Material realizat de Dora Timar
O persoană a murit în Guineea în urma protestelor din capitală care au izbucnit din cauza creșterii prețurilor la combustibil, informează CNN. Protestatarii au baricadat străzile în timpul celui mai mare protest de la preluarea puterii de către junta militară în țară, cetățenii fiind revoltați din cauza creșterii cu 20% a prețului la benzină. Conform Frontului național pentru apărarea Constituției (FNDC), o coaliție de politicieni și activiști care se opuneau fostului președinte Alpha Conde, un protestatar a fost ucis de forțele de securitate. Luna trecută, junta militară a interzis toate demonstrațiile publice, atrăgând critici din partea Națiunilor Unite.
Oficialii din Ohio au decis adoptarea unei legi care permite profesorilor și personalului școlilor să fie înarmați în școli după finalizarea a 24 de ore de instruire, conform Al Jazeera. Proiectul de lege schimbă astfel cerința anterioară a statului care prevedea 700 de ore de instruire, în pofida obiecțiilor din partea sindicatelor de profesori. Oficialii care au depus proiectul de lege speră că prin înarmarea profesorilor și personalului frecvența atacurilor armate în școli va fi redusă. Persoanele care se opun legii, incluzând sindicatele profesorilor, argumentează că noua lege va transforma școala într-un loc mai periculos pentru copii. Conform noii legi, districtele școlare ar fi obligate să decidă alături de părinți dacă vor permite înarmarea profesorilor în incita școlilor.
Guvernul Turciei a schimbat denumirea oficială a țării în Türkiye, relatează CNN. Reprezentanții Națiunilor Unite au acceptat cererea guvernului turc de a schimba numele țării în Türkiye. Guvernul Turciei a decis schimbarea denumirii țării în decembrie anul trecut în urma discursului președintelui Recep Tayyip Erdogan care a cerut public ca denumirea Türkiye să fie utilizată în toate limbile și în cadrul organizațiilor internaționale. Erdogan a solicitat de asemenea companiilor să folosească sintagma „made in Türkiye” pentru bunurile exportate, iar agențiile de stat naționale să folosească noua denumire în corespondență și întâlnirile oficiale.
Reprezentanți egipteni ai misiunii ONU de menținere a păcii au fost uciși de explozia unei bombe în Mali, relatează Al Jazeera. Rapoartele ONU publicate săptămâna aceasta au evidențiat tulburarea oficialilor cu privire la intensificarea violenței în Mali. Doi reprezentați ai misiunii de menținere a păcii au fost uciși, iar alți doi au fost răniți. Soldații au făcut parte din contingentul egiptean al misiunii de menținere a păcii în Mali, MINUSMA (Misiunea ONU multidimensională integrată de stabilizare în Mali). Încă din 2012, Mali a fost devastată de grupuri rebele care au legături cu al-Qaeda și Statul Islamic, regiunile centrale ale țării devenind un focar de violență care s-a răspândit și în nordul țării, în Burkina Faso și Niger.
Celebrul doctor Mehmet Oz, susținut de fostul președinte al Statelor Unite Donald Trump, va fi candidatul republican pentru statul Pennsylavnia, conform BBC. Mehmet Oz a câștigat alegerile primare împotriva lui David McCormick, fiind o diferență de mai puțin de 1.000 de voturi între cei doi candidați republicani. Contracandidatul lui Oz din partea democraților, John Fetterman, se află în recuperare în urma unui accident vascular cerebral. În cazul în care ar fi ales, Oz ar fi primul senator musulman din istoria țării.
Pachetul de sancțiuni al Uniunii Europene care vizează petrolul, băncile și oficialii militari ruși a intrat în vigoare, conform Al Jazeera. Măsurile punitive împotriva guvernului de la Kremlin pentru invadarea Ucrainei au intrat în vigoare în urma unor lungi negocieri de a convinge oficialii din Ungaria și alte țări UE fără ieșire la mare de a accepta o interdicție parțială a petrolului rusesc. Oficialii din Ungaria au îngreunat procesul de adoptare a noului pachet de sancțiuni, fiind opuși unui embargou complet care viza petrolul rusesc. Pachetul de sacțiuni vizează petrolul rusesc livrat pe mare, fără a include petrolul care se deplasează prin conducte, cum ar fi conducta Druzhba din epoca sovietică care permite livrarea către mai multe țări din Europa Centrală și de Est.
Peter Navarro, fost consilier la Casa Albă, a fost acuzat de sfidarea Congresului pentru refuzul de a coopera în ancheta privind revolta de la Capitoliul SUA de anul trecut, informează BBC. Navarro este al doilea consilier al fostului președinte Donald Trump care a fost arestat din cauza sfidării citației legale primite din partea comisiei congresului care investiga atacul ce a avut loc în ianuarie anul trecut când Joe Biden a fost ales președintele SUA. Navarro a acuzat procurorii și FBI-ul de gestionare necorespunzătoare a dosarului. Comisia Camerei reprezentanților din SUA, formată din șapte democrați și doi republicani, a intervievat peste 1000 de martori. Navarro a fost acuzat de refuzul de a depune mărturie sau documente către comisia care investiga revolta de la Capitoliu.