Material realizat de Anca Badea
Miliardarul american, Elon Musk, și-a îndreptat atenția spre Agenția Națională pentru Ajutor Umanitar USAID, intenționând să o desființeze, conform Reuters. Acesta a fost însărcinat de președintele american, Donald Trump, cu restrângerea guvernului federal, inclusiv prin monitorizarea eficienței USAID. Ca urmare, Trump ar putea lua în considerare integrarea agenției în Departamentul de Stat. Sute de programe USAID ce acopereau ajutoare umanitare în valoare de miliarde de dolari au fost oprite după învestirea președintelui din 20 ianuarie, când acesta a ordonat înghețarea majorității ajutoarelor externe pentru a garanta alinierea cu politica “America First”. Acesta a declarat că îi place conceptul de USAID, dar oamenii din conducere s-au dovedit a fi “nebuni radicali de stânga”. USAID a furnizat în anul fiscal 2023 ajutor umanitar la nivel mondial în valoare de 72 de miliarde de dolari.
Autoritățile Israelului au început construcția de baze militare în zona tampon cu Siria, relatează Al Jazeera. Fotografiile realizate prin satelit dovedesc prezența a 6 situri de construcție în interiorul zonei tampon și o alta din afara zonei, pe teritoriul sirian. Deși Israel și Siria au încheiat un acord de încetare a focului în 1974 care a stabilit granițele zonei demilitarizate, armata israeliană a început să se deplaseze pe suprafața acesteia după căderea regimului dinastic al-Assad. Premierul Israelului Benjamin Netanyahu a declarat că, datorită faptului că acordul a fost încheiat cu un regim destituit, acesta nu mai este valid. Cetățenii sirieni care locuiesc în apropierea siturilor militare s-au plâns de încălcarea de către Israel a teritoriului lor, precum și de puncte de control, arestări neautorizate, raiduri asupra locuințelor și închideri de drumuri. Armata israeliană susține că acționează pentru a elimina amenințările împotriva cetățenilor săi.
Rebelii din Republica Democrată Congo au declarat încetarea focului din motive umanitare, potrivit BBC. Alianța de grupări rebele au invocat motive umanitare pentru încetarea focului, după ce au capturat teritorii din estul țării. Potrivit datelor ONU, cel puțin 900 de persoane au fost ucise și alte 2880 au fost rănite în bătăliile recente din Goma, cel mai mare oraș din est, și împrejurări. Alianța, cunoscută drept Alianța Fluviului Congo, a acuzat armata congoleză că ar fi ucis oameni prin bombardarea zonelor pe care le deține și și-au reiterat angajamentul pentru protejarea populației civile din zonă. Aceștia au adăugat că nu intenționează să mai captureze niciun alt teritoriu, însă își vor păstra pozițiile. Conflictul a dus la dislocarea a sute de mii de oameni în ultimii trei ani, potrivit Agenției ONU pentru Refugiați.
Transnistria a fost reconectată la resursele de gaze naturale, cu sprijinul finanțării Uniunii Europene, conform Reuters. Întreruperile de energie electrică din regiunea separatistă au fost oprite, iar căldura din apartamente a fost repornită, după ce fluxurile de gaze naturale au fost restabilite, ca urmare a sprijinului primit din partea Uniunii Europene. Lipsa energiei în Transnistria se datora dependenței de gazul rusesc ce trecea prin Ucraina, ce a fost întrerupt la începutul anului. Compania energetică moldovenească Moldovagaz a expediat sâmbătă primul lot de 3 milioane metri cubi de gaze naturale către enclava separatistă susţinută de Rusia. Vadim Krasnoselsky, președintele autointitulat al Transnistriei, şi-a exprimat recunoştinţa faţă de şefa Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, pentru că a furnizat 64 de milioane de euro pentru finanţarea aprovizionării cu gaze.
Bart de Wever, naționalist flamand, a devenit premierul Belgiei, relatează Euronews. La mai bine de șapte luni de la alegerile parlamentare din Belgia, negocierile au dus la formarea unei coaliții guvernamentale ce îl are în frunte pe De Wever. Acesta este primul naționalist din Regiunea Flamandă vorbitoare de limbă olandeză care a condus vreodată statul țara. De Wever a declarat că își propune să decentralizeze puterea de la statul federal către provincii, însă s-ar putea confrunta cu o opoziție din partea partenerilor săi de coaliție, ce nu sunt de acord cu politica regionalistă a acestuia. Sub conducerea lui De Wever, guvernul ce înclină spre dreapta ar urma o politică socio-economică de dreapta, cu atitudini față de imigranți asemănătoare guvernelor similare ca orientare politică din UE.