Material realizat de Marina Ghiță și Ana Rusu
Congresul SUA, condus de republicani, a început o nouă sesiune în care a hotărât stabilirea planurilor de adoptare a agendei președintelui ales Donald Trump privind reducerea impozitelor, abrogarea Obamacare și reluarea reglementărilor financiare și de mediu, informează Reuters. În momentul învestirii în funcția de președinte a lui Donald Trump pe data de 20 ianuarie, parlamentarii republicani speră să obțină un start rapid asupra priorităților, care au fost blocate în timpul președintelui democrat Barack Obama. „Trebuie să ne concentrăm pe reforma fiscală, sănătate și multe alte lucruri de importanță mult mai mare!”, a declarat Trump pe contul său de Twitter.
Partidul de opoziție Renamo din Mozambic a declarat că a prelungit un armistițiu de încetare a focului cu două luni, pentru a permite efectuarea unor discuții cu guvernul președintelui Filipe Nyusi, ridicând o serie de speranțe privitoare la demararea unui proces pentru pace, informează Reuters. Cele două tabere se află într-un conflict permanent în urma contestării rezultatelor alegerilor din Africa de Sud din anul 2014 de către Renamo. Analiștii declară că interesele asupra resurselor naturale ar putea agrava situația, Mozambicul fiind pe punctul de a dezvolta rezerve uriașe de gaze naturale, lucru care ar putea transforma una dintre cele mai sărace țări ale lumii într-un stat cu venituri medii. „Este de apreciat faptul că ambele tabere au convenit să înceteze focul, astfel încât lucrurile pot fi ameliorate și să ofere pace pentru Mozambic,” a declarat Afonso Dhlakama, liderul Renamo, în cadrul unei teleconferințe.
Republicanii din cadrul Camerei Reprezentanților din SUA au votat pentru a slăbi puterile organismului care investighează acuzațiile de proastă administrare față de membrii Congresului, informează BBC. În urma acestui vot, Biroul independent al Congresului de etică intră sub controlul Comitetului de etică al Camerei Reprezentanților. Cu toate acestea, liderii republicani din Cameră s-au opus acestei decizii. Congresul nou ales se va reuni peste puțin timp, iar întrega Casă a Reprezentanților va vota cu privire la noile norme propuse. Democrații au reacționat dur cu privire la vot. Votul a venit în ajunul începerii unei schimbări majore de putere la Washington, unde republicanii dețin în prezent toate pârghiile de putere pentru prima dată în nouă ani. Votul a fost unul secret. În pofida tuturor criticilor, susținătorii acestei decizii au declarat că aceasta va consolida supravegherea etică, deoarece biroul a efectuat o serie de controale asupra ambelor tabere.
Ambasadorul Marii Britanii la Uniunea Europeană, Sir Ivan Rogers, a demisionat, informează BBC. Sir Ivan Rogers, care a fost numit în funcția de reprezentant permanent pe lângă Uniunea Europeană de David Cameron în 2013, ar fi trebuit să joace un rol-cheie în cadrul discuțiilor privind Brexitul, care urmează să debuteze în câteva luni. Biroul de Interne nu a motivat, încă, demisia acestuia. Oficialul britanic ar fi trebuit să părăsească funcția în noiembrie 2017. Fostul lider al democraților liberali, Nick Clegg, care a lucrat pentru Ivan Rogers la Bruxelles, a descris demisia ca fiind o „lovitură asupra planurilor guvernului în ceea ce privește Brexitul”. Parlamentarul laburist Hilary Benn, care prezidează comitetul Brexit, a declarat că s-a ajuns la un punct „esențial” și a cerut guvernului să intensifice procedurile necesare pentru găsirea unui înlocuitor. „Nu putea fi un moment mai dificil de a organiza un transfer”, a adăugat aceasta. Hilary Benn a declarat, de asemenea, că rolul reprezentantul permanent este de a transmite punctul de vedere al Regatului Unit către alte state membre, precum și „acela de a raporta onest și fără teamă” concluziile negocierilor.
