Home / A fost azi în lume / 2023 / A fost 29 mai în lume – Prim-ministrul Spaniei, Pedro Sánchez, a anunțat că va dizolva Parlamentul, Președintele Ugandei a promulgat cea mai dură lege împotriva persoanelor LGBTQ+ iar Peste 25 de soldați din forțele de menținere a păcii ale NATO au fost răniți în Kosovo
FILE - Spanish Prime Minister Pedro Sanchez attends a media conference on the final day of a North Atlantic Treaty Organization, NATO, summit in Madrid, Spain, Thursday, June 30, 2022. Spain's Socialist Prime Minister Pedro Sánchez has called an early general elections for July 23. Sánchez made the surprise announcement Monday, May 19, 2023, a day after his Socialist party took a serious battering in local and regional elections. (AP Photo/Bernat Armangue, File)

A fost 29 mai în lume – Prim-ministrul Spaniei, Pedro Sánchez, a anunțat că va dizolva Parlamentul, Președintele Ugandei a promulgat cea mai dură lege împotriva persoanelor LGBTQ+ iar Peste 25 de soldați din forțele de menținere a păcii ale NATO au fost răniți în Kosovo

Material realizat de Emilia Popescul.

Președintele Ugandei, Yoweri Museveni, a promulgat cea mai dură lege împotriva persoanelor LGBTQ+, permițând pedeapsa cu moartea, informează The Guardian. Purtătorul de cuvânt al Parlamentului ugandez, Anita Annet Among, a declarat pe social media că Museveni a consimțit la legea care impune pedeapsa cu moartea sau închisoare pe viață pentru anumite acte de homosexualitate. Mai mult, legea prevede până la 20 de ani de închisoare pentru „recrutarea, promovarea și finanțarea” activităților ce promovează comunitatea LGBTQ+, și o pedeapsă de până 14 ani pentru oricine este condamnat pentru „homosexualitate agravată”. Decizia a fost imediat condamnată, atât la nivel național, cât și la nivel internațional. Înaltul comisar pentru drepturile omului al Organizației Națiunilor Unite, Volker Türk, a descris decizia ca fiind „șocantă și discriminatorie”. Joe Biden, președintele Statelor Unite ale Americii, a afirmat că această lege reprezintă „o tragică violare a drepturilor omului” și că autoritățile din SUA au în vedere sancțiuni și restricționarea accesului oricărei persoane implicate în abuzuri grave ale drepturilor omului.

 

Peste 25 de soldați din forțele de menținere a păcii ale NATO au fost răniți în Kosovo în urma confruntărilor cu sârbii, conform AP News. Militarii au fost răniți în confruntările cu sârbii din nordul Kosovo, după ce aceștia au încercat să preia birourile uneia dintre municipalitățile unde primarii de etnie albaneză au preluat funcțiile săptămâna trecută. Confruntarea sârbilor cu poliția și soldații NATO a avut loc în municipiul Zvečan, situat la 45 de kilometri de capitală. Conform declarațiilor martorilor, militarii au folosit gaze lacrimogene și grenade paralizante pentru a proteja ofițerii kosovari și pentru a dispersa protestatarii. Sârbii au răspuns aruncând cu pietre și alte obiecte în direcția lor. Câteva vehicule ale poliției și unul aparținând unor jurnaliști au fost avariate și marcate cu simboluri naționaliste sârbe. De asemenea, 52 de sârbi au fost răniți și 4 au fost reținuți. Kosovo și Serbia se află în conflict de decenii, Belgradul refuzând să recunoască suveranitatea Kosovolui.

 

Orașul chinez Shanghai a înregistrat cea mai înaltă temperatură în luna mai din ultimii 100 de ani, relatează CNN. Orașul a înregistrat o temperatură de 36,1 grade Celsius, depășind recordul anterior de 35,7 grade Celsius care a fost consemnat pentru prima dată în 1876 și a mai fost atins doar de alte trei ori, în anii 1903, 1915 și 2018. Departamentul Meteorologic din Shanghai a emis primul avertisment privind temperaturile ridicate din acest an, deoarece acestea au depășit 35 de grade Celsius timp de trei zile consecutive. Oamenii de știință au avertizat de mult timp că valurile de căldură vor deveni mai severe pe măsură ce impactul crizei climatice provocate de om se accelerează. De asemenea, temperatura apelor de coastă din China a crescut semnificativ din cauza încălzirii globale, iar creșterea nivelului mării s-a accelerat, conform declarațiilor lui Wang Hua, șeful departamentului de prognoză și monitorizare marină din cadrul Ministerului Resurselor Naturale.

 

Un nou președinte a fost învestit în funcție în Nigeria, din cauza presiunilor economice și de securitate cu care se confruntă țara, informează NPR. Bola Tinubu a fost învestit în funcția de președinte al Nigeriei într-o ceremonie care a avut loc în capitala Abuja. La vârsta de 71 de ani, el a preluat conducerea în urma unei alegeri contestate și sub presiunea de a îmbunătăți rapid condițiile economice și de securitate. Șomajul a crescut alarmant, iar insecuritatea financiară s-a răspândit în cea mai mare economie din Africa sub președintele în exercițiu, Muhammadu Buhari. El și-a propus să crească veniturile din petrol și să atragă investiții. 70% din cei 200 de milioane de locuitori ai Nigeriei au sub 30 de ani, iar pentru mulți dintre ei perspectivele s-au înrăutățit în ultimul deceniu. De asemenea, el speră să micșoreze numărul de cetățeni care părăsesc țara în căutarea unei vieți mai bune în străinătate.

 

Prim-ministrul Spaniei, Pedro Sánchez, a anunțat că va dizolva Parlamentul și că va organiza alegeri anticipate pe 23 iulie, relatează Deutsche Welle. Această decizie vine în urma înfrângerilor suferite de Partidul Socialist condus de Sanchez în alegerile regionale. Dificultățile cu care se confruntă guvernul lui Sanchez au apărut și în contextul în care Spania urmează să preia președinția rotativă a Consiliului Uniunii Europene la 1 iulie. Rezultatele alegerilor în cele 12 regiuni spaniole a arată o schimbare majoră. Opoziția conservatoare, Partidul Popular (PP), a câștigat în mod clar votul a două regiuni. În alte șase regiuni, PP ar putea să se alieze cu Vox pentru a forma o majoritate. În total, PP a obținut 31,5% din voturi, în timp ce Partidul Socialist (PSOE) a obținut 28,2%. Comparativ cu ultimele alegeri din 2019, sprijinul pentru Partidul Socialist a scăzut cu 1,2%, în timp ce pentru PP a crescut cu aproape 9%. Înainte de eșecul alegerilor regionale, Sanchez a declarat că intenționează să-și încheie complet mandatul, alegerile fiind programate pentru luna decembrie. 

Despre PoliticALL

Vezi și

A fost 15 noiembrie în lume – Cancelarul Germaniei, Olaf Scholz, și președintele Rusiei, Vladimir Putin, au avut prima conversație directă din ultimii doi ani, Rusia va întrerupe livrările de gaz prin Ucraina către Austria, Două avioane de luptă au fost trimise să intercepteze un avion de recunoaștere rusesc care zbura în apropierea spațiului aerian britanic

Material realizat de Andrei Rus   Cancelarul Germaniei, Olaf Scholz, și președintele Rusiei, Vladimir Putin, …