Home / A fost azi în lume / 2016 / A fost 29 martie în lume – Scrisoarea prin care Theresa May a declanșat Articolul 50 a garantat o „creștere semnificativă” a competențelor Parlamentului scoțian după Brexit, Sean Spicer a afirmat că Donald Trump a fost „lider în efortul de a susține Brexit”, iar sectorul financiar al Marii Britanii a propus noi soluții pentru a menține legătura cu piața UE după Brexit
Reuters

A fost 29 martie în lume – Scrisoarea prin care Theresa May a declanșat Articolul 50 a garantat o „creștere semnificativă” a competențelor Parlamentului scoțian după Brexit, Sean Spicer a afirmat că Donald Trump a fost „lider în efortul de a susține Brexit”, iar sectorul financiar al Marii Britanii a propus noi soluții pentru a menține legătura cu piața UE după Brexit

Material realizat de Iuliana Mihalea Dan și Valeria Bortă

  1. Forțele irakiene susțin că sunt pe punctul de a intra în centrul istoric al orașului Mosul și de a încheia această acțiune la o moschee cheie, în ciuda rezistenței acerbe venite partea militanților ISIS, relatează BBC. Șeful poliției federale, Locotenentul-General Raed Jawdat a declarat că ofițerii au asediat zona din jurul Marii Moschei din al-Nuri. Această clădire este locul în care liderul ISIS Abu Bakr al-Baghdadi a proclamat crearea califatului în 2014. Jawdat a declarat că autoritățile au  preluat din nou districtul Qadeeb al-Ban și stadionul al-Malaeb, aflat în vestul teritoriului, iar trupele de elită Rapide Response Force ale Ministerului de Interne au avansat în Orașul Vechi în decursul zilei de miercuri. Forțele guvernamentale irakiene au lansat o ofensivă majoră pentru a recuceri orașul Mosul, ultimul bastion urban major din țară, în luna octombrie. Prin susținerea atacurilor aeriene ale coaliției conduse de SUA și de consilierii militari, au reușit să recapete părți importante ale orașului și zonele înconjurătoare de lângă acesta. De asemenea, au reușit să recâștige controlul complet al estului Mosulului încă din luna ianuarie și au condus militanți din mai multe raioane într-un atac la vest începând cu data de 19 februarie.
  2. Imigrantul ilegal „Visătorul“ pe care agenții încearcă să îl deporteze și îl consideră ca fiind membru al bandei, a fost achitat de către un judecător de imigrare marți seara, iar acesta va fi eliberat în timp ce îi va aștepta și pe restul care au fost implicați în cazul de deportare, relatează Washington Times. Daniel Ramirez Medina a devenit un caz și un test important atât pentru avocații care apără drepturile imigranților, cât și pentru Securitate Internă, care încearcă să realizeze noile politici de deportare ale președintelui SUA Donald Trump. Ramirez, care a fost prins într-un raid, împreună cu tatăl său, a primit de 2 ori aprobarea pentru amnistierea deportaților din 2012 a președintelui Obama care îi viza pe imigranții ilegali atât adulți cât și tineri și care le permitea anumitor imigranți care au intrat în țară cu minorii să primească o amânare de 2 ani din surse regenerabile în ceea ce privește și eligibilitatea pentru un permis de muncă, cunoscută sub denumirea DACA. Trump a permis agenților să vizeze alți imigranți ilegali și a declarat că ,,Visătorii – cei ce se califică pentru DACA – sunt în afara acestor vizări doar dacă au antecedente penale care i-ar face neeligibili. Poliția vamală susține că atunci când au fost să îl aresteze pe tatăl lui Ramirez, aceștia l-au întâlnit și pe el și a recunoscut că are legături cu banda criminală. Avocații acestuia susțin că dosarul a fost fabricat iar acesta nu are legături cu banda.
  3. O femeie de origine palestiniană care a declarat că este mama unui om ucis anul trecut, a fost împușcată mortal la intrarea în Orașul Vechi al Ierusalimului după ce aceasta ar fi încercat să înjunghie agenții poliției israelite, relatează Al Jazeera. Fotografiile postate pe rețelele de socializare au arătat o femeie de vârstă mijlocie culcată cu fața în jos, după atacul din fața unei intrări principale a Orașului Vechi. Mummad Shalodi, un martor de la fața locului a declarat că ,,Nu am văzut ca aceasta să fi avut vreun cuțit. Tot ce am văzut a fost că s-a împiedicat, s-a apucat de bariera pusă de autorități și a fost împușcată de două ori.” Purtătorul de cuvânt al poliției israelite, Lubna al-Samri a declarat inițial că femeia a încercat să înjunghie un ofițer de poliție cu o pereche de foarfece, la Poarta Damascului a Orașul Vechi, iar ea a fost „neutralizată.” Fotografiile camerelor de securitate furnizate de poliție arată o femeie de vârstă mijlocie, cu o pereche de foarfece ridicate deasupra capului ei. Shalodi a declarat pentru Al Jazeera că nu a văzut ca femeia să își fi ridicat mâinile și a fost sceptic cu privire la veridicitatea imaginilor. Ministerul sănătății palestinian a identificat femeia decedată ca fiind  Siham Nimr, 49 de ani, din tabăra de refugiați Shuafat, din Ierusalimul de Est. Agenția de presă oficială WAFA a declarat că aceasta a fost mama lui Mustafa Nimr împușcat mortal la vârsta de 27 de ani de către poliția Israelului în timpul unui raid de noapte din luna septembrie în Shuafat, tabăra de refugiați din Ierusalim.
