Home / A fost azi în lume / A fost 29 noiembrie în lume – Guvernul Spaniei a prezentat un nou proiect de lege pentru combaterea traficului de persoane, oficialii Chinei au declarat că o navă a Statelor Unite ale Americii a pătruns ilegal în apele din zona insulelor Spratly iar compania petrolieră QatarEnergy a semnat un acord de aprovizionare a Germaniei cu gaz natural lichefiat

A fost 29 noiembrie în lume – Guvernul Spaniei a prezentat un nou proiect de lege pentru combaterea traficului de persoane, oficialii Chinei au declarat că o navă a Statelor Unite ale Americii a pătruns ilegal în apele din zona insulelor Spratly iar compania petrolieră QatarEnergy a semnat un acord de aprovizionare a Germaniei cu gaz natural lichefiat

Material realizat de Anna Iosif și Mădălina Robu.

Oficialii alianței NATO au declarat că vor sprijini financiar Ucraina, în scopul reparării infrastructurii energetice distruse de atacurile rusești, relatează Reuters. În contextul unei întâlniri cu miniștrii de externe ale statelor membre NATO purtată la București, oficialii au decis să întărească sprijinul material oferit statului ucrainean, pentru a repara infrastructura energetică care a fost profund afectată de atacurile aeriene rusești. De asemenea, oficialii Statelor Unite ale Americii au anunțat că vor oferi 53 de milioane de dolari pentru înlocuirea rețelei electrice. Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, a mai confirmat faptul că Ucraina va deveni eventual membru al alianței, însă principalul focus este „unitatea aliaților pentru a oferi sprijin militar, umanitar și financiar Ucrainei”. Întâlnirea NATO a avut loc pe fondul numeroaselor atacuri rusești asupra Ucrainei din ultima lună, secretarul general al alianței declarând că „președintele Putin încearcă să folosească iarna ca armă de război”.

 

Guvernul Spaniei a prezentat un nou proiect de lege pentru combaterea traficului de persoane, care urmărește să ofere o mai bună protecție migranților vulnerabili din punct de vedere economic aflați sub controlul rețelelor criminale internaționale, relatează ABC News. Noua reglementare a fost concepută pentru a ajuta victimele diferitelor tipuri de trafic de persoane, de la exploatarea sexuală și munca silnică până la cei care suferă de pe urma vânzării ilegale de organe umane, nunți forțate și alte activități criminale, a declarat ministrul spaniol al Justiției, Pilar Llop. Reprezentanții Ministerului de Interne al Spaniei au relatat că în 2021 poliția spaniolă a eliberat peste 1.000 de victime din rețelele de exploatare umană. Majoritatea victimelor exploatării sexuale au fost persoane de sex feminin din Columbia, Paraguay, România și Venezuela. Un aspect important al proiectului de lege este faptul că o potențială victimă poate solicita asistență fără a fi nevoită să acuze în mod direct rețeaua criminală. Acest lucru este menit să reducă teama de ripostă din partea infractorilor, precum și să diminueze preocupările conform cărora migranții ilegali ar putea avea probleme în fața autorităților de imigrație.

 

Oficialii Chinei au declarat că o navă a Statelor Unite ale Americii a pătruns ilegal în apele din zona insulelor Spratly, informează Al Jazeera. Armata chineză a declarat că a alungat o navă a Statelor Unite care „a pătruns ilegal” în apele din apropierea insulelor Spratly din Marea Chinei de Sud, intens disputată de statele riverane. Un purtător de cuvânt al Armatei pentru Eliberarea Poporului, principala forță militară a statului chinez, a declarat că acțiunile SUA „au încălcat grav suveranitatea și securitatea Chinei”. Nava americană, USS Chancellorsville, a pătruns recent prin strâmtoarea Taiwan. Până în prezent, oficialii americani nu au comentat incidentul. China controlează aproape în întregime Marea Chinei de Sud în urma construirii mai multor insule artificiale, în ciuda faptului că în anul 2016 o decizie a unei curți internaționale de judecată a afirmat că statul nu are acest drept. 

