Home / A fost azi în lume / 2022 / A fost 3 august în lume – Oficialii ruși au declarat că Vestul ar putea declanșa un război nuclear din cauza Ucrainei, UE confirmă reluarea negocierilor cu Iranul, Fostul cancelar al Germaniei a fost criticat pentru întâlnirea sa cu Vladimir Putin
Sursă foto: REUTERS/David 'Dee' Delgado

A fost 3 august în lume – Oficialii ruși au declarat că Vestul ar putea declanșa un război nuclear din cauza Ucrainei, UE confirmă reluarea negocierilor cu Iranul, Fostul cancelar al Germaniei a fost criticat pentru întâlnirea sa cu Vladimir Putin

Material realizat de Meda Dragomir

Oficialii ruși au declarat că Vestul ar putea declanșa un război nuclear din cauza Ucrainei, informează Reuters. Conflictul din Ucraina nu poate justifica folosirea armelor nucleare, dar, conform declarațiilor făcute de autoritățile de la Moscova în cadrul unei adunări ONU, Rusia ar putea folosi arsenalul nuclear drept răspuns pentru “agresiunile directe” ale țărilor NATO cu privire la invazia din Ucraina. Cu toate acestea, în timpul unei conferințe dedicate dezarmării nucleare, diplomatul rus Alexander Trofimov a respins aceste “speculații complet nefondate, departe de realitate și inacceptabile care menționează că Rusia ar amenința cu folosirea armelor nucleare, în special în Ucraina”. 

Reprezentanții Uniunii Europene au confirmat faptul că negocierile cu privire la un nou pact nuclear cu Iranul vor începe joia aceasta, declară Politico. Uniunea Europeană a făcut un ultim efort pentru a salva acordul nuclear cu Iranul, convocând în mod neașteptat toți negociatorii pentru joia aceasta. Obiectivul acestor discuții este de a restabili acordul din 2015 care prevedea ca Iranul să renunțe la dezvoltarea nucleară în schimbul ameliorării anumitor sancțiuni economice severe. Acest pact nu a mai fost valabil din 2018, când Statele Unite ale Americii s-au retras în timpul administrației Trump. Conferința va avea loc în Viena, urmând ca numeroși diplomați din Iran, SUA, China, Rusia, Germania, Marea Britanie și Franța să fie prezenți. Uniunea Europeană va servi drept mediator, în circumstanțele în care autoritățile din Iran refuză sa discute direct cu Statele Unite.

Președintele Zelensky a menționat posibilitatea legalizării parteneriatelor civile de același sex în Ucraina, conform CNN. Președintele ucrainean Volodimir Zelensky a deschis calea pentru legalizarea parteneriatelor între persoanele de același sex, drept răspuns la o petiție care solicita drepturi egale pentru persoanele homosexuale în Ucraina. Într-o scrisoare publicată online, Zelensky a explicat că este aproape imposibil să legalizezi căsătoriile de același sex în timpul unui război, deoarece ar necesita o schimbare în constituție. Cu toate acestea, liderul ucrainean a declarat că administrația sa “a elaborat soluții pentru legalizarea acestor parteneriate civile în Ucraina ca parte din munca pe care aceștia o depun pentru a asigura drepturile și libertățile omului”.

Agenția electorală din Pakistan a declarat că partidul fostului prim-ministru, Imran Khan, a primit fonduri ilegale, relatează CNN. Comisia electorală din Pakistan a scos la iveală, la începutul săptămânii acesteia, că partidul politic al fostului prim-ministru Imran Khan a primit fonduri ilegale în valoare de milioane de dolari din partea altor țări precum Statele Unite ale Americii, Emiratele Arabe Unite sau Marea Britanie. În urma acestor noi informații, atât Khan, cât și partidul său, Tehreek-e-Insaf, care a crescut în popularitate în urma campaniilor anticorupție, riscă să primească o interdicție din a mai participa în politica internă.

Prim-ministrul din Muntenegru a semnat în secret un contract controversat cu privire la proprietățile bisericii, declară Euronews. Guvernul din Muntenegru și Biserica Ortodoxă Sârbă au semnat un acord controversat privind bunurile de proprietate, declanșând proteste din partea opoziției pentru organizarea imediată a unei moțiuni de cenzură. Acest contract permite Bisericii Ortodoxe să își asume dreptul asupra a ceea ce pretinde că este proprietatea sa în Muntenegru, incluzând terenuri valoroase și numeroase bisericii și mănăstiri despre care cetățenii din Muntenegru sunt de părere că aparțin Bisericii Ortodoxe naționale, instituție nerecunoscută canonic. Acest contract ar putea duce la căderea de la putere a prim-ministrului Dritan Abazovic și a administrației sale, la doar 6 luni de la punerea în funcție. 

Fostul cancelar german Gerhard Schroder a fost supus unui val de critici din cauza întâlnirii acestuia cu Vladimir Putin, conform The Guardian. Fostul cancelar german Gerhard Schroder a primit critici din partea publicului în urma întâlnirii private pe care acesta a avut-o cu președintele Vladimir Putin săptămână trecută în timpul călătoriei sale la Moscova. Schroder urmează să fie investigat de către partidul Social Democrat din Germania, din care face parte încă din 1963, pentru legăturile sale cu Kremlin-ul și pentru constanta legatura pe care acesta o păstrează cu Putin. Fostul lider al guvernului de la Berlin a declarat pentru ziarele naționale că nu își va cere scuze pentru prietenia sa cu liderul rus sau pentru călătoria la Moscova.

Despre PoliticALL

Vezi și

A fost 12 noiembrie în lume- La COP29, președintele Azerbaidjanului, Ilham Aliyev, a declarat că petrolul și gazele naturale sunt „un dar de la Dumnezeu” și a criticat „știrile false occidentale” despre emisiile țării, Guvernul slovac a propus o modificare a legislației referitoare la limbile oficiale ale statului, care ar restricționa utilizarea limbilor minorităților, inclusiv a limbii maghiare, în spațiile publice, Prim-ministrul Noii Zeelande, Christopher Luxon, a adresat în Parlament scuze oficiale, victimelor abuzurilor din instituțiile de protecție, după o anchetă care a dezvăluit unul dintre cele mai mari scandaluri de abuz din țară

La COP29, președintele Azerbaidjanului, Ilham Aliyev, a declarat că petrolul și gazele naturale sunt „un …