Material realizat de Romina Manolescu
Autoritățile din Somalia au suspendat-o din funcție pe președinta Federației de atletism pentru nepotism, după ce a permis unei persoane fără experiență sportivă să concureze într-o competiție internațională, relatează BBC. Nasra Abubakar Ali a parcurs traseul de 100 de metri la Jocurile Mondiale Universitare din China într-un interval de timp dublu față de câștigător. O anchetă realizată de Ministerul Tineretului și Sportului din Somalia a dezvăluit că participanta nu este „o persoană sportivă, nici o alergătoare”. Președinta Federației Somaleze de Atletism, Khadijo Aden Dahir, a fost acuzată că a abuzat de puterea ei și a defăimat Somalia, fiind reținută în urma unei întâlniri între ministerul sportului și Comitetul Olimpic Național. Cu toate acestea, mulți au lăudat-o pe alergătoare pentru participare și pentru că a sfidat condițiile stricte cu care se confruntă femeile somaleze care doresc să participe la competiții sportive de nivel înalt.
Un cleric musulman a fost arestat sub acuzația de blasfemie și instigare la ură în Indonezia, după decizia sa de a permite femeilor să predice și să se roage alături de bărbați, informează CNN. Panji Gumilang, în vârstă de 77 de ani, conduce internatul Al-Zaytun din districtul Indramayu din Java de Vest. În trecut, instituția, care adăpostește aproximativ 5.000 de studenți, s-a confruntat cu reacții din partea publicului datorită practicilor sale neobișnuite, cum ar fi să le permită bărbaților și femeilor să se roage împreună, iar femeile să devină imami. „Investigatorii au luat măsuri legale. (…) Panji va fi reținut în unitatea de detenție a Agenției de Investigații Criminale timp de 20 de zile”, a declarat Oficialul Poliției Naționale Indoneziene. Unul dintre susținătorii lui Panji, al cărui nume nu a dorit să fie dezvăluit din cauza represaliilor, a declarat pentru CNN că arestarea sa a fost „nejustificată” și reflectă atitudinea statului față de libertatea religioasă.
Doi marinari americani au fost arestați sub acuzația de predare a unor materiale de securitate națională sensibile Chinei, conform Reuters. Ofițerul Wenheng Zhao, în vârstă de 26 de ani, a fost acuzat de conspirație și luare de mită în valoare de 15.000 de dolari, în schimbul unor fotografii și videoclipuri cu informații militare sensibile din SUA. De asemenea, Jinchao Wei, a cărui vârstă nu a fost dezvăluită, a fost acuzat de conspirație pentru că a dezvăluit informații legate de securitatea națională americană în China, în schimbul a mii de dolari. Ambasada Chinei la Washington nu a oferit un răspuns imediat cu privire la acuzații. Relațiile dintre SUA și China au fost tensionate în ultimii ani, din cauza unor serii de probleme de securitate națională și comerț. Reprezentanții Statelor Unite au acuzat partea chineză de spionaj și atacuri cibernetice, iar oficialii din China au susținut că se află sub amenințare din partea spionilor americani.
Premierul Italiei, Giorgia Meloni, l-a dat în judecată pe solistul formației Placebo, Brian Molko, pentru defăimare, după ce a numit-o public „rasistă” și „fascistă”, potrivit The Guardian. Molko a făcut comentariile în timpul unei reprezentații a trupei la festivalul Sonic Park din Stupinigi, după cum a apărut în videoclipurile postate pe social media de fanii care au participat la concert. Procurorii au deschis o anchetă împotriva lui Molko pentru denigrarea instituțiilor statului. Italia are una dintre cele mai mari rate de procese de calomnie împotriva mass-media din Europa, potrivit asociațiilor de jurnaliști. În acest sens, Institutul Internațional de Presă a solicitat parlamentului italian să efectueze o revizuire cuprinzătoare a legilor de defăimare din Italia, care să fie aliniate cu standardele internaționale privind libertatea de exprimare.
Activiștii Greenpeace au acoperit casa premierului britanic Rishi Sunak în țesătură neagră, intensificându-și campania împotriva politicii guvernului privind forajul cu petrol, relatează Al Jazeera. Într-o fotografie postată de Greenpeace UK pe Twitter, au apărut patru protestatari în fața proprietății din nordul Angliei, acoperind-o în țesături de culoare neagră, în timp ce alți doi țin o pancartă cu inscripția „Rishi Sunak – profituri din petrol sau viitorul nostru?”. Oficialii din Marea Britanie și-au asumat obiectivul de a reduce emisiile nete de carbon la zero până în 2050 și să-și consolideze capacitatea de energie regenerabilă. Activiștii de mediu au criticat însă acțiunile guvernului din ultimii ani. Liderii englezi au decis recent să acorde sute de licențe pentru extracția de petrol și gaze din Marea Nordului, ca parte a eforturilor de a deveni mai independenți din punct de vedere energetic.