Home / 2025 / A fost 3 ianuarie în lume – Negocierile pentru coaliția de guvernare din Austria au eșuat, președinta Comisiei Europene și-a anulat toate angajamentele din următoarele două săptămâni iar, Prim-Ministrul Republicii Moldova a avertizat că statul se confruntă cu o criză de securitate
Sursă foto: POLITICO

A fost 3 ianuarie în lume – Negocierile pentru coaliția de guvernare din Austria au eșuat, președinta Comisiei Europene și-a anulat toate angajamentele din următoarele două săptămâni iar, Prim-Ministrul Republicii Moldova a avertizat că statul se confruntă cu o criză de securitate

Material realizat de Macovei Mircea-Andrei și Anca Badea

Anchetatorii din Coreea de Sud au fost obligați să abandoneze încercarea de a-l aresta pe președintele pus sub acuzație, Yoon Suk Yeol, relatează The Guardian. Oficialii anti-corupție, alături de polițiștii și procurorii prezenți, s-au lovit de trupe aflate sub controlul serviciului secret prezidențial, precum și ai altor angajați ai acestui serviciu. Într-un comunicat de presă, reprezentanții Biroului de Investigare a Corupției au declarat că executarea mandatului de arestare a fost imposibilă din cauza impasului în care s-au aflat anchetatorii odată cu pătrunderea în locuința președintelui. Potrivit declarației, decizia de a opri acest proces s-a datorat „preocupării pentru siguranța personalului”. 

Președintele din Filipine, Ferdinand Marcos Jr., și-a îndepărtat vicepreședintele, Sara Duterte, din consiliul național de securitate, informează The Guardian. Conform unui ordin executiv, aceasta a făcut parte dintr-un presupus complot la adresa președintelui Marcos. Prin intermediul acestui ordin, alți foști președinți au fost, de asemenea, eliminați din cadrul consiliului. Secretarul executiv din Filipine, Lucas Bersamin, a justificat decizia ca fiind necesară pentru „reorganizarea și eficientizarea” apartenenței la consiliu. Vicepreședintele Sara Duterte, fiica fostului președinte Rodrigo Duterte, a condus în luna noiembrie 2024 o conferință de presă în cadrul căreia a pretins că a discutat cu cineva ca în eventualitatea în care ea ar fi fost ucisă, să îl asasineze pe președintele Marcos. La o dată ulterioară a declarat că acele comentarii au fost înțelese greșit, însă ea rămâne sub anchetă în această speță. 

Ambasadorul Italiei în Iran, Paola Amadei, a fost convocată de Ministerul de Externe de la Teheran, notează Reuters. Decizia a avut loc în urma reținerii în luna decembrie 2024 de către autoritățile italiene a unui om de afaceri iranian, Mohammad Abedini, în baza unui mandat de arestare emis de autoritățile Statelor Unite ale Americii, pentru o presupusă implicare a acestuia într-un atac care a dus la decesul a trei soldați americani în 2023, în Iordania. Această decizie a fost văzută ca un răspuns la tensiunile recente dintre cele doua țări, amplificate de arestarea jurnalistei italiene, Cecilia Sala, pe 19 decembrie la Teheran. Sala a fost acuzată pentru „violarea legilor Republicii Islamice”, pe fondul căreia ambasadorul Iranului în Italia, Mohammad Reza Sabouri, a fost convocat de Ministerul de Externe de la Roma pe 2 ianuarie.

Negocierile pentru coaliția de guvernare din Austria au eșuat, titrează Euractiv. După aproximativ două luni de discuții, partidul liberal NEOS a abandonat negocierile tripartite în urma neînțelegerilor privind reducerile bugetare și reforma pensiilor. Un membru senior al Partidului Social Democrat (SPÖ), Klaus Seltenheim, a declarat că liberalii „nu au fost pregătiți să preia responsabilitate pentru Austria”, în timp ce secretarul general al Partidului Poporului Austriac (ÖVP), Christian Stocker, a pus vina pe umerii social democraților: „Comportamentul unor părți din SPÖ a dus la situația curentă”.

Președintele Statelor Unite ale Americii, Joseph Biden, a blocat achiziționarea companiei US Steel de către compania japoneză Nippon Steel, conform Euronews. Acesta a justificat decizia prin faptul că achiziția „ar plasa unul dintre cei mai mari producători de oțel din America sub control străin și ar crea riscuri pentru securitatea noastră națională și pentru lanțurile noastre critice de aprovizionare”. Tranzacția s-ar fi ridicat la aproximativ 14,9 miliarde de dolari și ar fi reprezentat o investiție vitală pentru compania americană. Într-o declarație comună, reprezentanții celor două corporații și-au exprimat dezamăgirea în legătură cu acest rezultat și au punctat că „Declarația și ordinul președintelui nu prezintă nicio dovadă credibilă a unei probleme de securitate națională, clarificând că a fost o decizie politică”.

Președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a fost diagnosticată cu pneumonie severă și și-a anulat toate angajamentele din următoarele două săptămâni, potrivit Euronews. Agenda președintei a fost eliberată complet în prima jumătate a lunii ianuarie. Printre întâlnirile anulate se numără un discurs pe care avea să îl țină în Lisabona și o vizită în Polonia ce era dedicată evenimentului de inaugurare a președinției poloneze a Consiliului European. Purtătorul său de cuvânt a făcut anunțul, fără a da mai multe detalii despre starea acesteia sau cauza bolii. Von der Leyen se află la începutul celui de-al doilea mandat la șefia Comisiei Europene. 

Mike Johnson a fost reales la limită în funcția de președinte al Camerei Reprezentanților din Congresul SUA, conform Reuters. Majoritatea slabă care a dat rezultatul favorabil pentru republican a scos la iveală potențiale diviziuni din partidul republican ce îl are în frunte pe Donald Trump. Inițial, părea că Johnson nu va reuși să întrunească majoritatea necesară pentru a obține al doilea mandat la votul nominal ce a durat aproape 2 ore. Totuși, doi dintre votanții republicani și-au schimbat votul în favoarea lui după lungi negocieri și cel puțin un telefon din partea lui Trump. Johnson a câștigat cu 218 voturi, minimul necesar, în contextul în care Camera Reprezentanților fiind controlată de republicani printr-o majoritate de 219 la 215 democrați. După realegere, Johnson a promis că va extinde programul de reducere a taxelor introdus de Trump în 2017, program ce ar trebui să expire anul acesta. Președintele ales l-a felicitat pe Johnson pentru victorie pe social media. 

Un judecător american a dispus condamnarea lui Donald Trump în dosarul ‘Stormy Daniels’, fără a impune pedeapsa cu închisoarea, potrivit BBC. Sentința va fi făcută publică pe 10 ianuarie, cu 10 zile înainte de investirea sa în funcția de președinte al Statelor Unite. Judecătorul a anunțat că pedeapsa nu va consta în timp petrecut în închisoare sau amendă, ci președintele ales va fi eliberat necondiționat. Trump a încercat să își folosească victoria de la Casa Albă pentru a obține respingerea cazului și a numit ordinul judecătorului un ‘atac politic ilegitim’ și ‘nimic mai mult decât o șaradă aranjată’ într-o postare pe social media. Trump a fost găsit vinovat în mai pentru 34 de capete de acuzare referitoare la falsificarea unor documente contabile pentru a ascunde plăți în valoare de 130.000 de dolari către actrița de filme pentru adulți Stormy Daniels. Aceasta ar fi fost plătită în 2016 pentru a nu divulga detalii despre o presupusă experiență sexuală cu președintele ales.

Prim-Ministrul Republicii Moldova, Dorin Recean, a avertizat că statul se confruntă cu o criză de securitate după tăierea de gaze rusești din Transnistria, relatează Reuters. Fluxul de gaze venite din Rusia transportat prin Ucraina către Europa Centrală și de Est, a fost oprit în prima zi a noului an, ca urmare a expirării contractului de tranzit dintre cele două țări. Premierul moldovean a anunțat că Moldova își va acoperi nevoile energetice prin producție domestică, însă regiunea Transnistria a avut de suferit un impact aspru, în ciuda legăturilor cu Rusia. Recean a declarat că va trata situația ca pe o criză de securitate ce a fost inițiată cu scopul de a readuce la putere forțe pro-ruse în Moldova și de a instrumentaliza teritoriul împotriva Ucrainei. Canalul oficial de știri al Transnistriei pe Telegram a anunțat decuplări în evantai de la energia electrică, prin care anumite zone ar urma să fie deconectate pentru aproximativ o oră în intervalul 18:00-22:00. 

Oficialii din Etiopia și Somalia au hotărât să consolideze relațiile diplomatice, conform BBC. Potrivit ministrului de externe somalez, Ahmed Moalim Fiqi, disputa diplomatică dintre cele două state ce a dus la relații tensionate în regiune a fost rezolvată, fără să fi fost nevoie de sacrificii din partea guvernului somalez. Oficialii etiopieni au confirmat faptul că cele două state vecine își vor întări relațiile bilaterale. Regiunea se afla în impas încă din ianuarie anul trecut, când guvernul din Etiopia, ce nu are ieșire la mare, a semnat un acord maritim cu Somaliland, o regiune autonomă din nordul Somaliei, pe care guvernul somalez, continuă să o considere parte din teritoriu său. Declarațiile au venit pe fondul vizitei unei delegații etiopiene în Somalia ce s-a concentrat pe viitorul misiunii de menținere a păcii a Uniunii Africane din Somalia. 

Despre PoliticALL

Vezi și

A fost 31 decembrie în lume – Oficialii Statelor Unite au anunțat suplimentarea ajutoarelor militare și bugetare către Ucraina cu 5.9 miliarde de dolari, Oficiali de rang înalt din Siria și Ucraina s-au întâlnit pentru a discuta un posibil parteneriat strategic, Guvernul german l-a acuzat pe miliardarul american, Elon Musk, că a încercat să influențeze alegerile din Germania

Material realizat de Anca Badea    Oficialii Statelor Unite au anunțat suplimentarea ajutoarelor militare și …