 

Sute de protestatari din Polonia s-au adunat în fața casei din Varșovia a liderului partidului conservator, Jaroslaw Kaczynski, pentru a protesta împotriva comentariilor referitoare la femeile ce consumă alcool și a interzicerii aproape totale a avortului, conform Euronews. Conform afirmațiilor susținute de Kaczynski, rata scăzută a natalității din țară este cauzată de femeile care consumă prea mult alcool. Protestatarii au cerut ca politicianul în vârstă de 73 de ani să demisioneze, spunând că acesta nu înțelege adevăratele motivele care dezavantajează femeile atunci când subiectul copiilor este atins. „Suntem aici pentru a vă reaminti că nu vom renunța și știm că lucrurile vor fi normale, că vor fi așa cum ar trebui să fie, că Polonia va fi o țară cu libertate, cu egalitate, cu democrație”, a declarat Marta Lempart, activistă pentru drepturile femeilor și lider al Grevei Femeilor. Reprezentanții Grevei Femeilor susțin că există numeroase motive pentru rata scăzută a natalității din stat, inclusiv interzicerea de facto a avortului, lipsa accesului general la educație sexuală și proceduri in vitro, inflația ridicată, deficitul de locuințe și lipsa accesului la centrele de zi. 

 

Parlamentul din Singapore a abrogat interdicția asupra relațiilor persoanelor de același sex, conform Reuters. Parlamentul din Singapore a decriminalizat relațiile dintre persoanele de același sex, însă a limitat perspectiva legalizării căsătoriei între acestea. Membrii parlamentului au adoptat un amendament prin care constituția a fost modificată, pentru a preveni eventualele contestațiile în instanță care, în alte țări, au dus la legalizarea căsătoriei între persoane de același sex. Activiștii comunității LGBT au aplaudat decizia decriminalizării relațiilor persoanelor de același sex, însă au susținut că modificarea adusă constituției este dezamăgitoare. Modificarea va împiedica cetățenii din a ridica obiecții legale asupra problemelor precum definiția căsătoriei, a familiei și a politicilor conexe, dat fiind faptul că acestea vor fi decise doar de puterile executive și legislative.

 

Tulburările și protestele care au cuprins Iranul în ultimele două luni au intensificat tensiunea politică din cadrul meciului de fotbal dintre echipa națională și Statele Unite ale Americii la Cupa Mondială din Qatar, relatează The New York Times. Timp de 10 săptămâni, demonstrațiile antiguvernamentale au afectat puternic orașele iraniene. Represiunea rezultată a condus la încarcerarea a mii de protestatari și decesul altor sute de oameni. Aceste tulburări s-au resimțit până acum în cele două meciuri ale Iranului în Qatar, unde spectatorii au huiduit imnul național iranian și au fluturat steaguri cu unul dintre sloganurile protestelor, „Femeie, viață, libertate”, doar pentru a fi escortați afară de oficialii securității. De asemenea, oficialii securității din Qatar, cu care Iranul se bucură în mare parte de legături amicale, au confiscat anumite echipamente cu tematică de protest din cadrul meciurilor, iar Federația Internațională de Fotbal (FIFA), organismul de conducere al fotbalului mondial, a interzis protestele politice ale echipelor, precum și anumite steaguri controversate, inclusiv drapelul Iranului de dinaintea Republicii Islamice. Când echipele din Statele Unite și Iran s-au întâlnit pentru prima dată la Cupa Mondială din Franța în 1998, jucătorii iranieni au contribuit la atenuarea tensiunii geopolitice, înmânând jucătorilor americani trandafiri albi, simbol al păcii, înainte de începerea meciului. 

 

Cinci bărbați palestinieni au fost uciși de forțele israeliene în patru incidente separate din Cisiordania ocupată, conform oficialilor din ambele state, informează BBC. Trei bărbați au fost împușcați în timpul confruntărilor din timpul nopții cu trupele israeliene în apropierea orașelor Ramallah și Hebron. Forțele militare israeliene au confirmat că al patrulea a fost împușcat după ce a lovit cu mașina un soldat, iar al cincilea a decedat în urma unor noi lupte în apropiere de Ramallah. Forțele israeliene efectuează raiduri de căutare și arestare aproape în fiecare noapte în Cisiordania, unde cel puțin 140 de palestinieni au fost uciși în acest an. Majoritatea acestor deceselor au fost cauzate de soldații din statul israelian. Peste 30 de israelieni au fost, de asemenea, uciși în urma unui val de atacuri ale palestinienilor. Forțele de Apărare Israeliene au declarat că „o revoltă a fost instigată de un număr de suspecți” în timpul unei activități „de rutină” din timpul nopții. Un purtător de cuvânt al grupării militante Hamas, care controlează Fâșia Gaza, a declarat că „escaladarea crimelor și terorismului Israelului va fi întâmpinată cu o escaladare a rezistenței”. 

