.Material realizat de Maria Pițigoi.
Rusia a promis că va reduce operațiunile militare în jurul Kievului și în nordul Ucrainei, drept un pas spre consolidarea a încrederii, raportează Reuters. În timpul discuțiilor de la un palat din Istanbul, Ucraina a propus statutul neutru în cea mai detaliată formulă de până acum, pentru o posibilă soluționare a conflictului de cinci săptămâni. „Pentru a crește încrederea reciprocă și a crea condițiile necesare pentru continuarea negocierilor și atingerea scopului final de a conveni și semna un acord, s-a luat decizia de a reduce radical activitatea militară în zona Kievului și a Cernihivului. ”, a declarat adjunctul ministrului rus al apărării, Alexander Fomin. Acesta nu a menționat alte zone de luptă, cum ar fi Mariupol, Harkov sau Herson, în timp ce unii analiști au remarcat că promisiunea Rusiei de a reduce luptele a acoperit în mare parte zone în care a pierdut teren.
Anchetatorii Națiunilor Unite au descoperit noi dovezi ale încălcării drepturilor omului împotriva deținuților din Libia, informează Al Jazeera. În cel de-al doilea raport publicat anul acesta, oficiali ai Misiunii Independente de Constatare a Faptelor în Libia (FFM) au declarat că există motive rezonabile pentru a crede că drepturile internaționale ale omului și dreptul umanitar au fost încălcate în mai multe centre secrete de detenție din Libia. Încălcările includ intimidarea și hărțuirea activiștilor, atacurile asupra sistemului judiciar și abuzul față de grupurile vulnerabile, inclusiv a migranților și a femeilor. De asemenea, urmează să fie analizate relatările martorilor despre existența unor „morminte comune” în orașul Bani Walid, despre care se crede că ar conține cadavrele unor migranți, victime ale traficului de persoane.
Mai mulți bărbați înarmați au atacat un tren care călătorea din capitala nigeriană, Abuja, către orașul Kaduna, informează The Guardian. Potrivit directorului executiv al companiei feroviare nigeriene, Fidet Okhiria, atacatorii au folosit explozibili pentru a arunca în aer calea ferată înainte de a deschide focul. „Au existat victime, dar nu am putut stabili numărul”, a adăugat Okhiria, descriind natura atacului ca fiind fără precedent. Mulți nigerieni folosesc calea ferată ca o alternativă mai sigură a drumului rutier dintre Abuja și Kaduna, care de ani de zile este unul dintre cele mai periculoase din Nigeria din cauza răpirilor și a bandiților înarmați. Niciun grup nu și-a revendicat responsabilitatea pentru atac. Atacul este cel mai semnificativ de pe linia de cale ferată din capitală de când a început să funcționeze în 2016, având loc după ce un alt grup de bărbați înarmați a atacat aeroportul Kaduna, ucigând un agent de pază.
Un tribunal indian a eliberat condiționat doi bărbați acuzați că au creat aplicații care publicau fotografii cu femei musulmane într-o licitație online falsă, potrivit BBC. În niciunul dintre cazuri nu a existat o vânzare reală, scopul fiind acela de ai a umili femeile musulmane, prin crearea unor profiluri false, și descriindu-le drept „oferte ale zilei”. Cretorii, Aumkareshwar Thakur, în vârstă de 25 de ani, și Neeraj Bishnoi, de 20, au fost arestați după ce aplicația celui din urmă a stârnit furia în rândul unora dintre femeile vizate, care au depus plângeri. Avocații bărbaților au declarat că eliberarea a fost făcută pe motive umanitare. Conform unui raport al Amnesty International din 2018 privind hărțuirea online în India, cu cât o femeie era mai vocală, cu atât era mai probabil să fie vizată; acest lucru fiind valabil mai ales pentru femeile din minoritățile religioase și castele defavorizate. Femeile prezentate pe ambele aplicații erau jurnalistei, activiste, artiste și cercetătoare.
Reprezentanți din 11 state din Europa Centrală și de Est au cerut crearea unui nou fond al Uniunii Europene pentru a acoperi „efortul financiar uriaș” de a oferi asistență medicală refugiaților ucraineni, relatează Politico. Ministrul polonez al sănătății, Adam Niedzielski, a declarat la o întâlnire a miniștrilor sănătății din UE la Bruxelles că amploarea și viteza fără precedent a sosirilor din Ucraina pun sistemele de sănătate sub o presiune tot mai mare, deoarece țările acoperă costurile tratării refugiaților din propriile fonduri. Ucraina suferă de rate ridicate de boli infecțioase precum HIV și tuberculoză. Atât la începutul anului, cât și înainte de invazia rusă, țara a văzut un focar de poliomielită legat de rate scăzute de vaccinare împotriva bolii. Ratele de vaccinare împotriva COVID-19 sunt, de asemenea, scăzute, aproximativ o treime din populație fiind complet vaccinată. Se estimează că 3,5 milioane de ucraineni au venit în UE de când Rusia a invadat Ucraina pe 24 februarie. Săptămâna trecută, Comisia a anunțat că va trimite fonduri de recuperare în valoare de 3,4 miliarde EUR pentru a sprijini țările membre în ceea ce privește cheltuielile pentru locuințe, educație, sănătate și ocupare a forței de muncă.