  4. Scrisoarea prin care Theresa May a declanșat Articolul 50 a garantat o „creștere semnificativă” a competențelor Parlamentului scoțian după Brexit, așa cum Angela Merkel a dat o lovitură dăunătoare pentru calendarul referendumului lui Nicola Sturgeon în ceea ce privește independența Scoției, relatează Telegraph. Primul-ministru Marii Britanii i-a transmis lui Donald Tusk, președintele Consiliului European, că ea va negocia, în numele „unui Regat Unit ținând seama în mod corespunzător de interesele specifice ale fiecărei națiuni și regiuni din Marea Britanie.” Angus Robertson, liderul Partidului Național Scoțian, a dat un răspuns prin care a avertizat-o că independența ar fi „inevitabilă,” în cazul în care ea a continuat să blocheze un al doilea referendum mai devreme. Sturgeon a declarat că declanșarea articolului 50 reprezintă un „salt în întuneric.” Primul ministru a afirmat că ar trebui să existe un al doilea referendum pentru independență între toamna anului 2018 și primăvara anului 2019, deoarece atât procesul Brexit cât comerțul ar fi suferit de atunci un regres. Merkel, cancelarul german, a exclus negocierile paralele pe ambele elemente și un proiect de rezoluție a Parlamentului European a ridicat perspectiva unei perioade de tranziție suplimentară de trei ani, în timp ce un acord comercial este negociat. Acest lucru ar însemna că Scoția nu ar ști detaliile complete ale relației viitoare ale Londrei cu UE până în primăvara anului 2022, la un an după următoarele alegeri. Ar dura cel puțin încă 18 luni pentru a organiza un referendum, ceea ce face cea mai apropiată dată toamna anului 2023.
  5. Purtătorul de cuvânt al Casei Albe, Sean Spicer, a afirmat că Donald Trump a fost „lider în efortul de a susține Brexit” – în ciuda confuziei ocazionale a președintelui cu privire la ceea ce a însemnat termenul, relatează The Independent. Sean Spicer a declarat că Trump a fost „bine informat” în ceea ce privește afacerile mondiale, în special problemele legate de Europa și NATO și a declarat pentru reporterii de la Casa Albă că acesta a fost un lider în efortul de a susține Brexit. UE a descoperit că Trump a zburat în Scoția anul trecut, în dimineața de după rezultatele referendumului pentru a îi convinge să părăsească uniunea. El a sugerat că, campania pentru Casa Albă i-a ajutat pe cei care au dorit să plece și a spus că cetățenii Marii Britanii și-au luat „înapoi țara.” Trump a declarat la ceremonia pentru a marca redeschiderea unui complex de golf pe care îl deține pe coasta de vest a Scoției că „șunt supărați pentru granițe, sunt furioși pentru oamenii care vin în țară pentru a prelua controlul, nimeni nu știe cine sunt.” La începutul acestui an, liderul de la Casa Albă a declarat pentru Times că a înțeles de ce alegătorii au optat să părăsească UE. În timpul interviului, Trump a subliniat pasiunea lui pentru Marea Britanie și a spus că alte țări ar putea urma exemplul și să părăsească UE. „Eu cred că alții vor pleca. Eu cred că unitatea nu va fi la fel de ușoară precum cred mulți,” a declarat acesta.
  6. Sectorul financiar al Marii Britanii a propus noi soluții pentru a menține legătura cu piața UE după Brexit, potrivit Reuters. Companiile britanice își deschid filiale în țările Uniunii Europene pentru a nu rupe legătura cu piața europeană după Brexit. Cu toate acestea, sectorul financiar britanic a propus o nouă metodă de menținere a legăturilor dintre piața britanică și cea europeană. Experții bancari din Londra împreună cu grupul de lobby TheCityUK au propus un sistem de cooperare bazat pe „recunoaștere reciprocă.” Acest sistem implică ca atât companiile britanice, cât și cele europene să fie acceptate pe piața britanică și europeană respectiv pe baza faptului că reglementările ambelor piețe sunt similare. Acest sistem ar limita o invazie a companiilor britanice în țările din UE, dar nu este sigur succesul acestuia.
  7. Uniunea Europeană conduce atacul împotriva administrației Trump pentru faptul că a anulat reglementările introduse de administrația Obama pentru lupta împotriva încălzirii globale, informează The Guardian. Uniunea Europeană a criticat acțiunile administrației Trump pentru eforturile pe care le depune pentru a anula reglementările impuse de fostul președinte SUA, Barack Obama, pentru a susține lupta împotriva încălzirii globale. Liderii UE au declarat că dacă SUA renunță să susțină lupta pentru stoparea încălzirii globale, UE va prelua cârma și va deveni liderul acestei lupte. Actualul președinte SUA, Donald Trump, a semnat marți un ordin executiv în care a anulat reglementările lui Obama în ceea ce privește planul de folosire a combustibililor ce nu aduc daune mediului.

Despre PoliticALL

Vezi și

A fost 17 decembrie în lume – Generalul-locotenent Igor Kirillov a fost ucis într-o explozie declanșată de un dispozitiv amplasat pe un scuter electric în fața unei clădiri de apartamente, Membri Senatului Filipinez au ratificat un nou pact de apărare cu Japonia, Autoritățile din Marea Britanie și Danemarca au promis „perturbarea și descurajarea” flotei de umbră rusești

Material realizat de Luca Coșa și Miruna Constantinescu Președintele francez Emmanuel Macron a pus presiune …