de aprovizionare. ONU a declarat că e nevoie de acordul Damascului pentru a efectua operațiunile aeriene, iar cererea oficială va fi făcută duminică. Aceștia au deja 19 zone desemnate ca fiind “asediate” în țară, zone în care se estimează că trăiesc 600.000 de oameni.
9. Viiturile și râurile revărsate continuă să provoace daune substanțiale în părți ale Germaniei și Franței, informează Al Jazeera. Țiparul vremii, care s-a instalat în Europa Centrală de o săptămâna, a adus frutuni zilnice. Cel puțin 10 persoane au fost ucise în inundații în ultima săptămană în Germania. Nori mari de furtună au adus grindină, rafale de vânt violente și ploi torențiale atât la câmpie, cât și la munte. Cele mai recente zone lovite de această vreme au fost sudul Germaniei și centrul Franței. Orașul german Simbach am Inn, aflat în Bavaria și la graniță cu Austria, a suferit grav după ce apa a acoperit cu repeziciune străzile. Torentul a transportat noroi, copaci, mașini și orice alte obiecte găsite pe străzi. Germania, Franța și Austria sunt în pericol imediat, dar Alpii și sud-estul Europei ar trebui să fie, de asemenea, în stare de alertă.
10. Reuniunea pentru a decide dacă să se organizeze un vot pentru a elimina președintele venezuelean a fost anulată din cauza unei ciocniri între protestatari și poliția din Caracas, scrie Al Jazeera. Opoziția din Venezuela a făcut apel la calm, după ce autoritătile electorale au anulat o sedintă în care se decidea dacă ar putea merge mai departe cu eforturile de eliminare a președintelui Nicolas Maduro printr-un referendum. Consiliul Național Electoral (CNE) trebuia să prezinte hatararea prin care accepta sau respingea o cerere inițială, care cuprindea 1,8 milioane de semnături, privind un nou referendum pentru a vota împotrivă lui Maduro. Adversarii lui Maduro spun că țara se va confrunta cu o explozie de neliniște dacă autoritătile nu permit rechemarea la referendum în acest an. Cu toate acestea, autoritătile electorale au amânat decizia pe termen nedefinit.