Departamentul Apărării al SUA a declarat, ca reacție la declarația Coreei de Nord potrivit căreia intenționează să testeze o rachetă intercontinentală balistică, că este încrezător în capacitatea sa de a proteja aliații SUA de amenințările Phenianului, informează Reuters. „Avem o apărare anti-rachetă balistică…este un mijloc prin care suntem siguri că putem asigura securitatea Statelor Unite”, a declarat purtătorul de cuvânt al Pentagonului, Peter Cook după ce liderul nord-coreean, Kim Jong Un, a declarat că țara sa a fost aproape de testarea unei rachete balistice intercontinentale (ICBM).
Poliția israeliană a început interogarea primului ministru Benjamin Netanyahu, suspectat că ar fi primit “beneficii din partea oamenilor de afaceri”, relatează BBC. Primul ministru al Isrelului a fost interogat la reședința sa timp de trei ore, fiind acuzat că a acceptat “cadouri ilegale” în valoare de sute de mii de dolari de la oameni de afaceri. Acesta a declarat că în ciuda rapoartelor prezentate de mass-media și a spiritului festiv emanat de studiorile de știri sau de opoziție, ar vrea să le spună să nu se grăbească să sărbătorească, deoarece el va continua să conducă Israelul. De altfel, oponenții prim ministrului Netanyahu au cerut ca afacerile sale să fie investigate, având în vedere că în ultimele luni acesta a fost implicat în diverse scandaluri.
Donald Trump susține că o rachetă nord-coreeană nu va ajunge niciodată în Statele Unite ale Americii, informează BBC. Într-un mesaj pe Twitter, președintele american ales a relatat: “Coreea de Nord tocmai a afirmat că se află în ultimele etape ale dezvoltării unei arme nucleare capabile să atingă teritoriul american. Așa ceva nu se va întâmpla!” Mesajul postat de Donald Trump este un răspuns la declarațiile făcute de liderul de la Phenian, Kim Jong-Un, care de Anul Nou a susținut că țara sa se află “în ultimele etape inainte de lansarea unei rachete balistice intercontinentale”. Coreea de Nord este de acum “o putere militară a Orientului pe care nici cel mai puternic dusman nu o va putea atinge”, a mai declarat Kim Jong-un.
ISIS a revendicat atacul de la Istanbul și a amenințat Turcia cu și mai multă violență, transmite El Pais. Organizația jihadistă Statul Islamic a revendicat luni, într-un comunicat, responsabilitatea pentru atentatul produs într-un club din Istanbul în noaptea de Revelion. Astfel, 39 de persoane au fost ucise și alte 69 rănite, după ce un atacator a deschis focul într-un club celebru de noapte din Istanbul. În ultimul an, Turcia a fost atacată de cinci ori din cauza obiectivelor pe care le are și ale politicilor pe care le susține. Atentatul de la Istanbul indică o schimbare strategică a modului în care gruparea jhadistă, cunoscută pentru violență și agresivitate, acționează. Dacă până acum aceștia atacau în Turcia grupuri mici de personae și turiști, masacrul de Anul Nou reprezintă primul atentat împotriva unui număr foarte mare de persoane.
Purtătorul de cuvânt al lui Donald Trump a declarat că nu au fost găsite dovezi ce ar putea ilustra implicarea Rusiei în alegerile prezidențiale și ar fi iresponsabil să fie trase concluzii înaintea primirii răspunsului final din raportul de inteligență, precizează Reuters. Săptămâna trecută, președintele Barack Obama a expulzat 35 de diplomați ruși, iar pe lângă acestea a sancționat două agenții de inteligență ruse, motivul reprezentându-l faptul că l-au ajutat pe Trump să câștige alegerile. De asemenea, Trump a anunțat că știa “lucruri pe care alți oameni nu le știu” și că le va dezvălui marți sau miercuri, fără să mai prezinte și alte detalii.