Home / A fost azi în lume / 2017 / A fost 29 iunie în lume – Forțele irakiene au declarat că au învins ISIS în războiul din Mosul, Qatar a declarat că este dispus să negocieze cu țările din Golf pentru a rezolva criza diplomatică din regiune, iar Angela Merkel a promis public că îl va confrunta pe Donald Trump la următorul summit G20
Foto: The Guardian

A fost 29 iunie în lume – Forțele irakiene au declarat că au învins ISIS în războiul din Mosul, Qatar a declarat că este dispus să negocieze cu țările din Golf pentru a rezolva criza diplomatică din regiune, iar Angela Merkel a promis public că îl va confrunta pe Donald Trump la următorul summit G20

  1. Forțele irakiene au intrat în Marea Moschee al-Nuri din Mosul, unde Abu Bakr al-Baghdadi s-a autoproclamat lider ISIS trei ani în urmă, astfel pretinzând că au învins ISIS-ul, relatează The Guardian. Această evoluție a războiului din Irak denotă faptul că forțele irakiene sunt în inima orașului vechi din Mosul și probabil foarte aproape de a-l recuceri în întregime. Prim-ministrul irakian, Haidar al-Abadi, a declarat că succesul obținut în moschee este „sfârșitul statului ISIS.” Cu toate acestea, forțele irakiene încă trebuie să cucerească alte câteva puncte cheie din orașul vechi al Mosulului pentru a pretinde că au învins ISIS-ul.
  2. Cardinalul George Pell a părăsit Vaticanul pentru a lupta împotriva acuzațiilor de abuz sexual în Australia, informează The Guardian. Papa Francisc se confruntă cu una dintre cele mai mari crize ale papalității sale din cauza faptului că a treia cea mai importantă persoană de la Vatican, Cardinalul George Pell, a fost acuzat de abuz sexual în țara sa de origine, Australia. Poliția din Australia a anunțat joi că Pell este acuzat în Melbourne de mai multe abuzuri sexuale și este chemat în curte pe 26 iulie. Pell a declarat într-o conferință de presă că este inocent în ceea ce privește acuzațiile în cauză și că în urma unei discuții cu Papa a decis să plece de la Vatican pentru o perioadă pentru a se reîntoarce în Australia să-și restabilească reputația.
  3. Qatar a declarat că este dispus să negocieze cu țările din Golf pentru a rezolva criza diplomatică din regiune, potrivit The Independent. Qatar a declarat că este pregătit să discute despre „problemele de legitimitate” cu statele arabe ce i-au cerut să respecte o listă ne-negociabilă de cerințe înainte de a începe restabilirea conexiunilor diplomatice. Qatar a intrat într-o criză de când Arabia Saudită, Emiratele Arabe Unite, Bahrain și Egipt au încetat orice colaborare diplomatică la începutul acestei luni, din cauza presupusului suport oferit de Qatar terorismului. Qatar a negat acuzațiile. Astfel, întrucât economia Qatarului, bazata pe exportul de petrol și gaze naturale, depinde de import pentru a face față necesităților de bază ale cetățenilor, iar criza în cauză a afectat importul și respectiva economia statului.
  4. Donald Trump, președintele SUA, a anunțat că nu își va respecta una dintre promisiunile electorale și astfel nu va deporta copii cunoscuți sub numele de „Visătorii,” conform The Independent. Trump și-a schimbat poziția în ceea ce privește deportarea a sute de mii de copii imigranți, dar cu toate acestea, părinții acestor copii încă s-ar putea să fie deportați în țările lor de origine. Secretarul pentru Securitatea Națională, John Kelly, a anunțat că programul creat pentru a proteja tinerii ce au ajuns în SUA când erau copii drept imigranți fără actele necesare, cunoscut sub numele de Acțiunea de Suspendare pentru Sosirile în timpul Copilăriei, va „rămâne în vigoare.” Copii pentru care a fost creat programul sunt deseori numiți „Visătorii.” Programul a fost lansat în 2012 de președintele Barack Obama și a protejat de la deportare aproximativ 787.000 tineri imigranți.
  5. Zayed bin Sultan al Nahyan, prințul Emiratelor Arabe Unite, ar fi cerut forțelor SUA să bombardeze sediul agenției media Al Jazeera în timpul războiului din Afganistan, relatează The Independent. Potrivit declarațiilor lor Mohammed bin Zayed al Nahyan, fiul prințului Emiratelor Arabe Unite, emirul Qatarului, Hamad al-Thani, s-ar fi plâns că al-Nahyan ar fi cerut comandantului forțelor SUA de atunci, Tommy Franks, să bombardeze sediul agenției media. Faptul că fiul prințului din Emiratele Arabe Unite a dezvăluit această informație este o dovadă a cât de mult s-au deteriorat relațiile dintre Qatar și statele arabe vecine acestuia, fapt ce a dus la criză economică în Qatar.