 

Compania petrolieră QatarEnergy a semnat un acord de aprovizionare a Germaniei cu gaz natural lichefiat începând cu 2026, relatează Al Jazeera. Compania petrolieră QatarEnergy, alături de compania americană ConocoPhillips, au semnat două acorduri de vânzare-cumpărare, prin care vor exporta gaz natural lichefiat în Germania pentru 15 ani, începând cu anul 2026. Companiile vor aproviziona Germania cu două milioane de tone de gaz anual, astfel contribuind la securitatea energetică pe termen lung al statului, conform directorului executiv al QatarEnergy, Saad Al Kaabi. Acordul a venit în urma încetării aprovizionării Germaniei cu gaz din Rusia. Totuși, ministrul economiei din Germania, Robert Habeck, a atras atenția asupra planului Germaniei de a fi neutră din punct de vedere al emisiilor de carbon până în anul 2045, astfel fiind necesară reducerea consumului de gaz al Germaniei. 

 

Ucigașul liderului sud-african Chris Hani a fost înjunghiat în închisoare, informează The Guardian. Acesta a fost înjunghiat la câteva zile după ce instanța supremă a țării a ordonat eliberarea sa condiționată, a declarat serviciul penitenciarului. Într-o declarație, reprezentanții Departamentul Serviciilor Corecționale au confirmat „incidentul nefericit de înjunghiere” care l-a implicat pe Janusz Waluś, după ce acesta a petrecut aproape trei decenii în închisoare pentru asasinatul din 1993. Purtătorul de cuvânt al serviciului penitenciarului a menționat că Waluś, în vârstă de 69 de ani, este stabil și primește îngrijirea medicală necesară. Chris Hani a fost împușcat mortal pe aleea casei sale cu un an înainte de primele alegeri multirasiale din Africa de Sud. Asasinatul a avut loc în momentul în care negocierile pentru a pune capăt apartheidului intrau în faza finală, rezultând în tensiuni despre care unii se temeau că vor cauza un război civil. 

 

Ambasadorul Chinei a fost convocat la Ministerul de Externe a Regatului Unit, în urma unui atac asupra unui jurnalist britanic în China, relatează BBC. Ministerul de Externe a Regatului Unit l-a convocat pe ambasadorul Chinei, Zheng Zeguang, în urma atacului asupra jurnalistului britanic, Ed Lawrence, pentru a clarifica incidentul. Jurnalistul documenta protestele împotriva carantinei impuse de guvernul chinez în Shanghai. Filmările au arătat cum acesta a fost capturat de ofițerii de poliție și ținut la pământ, ulterior fiind arestat, BBC numind incidentul ca fiind foarte îngrijorător. Autoritățile chineze au justificat incidentul motivând Lawrence a fost arestat pentru binele lui, în eventualitatea în care a contractat virusul COVID-19 din mulțimea de protestatari. 

Despre PoliticALL

Vezi și

A fost 23 decembrie în lume – Președintele ucrainean, Volodimir Zelenskiy, l-a acuzat pe premierul slovac, Robert Fico, că sprijină indirect Rusia și pe Vladimir Putin, Premierul francez, François Bayrou, a anunțat numirea unui nou guvern pentru a încerca să pună capăt impasului politic, Autoritățile de la Kremlin au negat zvonurile apărute în presa internațională, conform cărora, soția fostului președinte sirian, Bashar al-Assad, ar fi depus cerere de divorț și ar intenționa să se întoarcă în Marea Britanie

Material realizat de Nicoleta Dumitru și Anca Badea    Președintele ucrainean, Volodimir Zelenskiy, l-a acuzat …