  6. SUA ar plănui să vândă Taiwanului armament în valoare de 1,42 miliarde $, conform Reuters. Aceasta ar fi cea mai mare tranzacție de armament a SUA sub administrația președintelui Donald Trump și o mișcare ce ar înrăutăți relațiile dintre Washington și Beijing, a cărui ajutor Trump l-a solicitat în lupta împotriva Coreii de Nord. Purtătorul de cuvânt al Departamentului de Stat al SUA, Heather Nauert, a declarat pentru media că administrația Trump a oferit joi Congresului șapte propuneri de tranzacții. „Este acum în valoare de aproximativ 1,42 miliarde $,” a adăugat Nauert. Departamentul de Stat a anunțat că pachetul de tranzacție va include suport tehnic pentru radar de avertizare timpurie, rachete anti-radiație de viteză înaltă, torpile și componente de rachete.
  7. Autoritățile braziliene au emis joi un mandat de arest pentru 95 ofițeri de poliție din Rio de Janeiro, informează Reuters. Autoritățile braziliene cer arestul celor 95 ofițeri de poliție din cauza acuzațiilor că aceștia ar fi vândut arme și că ar fi făcut trafic de droguri. Alte 90 mandate de arest au fost emise pentru presupuși traficanți de droguri, polițiști și procurori de stat. Până la prânz, 50 persoane au fost arestate, în jumătate ofițeri de poliție. Investigatorii au declarat că autoritățile braziliene urmăresc polițiștii ce mențin conexiuni cu grupările traficante de droguri ce controlează teritorii vaste din orașul metropolitan Rio de Janeiro.
  8. Angela Merkel, cancelarul Germaniei, a promis public că îl va confrunta pe Donald Trump, președinte SUA, la următorul summit G20, ce va avea loc săptămâna viitoare, relatează Reuters. Cancelarul german a promis că va lupta pentru comerț și presă libere și pentru efortul de a combate schimbările climaterice la summit-ul G20 de săptămâna viitoare, astfel sfidând politica „America prima” a președintelui Trump. Remarcile acesteia au creat prospectul unei potențiale confruntări cu Trump la summit. Merkel a declarat că „acestea nu vor fi niște discuții ușoare,” adăugând că „diferențele sunt evidente și ar fi greșit să pretindem că ele nu există. Eu pur si simplu nu voi face acest lucru.”
  9. Prim-ministrul Indiei Narendra Modi a declarat că omorul în numele vacii, animalul sfânt în India, „nu este acceptabil,” potrivit BBC. Mulți hinduși consideră că vacile sunt sacre și omorul acestora este interzis în câteva state. La câteva ore de la declarațiile lui Modi, un bărbat musulman ar fi fost ucis de un grup ce l-a acuzat că ar fi transportat carne de vită în mașina sa. Astfel, mii de indieni au ieșit la proteste împotriva atacurilor asupra musulmanilor și daliților de către grupuri din zonele rurale ale Indiei. Cea mai recentă victimă, un bărbat de 45 ani, ar fi fost atacat de peste 100 persoane în statul de est Jharkhand. Modi este criticat că nu ar face suficient pentru a opri și preveni violențele.
  10. Cinci bărbați originari din Cecenia au fost identificați drept vinovați pentru asasinarea liderului opoziției din Rusia, Boris Nemtsov, informează BBC. Zaur Dadayev l-a împușcat pe fostul prim-ministru Nemtsov, cel mai proeminent opozant al președintelui Vladimir Putin, în februarie 2015, lângă Kremlin. Alți patru ar fi acționat drept complice. Grupului i s-ar fi promis o recompensă de 250.000 $ pentru a-l asasina pe Nemtsov. Toți acuzații s-au declarat nevinovați. Autoritățile ruse sunt încă în căutarea unui alt cecen considerat și el implicat în asasinare, Ruslan Mukhudinov. Se presupune că acesta este în afara hotarelor Rusiei.

Despre Valeria Bortă

Vezi și

A fost 12 noiembrie în lume- La COP29, președintele Azerbaidjanului, Ilham Aliyev, a declarat că petrolul și gazele naturale sunt „un dar de la Dumnezeu” și a criticat „știrile false occidentale” despre emisiile țării, Guvernul slovac a propus o modificare a legislației referitoare la limbile oficiale ale statului, care ar restricționa utilizarea limbilor minorităților, inclusiv a limbii maghiare, în spațiile publice, Prim-ministrul Noii Zeelande, Christopher Luxon, a adresat în Parlament scuze oficiale, victimelor abuzurilor din instituțiile de protecție, după o anchetă care a dezvăluit unul dintre cele mai mari scandaluri de abuz din țară

La COP29, președintele Azerbaidjanului, Ilham Aliyev, a declarat că petrolul și gazele naturale sunt „un …